Hatodik és nyolcadik helyen zártak csapataink

Hatodik és nyolcadik helyezést hozott számunkra a plovdivi kadet és junior világbajnokság utolsó előtti versenynapja. Junior női kardozóink (Bérczy Dorottya, Nagy Valentina, Pusztai Liza, Záhonyi Petra) végeztek a hatodik helyen, míg a férfi tőrözők (Bellovicz Gábor, Frűhauf Benjámin, Mendrey Tamás, Mészáros Tamás) lettek nyolcadikok. A zárónapon a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők a negyeddöntőtől folytatják. 

Tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Az utolsó előtti versenynap egyben az utolsó “fullos” napnak számított a plovdivi kadet és junior világbajnokságon. Férfi párbajtőrcsapatban 38 (!) nemzet lépett pástra a selejtezőkben, és női tőrcsapatban is 22 induló volt. A két fegyvernemben a legjobb nyolcig jutott el a mezőny – és eljutottak ide a magyarok is. Igaz, hittünk ebben nagyon, elvégre a párbajtőrözőink esélyesnek számítanak, és női tőrben szintén bíztunk, illetve bízunk a bravúrban. A hölgyeknek volt könnyebb dolguk az előcsatározások során. A nyolcaddöntőben Szingapúrral találkoztak, és az első asszótól kezdve nem lehetett kérdéses a győztes kiléte. A Kókai Csilla, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Tóth Janka összeállítású kvartett 45:28-cal lépett tovább. Hétfő reggel sokkal, de sokkal nehezebb dolguk lesz, a negyeddöntőben ugyanis Olaszországgal találkoznak. 

Férfi párbajtőrcsapatunk az elmúlt három évben egyaránt éremmel zárt a vb-n, legutóbb három esztendővel ezelőtt, és éppen Plovdivban nyert aranyérmet a magyar válogatott. Annak a csapatnak valamennyi tagja “kiöregedett”, de a mostaniak (Andrásfi Tibor, Esztergályos Patrik, Koch Máté, Siklósi Gergely) is az esélyesek közé tartoznak, és ezt bizonyították vasárnap. Előbb Hongkong ellen melegítettek egy 45:28-cal. Majd a nyolcaddöntőben a “szilaj sötét ló”, Korea következett. Az ázsiaiak junior korosztályban a szezon során nem jönnek át Európába (miként az európaiak sem mennek Ázsiába), ezért nincs világranglista pontjuk. Így kerülhetett össze a két, erős csapat a nyolcaddöntőben. Az ötödik asszóig nem sok tus esett, utána viszont “robbantottak” a mieink. Mindhárom pástra lépő magyar, Patrik, Tibor és Geri tett hozzá a végül nagyon sima, 45:26-os sikerhez, különösen előbbi vívott kimagaslóan. Folytatás hétfőn a negyeddöntőben Románia ellen – érmes reményekkel.

Női kardcsapat: nagy boldogság nincs, hatodik hely van.

Ezt követően került sor a vasárnapi “főműsorra”, férfi tőr-, illetve női kardcsapatban a legjobb nyolc küzdelmére. A hölgyek kezdtek, és a mieink az olaszokkal kerültek szembe. 10:7-tel nyitottunk, azonban ekkor elég volt egyetlen kisiklás, 15:10-re már az itáliaiak vezettek, és a folytatásban magabiztos, 45:34-es győzelmet arattak. Pusztai Liza mellé sajnos ezen a meccsen nem nőttek fel a társak, így az 5-8. helyezésért folytathatták a versenyzést. A folytatásban Záhonyi Petra volt a vezéregyéniség, Liza talán a végére kicsit elfáradt, amin egyáltalán ne csodálkozzunk, elvégre az ötödik versenynapját vívta tizenhat esztendősen ezen a világbajnokságon, méghozzá nem is akárhogyan… A lengyelek ellen simán összejött a győzelem (45:27), ám a franciák elleni derbin megint becsúszott egy komolyabbnak mondható rövidzárlat, ami után már nem sikerült fordítani, így ez a 40:45 összességében a hatodik helyet jelentette. 

Így örültek a mexikói kardozók a bronzérmüknek. Augusto Bizzi fotóriporter díjnyertes-jelölt alkotása.

Férfi tőrben tudtuk, hogy már a 8 közé jutás is sikernek számított, és innen nem is tudtunk feljebb mozdulni, csak majdnem… A japánok elleni negyeddöntőben erre halovány esély sem volt, lévén ott vívott a tavalyi (!) junior vb első és második helyezettje. A 14:45 azért persze kicsit fájt, de kizárólag a vereség aránya okán… Az 5-8. helyért a németek következtek, és az előző nap legjobbja, Frűhauf Benjámin ismét nagyszerűen vívott, de ez csak a szoros meccshez volt elég, 42:45-re kikaptunk. A 7. helyért a sokkal esélyesebb Franciaország következett, és a 44:45-ös vereség ugyan több mint tisztes helytállás, de nyolcadik helyet ért. 

Következhet tehát a hétfői zárónap, azzal a reménnyel, hogy küldöttségünk eddigi hat érme hétre növekedhet. Minimum…

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Plovdiv. 

Junior férfi tőrcsapat, 34 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Japán 14:45 (Frűhauf -9, Bellovicz -10, Mészáros -12).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Németország 42:45 (Frűhauf +7, Mészáros 0, Bellovicz -10).

A 7. helyért: Magyarország-Franciaország 44:45 (Mendrey +1, Frűhauf +1, Mészáros -3).

Végeredmény: 1. Egesült Államok, 2. Japán, 3. Oroszország, …8. Magyarország (Bellovicz Gábor, Frűhauf Benjámin, Mendrey Tamás, Mészáros Tamás).

Junior női kardcsapat, 22 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 34:45 (Pusztai +4, Záhonyi -6, Bérczy -9).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Lengyelország 45:27 (Záhonyi +10, Nagy +8, Pusztai 0).

Az 5. helyért: Magyarország-Franciaország 40:45 (Záhonyi +12, Bérczy -2, Pusztai -4, Nagy -11).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Mexikó, …6. Magyarország (Bérczy Dorottya, Nagy Valentina, Pusztai Liza, Záhonyi Petra).

Junior férfi párbajtőrcsapat, 38 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Hongkong 45:28 (Esztergályos +10, Siklósi +8, Andrásfi +5, Koch -6).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Korea 45:26 (Esztergályos +10, Siklósi +6, Andrásfi +3).

Junior női tőrcsapat, 22 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Szingapúr 45:28 (Kondricz +7, Pásztor +5, Tóth +5).