Szász Emese: Mindennél jobban akartam ezt az aranyérmet!

aug 7, 2016 | Archív

Nem sokkal az eredményhirdetés után sikerült néhány percre kiragadnunk - szövetségi kapitányi segítséggel - a gratulálók özönéből Emesét és Mesterét egy rövid diskurzusra.

Nem sokkal az eredményhirdetés után sikerült néhány percre kiragadnunk – szövetségi kapitányi segítséggel – a gratulálók özönéből Emesét és Mesterét egy rövid diskurzusra. Klasszisunk még ezekben a percekben is a nevetés és a könnyezés közötti állapotban, de nagyon boldogan, készségesen nyilatkozott honlapunknak. Az olimpiai bajnok miniinterjúja, Kulcsár Győző, Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány és Csampa Zsolt elnök nyilatkozata.

– Emese, őszintén gratulálunk, csodálatos élményt szereztél idehaza a sportág valamennyi kedvelőjének, de valószínűleg másoknak is. Mit üzensz az itthoniaknak?

– Nagyon, nagyon köszönök mindent a családomnak és a páromnak. Tudom, hogy mennyire szurkoltak nekem otthonról, és ez végig erőt adott nekem az egész nap folyamán. Nélkülük ez nem sikerült volna.

emese nyer Megvaaaaaaan!

– Kezdjük a végéről! Nem volt éppen pozitív a mérleged Fiamingóval szemben, ráadásul az olasz 11:7-re vezetett a döntőben. Mi történt utána?

– Úgy álltam fel ellene, hogy csak neki lehet vesztenivalója. Mindketten pontosan tudtuk, hogy milyen kettőnk mérlege. Bátran vívtam ellene, egész nap nem éreztem azt, hogy súlyos teher nyomta volna a vállamat. Élveztem a vívást az elejétől a végéig. És most nagyon, de nagyon boldog vagyok. Elvégre gyermekkorom óta erről álmodtam, mindennél jobban akartam ezt az aranyérmet.

– Nem mondod, hogy nem is izgultál…

– Pedig tényleg nem. Olyan sok munka van mögöttem, és annyire eltökélt céllal érkeztem ide, hogy nem éreztem úgy, izgulnom kellett volna. Egyszerűen csak be akartam bizonyítani elsősorban magamnak, de mindenki másnak is, hogy Szász Emese nem csak ezüstöt és bronzot tud nyerni. Sikerült, és így, nem sokkal az eredményhirdetés után lassan már kezdem is elhinni. 

emese legjobb Emese és a drága kincs. A világ minden pénzéért sem adná ki a kezéből.

– Mi változott meg március óta? Elvégre akadtak már jobb szezonjaid is, mint az előző kettő, ráadásul fizikálisan is jelentős változáson mentél keresztül.

– Egy volt a cél, aminek mindent alárendeltem. Lehet, hogy néhányak számára különösen alakult, mégis rendkívül tudatos volt a felkészülésem. Az erőnléti edzőmmel és Győző bával töltöttem hármasban az olimpiai felkészülés első időszakát, ahol a fizikai képzésre helyeztük a hangsúlyt. Tudatosan figyeltem az étkezésemre, az ivásomra, az alvásomra, mindenre. Az sem volt véletlen, hogy a tatai hetek után – ez úton is köszönöm valamennyi edzőpartneremnek – Amerikába mentünk Rio előtt edzőtáborozni. Nem szeretem a nagy időeltolódásokat, így most Houstonban ért a holtpont, és nem itt Rióban, néhány nappal a verseny előtt. Lehet, hogy ezek külön-külön apróságoknak tűnnek, de ez mind szükséges volt ahhoz, hogy önbizalommal, hittel és százszázalékosan felkészülten léphessek pástra. 

három érmes jó Mosolyogni mindenkinek szabad, sírni csak a győztesnek.

– Mivel menned kell a doppingvizsgálatra, a többit majd máskor. De egyvalami okán nyugtass meg minket!

– Mivel kapcsolatosan?

– Ugye látjuk még versenyezni az olimpiai bajnok Szász Emesét?

– Ez csak természetes!

Kulcsár Győző, a négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, akinek Nagy Tímea után a második magyar tanítványa lett egyéni aranyérmes (akadt közben olasz is…): “Most mondhatnám azt, hogy megcsináltuk, amiért jöttünk, de ez azért kicsit túlzóan hangzana. Pedig részben igaz. Nem lehetett más célunk, mint a győzelem, elvégre Emesét erre predesztinálta egész eddigi pályafutása, még akkor is, ha az elmúlt két esztendő nem volt töretlen. Igazából az aranymeccset leszámítva rendkívül magabiztos győzelmeket aratott Emese. Elvégre párbajtőrben az azért nem általános, hogy minden meccsét legalább négytusos különbséggel nyerje valaki. (Itt egy időre félbeszakadt a telefonbeszélgetés. A fantasztikus Mester ugyanis rászólt Emesére, hogy most már hagyja végre abba a pityergést, és kezdjen el vigyorogni, de nagyon… – a szerk.) A döntő Fiamingo ellen már más tészta volt, itt azt is bebizonyította Emese, hogy nagyszerű versenyző. Az elmúlt három hónapban rendkívül céltudatosan készültünk, és nagyon örülök annak, hogy egy ilyen csodálatos sportember csúcsra ért!”

emese és győző Jár a mesteri ölelés. Kulcsár Győző mesterként, 76 esztendősen is utolérhetetlen…

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány: “Ha valaki, akkor Szász Emese megérdemelte ezt az olimpiai aranyérmet! Felemás másfél évet tudhatott maga mögött, de márciustól, az olimpiai kvalifikációját követően mintha kicserélték volna. Rendkívüli munkát végzett mesterével, Kulcsár Győzővel, és hétről hétre egyre jobb formába lendült. Az Európa-bajnokságon már sokkal jobban vívott, mint korábban a szezon során, most pedig egyszerűen megállíthatatlan volt. Nagyon örülök az aranyérmének, és remélem, hogy ez kellő alaphangot adott a többieknek is az olimpia további vívóversenyeire.”

emese dobogó A világ egyik legcsodálatosabb helye: az olimpiai dobogó teteje!

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke: “Elmondhatatlanul jó érzés az, hogy Emese révén a magyar vívósport nyerte a riói olimpia első aranyérmét. Nemrégiben a honlapon megjelent interjúban céloztam arra, hogy Emi nyerheti az első érmet itt, de hogy rögtön aranyat… Ez az ő napja volt, végig kimagaslóan vívott, a döntőben 14:12-nél arra is volt ereje, hogy kimosolyogjon a sisak alól, és ekkor már biztos voltam a győzelmében. Szeretném megköszönni Kulcsár Győzőnek a nagyszerű, kimagasló munkáját, illetve a teljes  stábnak a közreműködését. Csak így, a közös munkával lehetett idáig eljutni. Itt szeretném ugyancsak megemlíteni a folyamatos kormánytámogatást is, ennek köszönhetően tudjuk megteremteni azokat a feltételeket, melyek az olimpiai aranyéremig vezettek. Hiszem, hogy lesz még okunk ünnepelni itt, Rióban!”

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM