Déli hadjárat: Padovától Athénig nyolc magyar kardozó a 64 között

jan 30, 2015 | Archív

A kardozók hétvégéjével folytatódik a felnőttek Világkupa-sorozata. A pénteki selejtezőkön már túl is vannak a mieink. Padovában a férfiak közül öten (Szilágyi Áron, Gémesi

A kardozók hétvégéjével folytatódik a felnőttek Világkupa-sorozata. A pénteki selejtezőkön már túl is vannak a mieink. Padovában a férfiak közül öten (Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Szatmári András, Iliász Nikolász, Singer Martin), Athénban a hölgyek közül hárman (Márton Anna, Garam Nóra, Mikulik Júlia) jutottak a 64-es főtáblára. Folytatás szombaton, HAJRÁ, MAGYAROK!

A férfi kardozók nagy hagyományú padovai versenyén közel kétszázan álltak rajthoz, közte tíz magyar versenyző. Szilágyi Áron természetesen kiemeltként kihagyhatta a pénteki etapot, Gémesi Csanádnak viszont hosszú idő után először selejtezőt kellett vívnia. Igaz, ezt könnyedén abszolválta, így gyorsan csatlakozott olimpiai bajnok társához a legjobb 64 közé. A csoportmeccsek kis híján százszázalékosan sikerültek, egyedül Csaba Márton Bence búcsúzott. A direkt kieséses folytatás már természetesen nehezebb lett, az első körben Noseda Norbert, Gémesi Bence és a világbajnoki bronzérmes csapat tagja, Decsi Tamás búcsúzott. A nap utolsó kanyarjában, a főtáblára jutásért pedig is elvérzett. Ugyanakkor rendkívül simán vette az akadályokat Szatmári András, a korábbi válogatott Iliász Nikolász is folytathatja szombaton, valamint kellemes meglepetésre a 21 éves Singer Martin is pályafutása során először a 64 közé jutott.

 

Athénban az olimpiai egyik kultikus helyszínén, a 2004-es olimpiai kosárlabdatornának és a tornaversenynek otthont adó hatalmas, tizenötezres csarnokban, az Olimpiai stadion közvetlen szomszédságában rendezik a női kardvívók Világkupa-versenyét. Na, nem annak főtermében, ahol egyébként a Vk-forduló kezdetekor éppen a Galatasaray kosárlabda-csapata edzett, készülve a helyi idő szerint este háromnegyed tízkor (!) kezdődő, Panathinaikosz elleni férfi Euroliga-derbire. Az olimpiai központ két edzőtermét kapta meg a szakág, és bizony elég puritán körülmények között kezdődött a rendkívül erős és népes verseny. Tíz magyar lépett pástra, és a csoportmérkőzések után hárman fejezték be aznapra a versenyt. Ebből egynek örültünk, kettőnek nem. Márton Anna szép és eredményes vívással egyből a 64-es főtáblára jutott, Gárdos Judit és Kövér Csenge viszont kiesett. 
Következett a direkt kieséses szakasz, ahol érzékeny vérveszteségnek számított a Várhelyi nővérek búcsúja. Kata és Anna egyaránt szoros meccsen kapott ki. Sikerült viszont a 64 közé jutás Mikulik Júliának, ő a fegyvernem hongkongi kadet világbajnokát verte, valamint Garam Nórinak, aki a kellemetlen orosz Ridelnél bizonyult jobbnak. Ezzel három magyar jutott a 64-es táblára, folytatás szombaton.
 
Eredmények. Férfi kard egyéni Világkupa-verseny, Padova, 191 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áron (kiemelt), Gémesi Csanád 5/1 (továbbjutott a 64 közé), Iliász Nikolász 5/1, Szatmári András 4/2, Gémesi Bence 4/2, Decsi Tamás 3/3, Puy Sebestyén 3/3, Singer Martin 3/3, Noseda Norbert 2/4 (továbbjutottak), Csaba Márton Bence 0/6 (kiesett).
A legjobb 96 közé jutásért: Singer-Apithy (francia) 15:12, Szatmári-Casares (spanyol) 15:8, Puy-Kindler (német) 15:14, Decsi T.-Senegas (francia) 10:15, Noseda-Jancu (román) 12:15, Gémesi B.-Gert (német) 13:15.
A legjobb 64 közé jutásért: Singer-Jansen (venezuelai) 15:12, Szatmári-Gonzales (spanyol) 15:6, Iliász-Platonov (ukrán) 15:13, Puy-Medard (francia) 8:15.
Szombaton a 32 közé jutásért: Szilágyi-
 
Női kard egyéni Világkupa-verseny, Athén, 173 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna 5 győzelem/1 vereség (továbbjutott a 64 közé), Várhelyi Kata 4/2, Katona Renáta 4/2, Mikulik Júlia 4/2, Garam Nóra, Várhelyi Anna 3/3, Péntek Brigitta 3/3, László Luca 3/3 (továbbjutottak), Gárdos Judit 1/5, Kövér Csenge 1/5 (kiestek). 
A legjobb 96 közé jutásért: Várhelyi A.-Blanco (venezuelai) 15:9, Katona-Pascu (román) 15:14, Mikulik-Wan (hongkongi) 15:9, Garam-Pastran (venezuelai) 15:13, Várhelyi K.-Mikina (azeri) 14:15, Péntek-Gurmieli (olasz) 12:15, László-Limbach (német) 6:15.
A legjobb 64 közé jutásért: Várhelyi A.-Sinigaglia (olasz) 12:15, Katona-Vila (spanyol) 7:15, Mikulik-Chang (hongkongi) 15:10, Garam-Ridell (orosz) 15:10.

Szombaton a 32 közé jutásért: Márton-Merza (amerikai), Mikulik-Lee (koreai), Garam-Zagunis (amerikai). 

2015. január 30.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM