Márton Anna ezüstérmes a szöuli GP-n

Márton Anna harmadszor végzett dobogós helyen a szezonban: ezúttal ezüstérmet nyert az olimpiai bajnok orosz Jegorjan mögött a szöuli Grand Prix-versenyen. Pankának és edzőjének, Gárdos Gábornak egyaránt gratulálunk! Férfi kardozóink közül Szatmári András szerepelt a legjobban – a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Márton Pankának a francia Boudiaffal szemben volt a legnehezebb dolga a döntő felé vezető úton.

Egy fecske is csinálhat nyarat – igazolta a mondást világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes kardozónk. Márton Anna ugyanis egyedüli magyarként állt rajthoz a Grand Prix-sorozat ázsiai állomásán. Kiemeltként a legjobb 64 között kezdte, és két sima győzelemmel indította a napot. Előbb a francia Vongsavady (15:5), majd a korábbi orosz válogatott Galiakbarova (15:8) tapasztalhatta Panka klasszisát. A nyolcaddöntőben már sokkal nehezebb dolga volt az MTK kardozójának, a francia Boudiaffal szemben egy 15:14-es győzelem következett. A negyeddöntőben aztán a fegyvernem talán legnagyobb klasszisa, az olimpiai és világbajnok amerikai Zagunis ellen már könnyebben ment – 15:11 lett a vége… A négyes döntőben a fiatal olasz Criscio megszorítani sem tudta Pankát, aki ezzel a szezonban Cancun és Athén után harmadszor vívhatott döntőt! Méghozzá ezúttal a riói olimpiai bajnok orosz Jegorjannal, aki 15:12-re legyőzte a magyart. Most még… De az ezüstérem így is kimagasló teljesítmény, pláne úgy, hogy az egész szezon során kiemelkedően vív 22 éves kardozónk. Úgyhogy: jár az ismételt gratuláció Pankának – no meg mesterének, Gárdos Gábornak egyaránt!

És akkor, hogy a férfiaknál is “szállóigézzünk”: ismét bebizonyosodott, hogy jó az öreg a háznál… Helyesebben ezúttal az olaszok vélekedhettek így, már amennyiben náluk is él ez a mondás. Mi kevésbé örültünk mindennek. A 39 éves olasz Aldo Montano, a 2004-es athéni olimpia bajnoka ugyanis kibabrált velünk… A 64-es főtábla első köre jobban nem is kezdődhetett volna, mind a négy érdekelt magyar kardozó vette az akadályt. Aztán a 32 között jött Aldo.

Kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron 13:10-re még vezetett Montano ellen…

…Majd mindketten hitetlenkedve fogadták a bírói döntést.

Először Szilágyi Áronnal vívott egy hatalmas csatát, mely a fényképek tanúsága szerint nem alakult érzelemmentesen, és 10:13-ról fordított az olasz klasszis 15:14-re. Ugyanezen az ágon Szatmári András és Decsi Tamás egymással került szembe, előbbi győzött 15:11-re, a felső negyedben pedig Gémesi Csanád szenvedett sima vereséget egy másik olasztól, Samelétől. Montanótól a következő körre sem szabadultunk meg. A nyolcaddöntőben Szatmári Andrással találkozott, és lekopírozta az előző asszóját, Aldo ismét 15:14-re győzött, ez pedig azt jelentette, hogy a mieink elbúcsúztak a versenytől, melyet a világranglistát vezető, hazai páston vívó Kim Junghvan nyert meg. 

Eredmények. Férfi kard Grand Prix, Szöul, 128 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Hübner (német) 15:13, Szatmári-Mardaleisvili (grúz) 15:7, Gémesi-Lee (koreai) 15:9, Decsi-Lam (hongkongi) 15:12.

A legjobb 16 közé jutásért: Szatmári-Decsi 15:11, Gémesi-Samele (olasz) 5:15, Szilágyi-Montano 14:15.

Nyolcaddöntő: Szatmári-Montano (olasz) 14:15.

Végeredmény: 1. Kim Junghvan (koreai), 2. Anstett (francia), 3. Curatoli (olasz) és Wagner (német), …12. Szatmári András, …17. Szilágyi Áron, …24. Gémesi Csanád, 25. Decsi Tamás, …68. Iliász Nikolász, …82. Péch Miklós.

Női kard Grand Prix, Szöul, 114 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Vongsavady (francia) 15:5.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Galiakbarova (orosz) 15:8.

Nyolcaddöntő: Márton-Boudiaf (francia) 15:14.

Negyeddöntő: Márton-Zagunis (amerikai) 15:11.

Elődöntő: Márton-Criscio (olasz) 15:8.

Döntő: Márton-Jegorjan (orosz) 12:15.

Végeredmény: 1. Jegorjan (orosz), 2. Márton Anna (edző és válogatott edző: Gárdos Gábor), 3. Criscio (olasz) és Berder (francia).