Pusztai Liza bronzérmes a junior világbajnokságon!

Kadet világbajnoki aranyérme után a junior világbajnokságon bronzérmet nyert Pusztai Liza. Tizenhat éves kis klasszisunk az egész nap folyamán kimagaslóan vívott, rendkívül simán jutott be a négyes döntőbe, ahol furcsa meccsen kapott ki az elődöntőben. Ugyanakkor fantasztikus teljesítménye előtt le a kalappal, 16 évesen nyert érmet a nála négy évvel idősebbek mezőnyében, neki és mestereinek egyaránt gratulálunk!

Tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Annyiféle jelzőt használtunk már a 16 éves korára hihetetlen eredményeket elérő Pusztai Lizáról, hogy nehéz újabbakat találni. A junior világbajnokság második versnenynapján történtek után ugyanakkor sikerült. Így hangzik: Liza, a megmentő!

Lássuk, miért is! A nap a férfi tőrözők versenyével kezdődött. Túlzottan sokat nem várhattunk, nem is kaptunk. Igaz, közel jártunk hozzá… Kezdődött azzal, hogy a csoportból mind a négy magyar továbbjutott, ennek azért örültünk a fegyvernem helyzetében. Mi több, Mészáros Tamás, Mendrey Tamás és Bellovicz Gábor a 64 közé is bejutott. Méghozzá simán. A két, újpesti Tamás egy-egy üzbéget vert magabiztosan, Gábor egy argentint. Frűhauf Benjámin ugyanakkor kikapott egy ukrántól 12:15-re, így ő búcsúzott. A többiek pedig a 32-be jutásért búcsúztak. Mentségükre legyen mondva, ketten is közel jártak a meglepetés sikerhez… Mészáros Tomi 14:8-ra (!) vezetett az amerikai Itkin ellen, és már őszintén hittünk a szép bravúrban, Itkin azonban nem hitt benne. Hat tusos hátrányból fordított 15:14-re, és ezzel korábbi kadet vb-bronzérmesünk búcsúzott. Bellovicz Gábor is eljutott a 14:14-ig, tovább viszont nem. Ő brit ellenféllel szemben búcsúzott, Mendrey Tamás pedig kanadaitól kapott ki, ezzel véget is ért a plovdivi tőrkaland.  

Pusztai Liza a juniorok között is kimagaslót nyújtott.

Ennél talán kellemetlenebb hírnek számított, hogy női kardban is egyetlenegy magyar jutott a legjobb 32 közé, az írás kezdete okán nem nehéz kitalálni, hogy kicsoda… Pedig a csoportkör mindenkinek kifejezetten jól sikerült, olyannyira, hogy a 64-be kerülésért egyetlen magyarnak sem kellett vívnia. A folytatásban Záhonyi Petra kivételes teljesítményt vitt véghez, igaz, nem örültünk neki… Az Európa-bajnokság után a vb-n is táblaegyesként jutott fel a direkt kieséses táblára. És az Eb után most is kikapott az első asszójában. Az amerikai Tartakovsky győzte le 15:11-re. Sokkal jobban nem járt Bérczy Dóri és Nagy Valentina sem, igaz, mindketten nagyon kellemetlen ellenféllel kerültek szembe. Előbbit a koreai Kim (7:15), utóbbit az olasz Battiston búcsúztatta (9:15). Győzni egyedül Liza tudott, 15:9-re a kazah Szmirnova ellen. 

Így aztán ezen a napon a mieink közül egyedül Pusztai Liza jutott a legjobb 32 közé, és ettől kezdve végre jöhetnek a jó hírek…! Újdonsült kadet világbajnokunk ugyanis egy korosztállyal feljebb is kimagaslóan vívott! Ráadásul úgy került be az esti négyes döntőbe, hogy egyre simábban nyerte meg az asszóit. Tán az első volt a legnehezebb. A Bérczy Dórit búcsúztató koreai Kim ismét nagyon kellemetlen ellenfélnek bizonyult. De csak kellemetlennek, nem verhetetlennek. 15:11 lett a vége, ide. És ettől kezdve ennél sokkal simább meccsek következtek. Már-már bántóan simák. Helyesebben bennünket egyáltalán nem bántottak a történtek, bántsa ez a vesztes felet. A nyolcaddöntőben a kínai Guo 15:7-tel távozott a vb-ről, majd a negyeddöntőben a kubai (!) Veranes 15:5-öt kapott. 

Aranyérme után bronzérmet nyert Liza világbajnokságon, le a sisakkal, le a kalappal…

Egészen döbbenetes mérleggel nyerte tehát meg pályája első, de reményeink szerint nem utolsó junior egyéni világbajnoki érmét Liza, és jöhetett a folytatás a görög Guntura elleni elődöntőben, ahol 9:6-ig ismét minden úgy ment, mint a karikacsapás! Utána azonban kiderült, hogy kis sztárunknak is vannak idegei. Gyors egymásutánban ugyanis ötször bemozdult a rajtot a megszokottnál valamivel lassabban mondó zsűri vezényszava előtt Liza, és ezért előbb sárga, majd négy piros lapot kapott, és ez túl soknak bizonyult… Tény, ritkán látunk ilyet, ugyanakkor nehéz lett volna vitatkozni a bíró ítéletével. De mi is lenne, ha valaki 16 esztendősen, három végigvívott vb versenynap után mindent tökéletesen csinálna…? Liza ezen a napon azt is bebizonyította, hogy nem gép, hanem egy kimagaslóan tehetséges ember, aki csodálatos bronzérmet szerzett a nála négy esztendővel idősebbek táraságában a a junior világbajnokságon!

Szívből gratulálunk neki, és mestereinek egyaránt! Folytatás csütörtökön a junior férfi párbajtőrözők és női tőrözők versenyével, hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Plovdiv.

Junior férfi tőr egyéni, 175 induló. A csoportmérkőzéseken: Mészáros Tamás 4 győzelem/2 vereség, Frűhauf Benjámin 3/3, Mendrey Tamás 3/3, Bellovicz Gábor 3/3 (továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Mendrey-Szobirov (üzbég) 15:4, Bellovicz-Varas (argentin) 15:10, Mészáros-Szadullajev (üzbég) 15:8, Frűhauf-Dzsus (ukrán) 12:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Mendrey-Broszus (kanadai) 8:15, Mészáros-Itkin (amerikai) 14:15, Bellovicz-Minott (brit) 14:15.

Végeredmény: 1. Cseung (hongkongi), 2. Szaito (japán) 3. Ahmetov (orosz) és Bianchi (olasz), …46. Mészáros Tamás, …58. Mendrey Tamás, …63. Bellovicz Gábor, …93. Frűhauf Benjámin.

Junior női kard egyéni, 115 induló. A csoportmérkőzéseken: Záhonyi Petra 6/0, Pusztai Liza 5/1, Bérczy Dorottya 5/1, Nagy Valentina 4/2 (továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Pusztai-Szmirnova (kazah) 15:9, Bérczy-Kim (koreai) 7:15, Nagy-Battiston (olasz) 9:15, Záhonyi-Tartakovsky (amerikai) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Kim (koreai) 15:11.

Nyolcaddöntő: Pusztai-Guo (kínai) 15:7.

Negyeddöntő: Pusztai-Veranes (kubai) 15:5.

Elődöntő: Pusztai-Guntura (görög) 12:15.

Végeredmény: 1. Botello (mexikói), 2. Guntura (görög), 3. Pusztai Liza (edzők: Bódy Benjámin, Bódy István, válogatott edző: Gulácsi Ferenc) és Nyikityina (orosz), …33. Záhonyi Petra, …38. Bérczy Dorottya, …43. Nagy Valentina.