Huszáros hétvége – csapatarany Padovában!

jan 31, 2016 | Archív

A nagyszerűen sikerült szombat után a vasárnap is remekül alakult kardvívóink számára! A Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású

A nagyszerűen sikerült szombat után a vasárnap is remekül alakult kardvívóink számára! A Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású férficsapatunk a padovai Világkupaversenyen aranyérmet nyert, miután a döntőben 45:44-re győzött Románia ellen. GRATULÁLUNK!

A sikeres szombatot még szebb vasárnap követte Padovában, a férfiak kardvívó csapat Világkupaversenyén. A Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású válogatott már a nyolcaddöntőben jelezte, hogy komolyan számolni kell vele. Azt a kínai válogatottat, amely szinte pontosan 4 évvel ezelőtt éppen a magyarokat megelőzve jutott a londoni olimpiára, most 45:24-re verte… 

kardcsapat Iliász Niko, Decsi Tamás, Szilágyi Áron és Szatmári András, az aranyérmes magyar férfi kardcsapat.

De az igazi skalp a negyeddöntőben következett. A világbajnoki címvédő, házigazda olasz válogatott verték meg végig vezetve a mieink úgy, hogy nem is lehetett kétséges a siker. A teljességhez hozzátartozik, hogy Aldo Montano nem lépett pástra, de a 45:36-os győzelem Szilágyi Áron vezérletével így is rendkívül értékes. Hát még a következő! Az elődöntőben ugyanis a korábbi mumusnak számító, nagyszerű koreaiakkal kerültünk szembe. Az utolsó előtti asszóig az ázsiaknál volt az előny, Szatmári András 28:35-nél lépett pástra az ugyancsak egyéni finalista Oh Sangukkal szemben, a magyar pedig egy bravúros 12:2-vel megfordította a meccset, 40:37-tel adta át a váltót Áronnak, aki magabiztosan befejezte a meccset (45:39). 

magyar csapat korea öröm A „kispad” felpörögve, Áron – a jelek szerint… – tust adott a páston.

A fináléban némi meglepetésre a román válogatott volt az ellenfél. Ott pedig sokáig úgy tűnt, kétség sem férhet ahhoz, hogy a magar válogatott aranyérmet nyer ezen a versenyen! A “Vasas-trió” 15:9-cel fordult az első kör után, a második három csörtét követően pedig 30:25, úgy, hogy végig nálunk volt az előny. Aztán viszont 33:33-nál és 38:38-nál is egyenlő volt az állás. Andris végül 40:38-nál adta át Áronnak a váltót a világranglista második helyén álló Dolniceanu ellenében. Csakhogy a hajrára a román klasszis nemhogy egynlített, de 44:42-re fordított is! Innen azonban olimpiai bajnokunk három nagyszerű tust adott zsinórban, ezzel a vége 45:44 lett, és ismét bizonyította a magyar férfi kardválogatott, hogy a világ legjobb csapatai közé tartozik. Gratulálunk a versenyzőknek és a mestereknek, válogatott edzőknek egyaránt!

magyar arany kard

Athénban a nők léptek pástra, és a fiatal csapatunk (legidősebb versenyzőnk, László Luca is mindössze 22 esztendős!) a szezon során először jutott a legjobb nyolc közé Kína magabiztos legyőzésével (45:34). Sőt, a folytatásban a világbajnok oroszok bajszát is igencsak megrángattuk, olyannira, hogy a Márton Anna vezérelte kvartett mindössze két tussal maradt alul a világ legjobbjaival szemben (43:45). A folytatásban Panka könnyebb sérülése miatt már nem lépett pástra, így végül nyolcadik helyen zárt a válogatott, amelynek a riói kvalifikáció ugyan nem sikerült, ugyanakkor négy év múlva remélhetőleg kifejezetten jó eséllyel szállhatnak majd harcba valamivel tapasztaltabban, de még mindig fiatalon a sikeres olimpiai szereplésért.

Eredmények. Férfi kardcsapat Világkupaverseny, Padova, 21 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Kína 45:24 (Szilágyi +12, Szatmári +7, Iliász +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 45:36 (Szilágyi +7, Iliász +4, Szatmári 0, Decsi -2).

Elődöntő: Magyarország-Korea 45:39 (Szatmári +11, Szilágyi +5, Decsi -3, Iliász -7).

Döntő: Magyarország-Románia 45:44

Végeredmény: 1. Magyarország (Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron, válogatott edző: Somlai Béla, edzők: Decsi András, Decsi István, Gulácsi Ferenc, Riba Ferenc, Szabó Bence), 2. Románia, 3. Korea.

Női kardcsapat Világkupaverseny, Athén, 23 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Kína 45:34 (Márton +10, Záhonyi +5, László +4, Kelecsényi -8).

Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 43:45 (Márton +5, László -1, Záhonyi -6).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Korea 35:45 (László +5, Kelecsényi -7, Záhonyi -9).

A 7. helyért: Magyarország-Lengyelország 31:45 (Kelecsényi -3, Záhonyi -4, László -7).

Végeredmény: 1. Ukrajna, 2. Oroszország, 3. Franciaország, …8. Magyarország (Kelecsényi Mirabella, László Luca, Márton Anna, Záhonyi Petra).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM