Kezdődik a vb – HAJRÁ, MAGYAROK!

júl 12, 2015 | Archív

Száznyolc nemzet, több mint kilenszáz vívója lép pástra július 13-ától egy héten keresztül a moszkvai vívó-világbajnokságon. A mieink készen állnak a rajtra, hétfőn a férfi és

Száznyolc nemzet, több mint kilenszáz vívója lép pástra július 13-ától egy héten keresztül a moszkvai vívó-világbajnokságon. A mieink készen állnak a rajtra, hétfőn a férfi és női kardozók selejtezőit rendezik – a mezőnyben 3-3 magyarral, és további 1-1 kiemelttel. HAJRÁ, MAGYAROK!

 

Munkatársunk helyszíni jelentése

A magyar küldöttség moszkvai lakhelyére ezúttal tökéletesen illik a “főhadiszállás” kifejezés. A világbajnokság színhelyétől, az “Olimpijszki”-től, azaz az Olimpiai csarnoktól alig néhány percnyi sétára található Slavyanka Hotel ugyanis korábban a legmagasabb rangú szovjet tisztek otthonának, bázisának számított. Ennek megfelelően kívülről komorak is a falak, a bejárat mellett pedig egy-egy hatalmas páncélkatona posztol. Belülről pedig folyosói labirintusok, eldugott szobák, termek és helyiségek fogadják a vendéget. Ugyanakkor a szobák minden igényt kielégítenek, kényelmesek, csendesek és tágasak, a személyzet pedig jóval barátságosabb, mint az orosz főtisztek. Akikkel a hét végén találkoztunk is, több leszerelt, nyugdíjas “szoldat” is ott járt, randevúztek egymással, nosztalgiáztak, olyannyira, hogy kardválogatottunknak is lelkesen mutatták megsárguló, fekete-fehér fényképeiket. A környék is abszolút “katonás”, a szomszéd épület az orosz katonai akadémia, a hotel melletti téren pedig annak a Mihail Vasziljevics Frunzénak áll a szobra, aki az 1917-es októberi orosz forradalom katonai parancsnoka volt. A biztonságért tehát nemigen kell aggódnunk, és ha a magyar vívóválogatott olyan eredményes lesz a vb-n, mint a szovjet hadsereg a 20. században, akkor lesz minek örülnünk Moszkvában.

 

 A marcona péncélkatona fogadja a szállodába belépő vendéget.
 
Abban a Moszkvában, ahol vasárnap reggel kilenc fokos hőmérsékletre és zuhogó esőre ébredtünk, így az október korántsem csupán Frunzéról juthatott az eszünkbe. Ezt leszámítva azonban minden a legnagyobb rendben a mieink háza táján. A férfi és női kardozók “belakták a terepet”, edzéssel, majd pihenéssel készültek a hétfőn kezdődő versenyre, míg dél körül befutott a küldöttség második csoportja, a párbajtőr szakág is Csampa Zsolt elnök vezetésével. Ők már azt konstatálhatták a 30 ezres Olimpiai Csarnokban, hogy minden készen áll a startra, sőt, Boczekék délután egy edzést is lenyomtak a hajnali fél hármas ébresztőt követően. Hétfő reggel pedig a női kardozók selejtezőjével kezdődhet az olimpiai kvalifikáló világbajnokság. 
 
 Elfoglalta a magyar küldöttség a szovjet főtisztek korábbi főhadiszállását!
 
Melyre természetesen bődületesen erős és nagy mezőny jött össze. Azt, ugye, mondanunk sem kell, hogy valamennyi klasszis Moszkvába érkezett, elvégre ez egy vb esetében természetes. Azonban a létszám is hatalmas. Egyéniben 108 nemzet 912 versenyzője nevezett, a csúcsot “természetesen” a férfi párbajtőrözők tartják, akiknél 79 ország 216 vívója lép majd pástra. Tényleg döbbenetes számok, öröm látni, hogy szeretett sportágunk évről évre lép előre ezen a téren! A körülmények pedig a csarnokban is tökéletesek, úgyhogy tényleg kezdődhetnek a versenyek!
 

Az első napon a férfi és a női kardozók selejtezőit rendezik. Szilágyi Áron és Márton Anna kiemeltként még egy nap pihenőt kap, viszont Decsi Tamás, Iliász Nikolász és Szatmári András, illetve Garam Nóra, Mikulik Júlia és Várhelyi Anna ott lesz majd a rajtnál. Úgyhogy sok sikert, jó szelet, nagy kalappal, meg minden, amit ilyenkor szokás kívánni, no meg: HAJRÁ, MAGYAROK! 

2015. július 12.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM