Nem sikerült a nyitány Minszkben

Nem került magyar vívó a legjobb nyolc közé a minszki U23-as Európa-bajnokság nyitónapján. Férfi tőrben Dósa Dániel és Mátyás Bálint, női kardban Katona Renáta jutott a legtovább, mindhárman a nyolcaddöntőben szenvedtek vereséget. Folytatás szombaton a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők versenyével.

A gyakorlatilag ideális körülmények között, a minszki jégpalotában megrendezett U23-as Európa-bajnokság nyitónapján saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, hogy a mezőny igencsak erős… A nyitónapon ugyanis felnőtt válogatottjaink közül 2-2-en pástra léptek, de a nyolc közé senkinek sem sikerült bejutnia… Férfi tőrben ezzel a hazai ranglista első és második helyezettje, Dósa Dániel és Mátyás Bálint kísérletezett. No meg rajtuk kívül Balogh Boldizsár és Bakó Tamás. Nekik a 16 közé nem sikerült bejutniuk – előbbi kettőnek igen. A nyolcadöntő azonban Daninak és Bálintnak is a végállomást jelentette. Előbbit a 17 éves orosz Borodacsev, utóbbit az olasz Rosatelli búcsúztatta, egyaránt simán. 

Sokkal jobban nem jártak női kardozóink sem. Itt hárman próbáltak szerencsét, közülük Kelecsényi Lénának nem sikerült továbbjutnia a csoportkörből. Két válogatottunknak, László Lucának és Katona Renátának igen. Aztán a 32-ben Renáta aratott egy értékes győzelmet az olasz Ciaraglia ellen (15:9), de több babér nem termett. Luca egy tussal kapott ki a 16-ba jutásért az orosz Moszejkótól, Renit pedig a nyolcaddöntőben egy másik itáliai, Gargano búcsúztatta (10:15). 

Péntekre ennyi jutott, szombaton a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők folytaják, reméljük, több sikerrel. 

Eredmények. U23-as Európa-bajnokság, Minszk.

Férfi tőr egyéni, 56 induló. A csoportmérkőzéseken: Dósa Dániel 5 győzelem/1 vereség, Balogh Boldizsár 4/2, Mátyás Bálint 4/2, Bakó Tamás 3/3 (továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Bakó-Klein (német) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Dósa-Klein (német) 15:4, Mátyás-Dascalu (román) 15:8, Balogh-Chastanet (francia) 8:15.

Nyolcaddöntő: Mátyás-Rosatelli (olasz) 9:15, Dósa-K. Borodacsev (orosz) 4:15.

Végeredmény: 1. , 2. , 3. Sido (francia) és Gaganidze (grúz), …9. Dósa Dániel, …15. Mátyás Bálint, …25. Balogh Boldizsár, …41. Bakó Tamás.

Női kard egyéni, 41 induló. A csoportmérkőzéseken: László Luca 4 győzelem/2 vereség, Katona Renáta 3/3, Kelecsényi Léna 0/6 (kiesett).

A legjobb 16 közé jutásért: Katona-Ciaraglia (olasz) 15:9, László-Moszejko (orosz) 14:15.

Nyolcaddöntő: Katona-Gargano (olasz) 10:15.

Végeredmény: 1. , 2. , 3. Gargano (olasz) és Wator (lengyel), …14. Katona Renáta, …21. László Luca, …40. Kelecsényi Léna.