Bányai Zsombor bronzérmes az U23-as Eb-n

ápr 22, 2017 | Archív

Csak a második napig kellett várni a magyar éremre a minszki U23-as Európa-bajnokságon. Férfi párbajtőr egyéniben Bányai Zsombor szerzett bronzérmet az erős mezőnyben, gratulálunk! A

Csak a második napig kellett várni a magyar éremre a minszki U23-as Európa-bajnokságon. Férfi párbajtőr egyéniben Bányai Zsombor szerzett bronzérmet az erős mezőnyben, gratulálunk! A magyarok közül a nyolcaddöntőig jutott ebben a fegyvernemben Koch Máté, míg női tőrben Gólya Fruzsina és Balogh Orsolya került a 16 közé.

Havasesőre virradtunk, és bronzzal zártunk szombaton, a minszki U23-as Európa-bajnokságon. A fehérorosz jégcsarnokban nevéhez méltó hőmérséklet fogadta az utánpótlás kontinensbajnokság második versenynapjának résztvevőit, de az egyaránt zord kinti és benti időjárást leszámítva minden körülmény abszolút rendben volt a helyszínen. A férfi párbajtőr egyéni versenyének csoportmeccsei után magyar szempontból is részben el lehetett mondani ugyanezt. Berta Dániel, Bányai Zsombor és Koch Máté olyan fölénnyel lépett tovább, ami méltó is azon magyar férfi párbajtőrözőkhöz, aki Imre Gézáékat szeretnék követni a válogatottban. Márpedig ők hárman bizonyára szeretnék… Ugyanezt már nem mondhattuk el Buta Leventével kapcsolatosan, aki a csoportkör után kiesett. Aztán a 32-es főtáblán már korántsem volt ilyen sima a magyarok útja. Berta Dani vezetésről kapott ki végül egy tussal (13:14) az ukrán Sychtől, ugyanakkor ebben a szakaszban Máté nagyon simán (15:5), Zsombor kicsit szorosabban győzött (15:12). A nyolcaddöntőkben a két vasasos, Halla Péter tanítvány közül az idősebbik (ő is csak 21 esztendős…), azaz Zsombi a lelkes hazai szurkolók bánatára 15:9-cel hazaküldte a fehérorosz Paulouskit, Máté viszont 15:9-re kikapott a közel kétméteres lengyel Kolanczyktól

Bányainál Bozzi nagyobb volt, de Zsombor volt az ügyesebb, 15:14-re győzött a negyeddöntőben…

A negyeddöntőben, azaz az éremért az olasz Bozzi következett, és rendkívül izgalmas csatában egyetlen tussal, 15:14-re a magyar győzött! Ezzel Zsombor egyéni junior világbajnoki ezüst- és bronzérme után egy korosztállyal feljebb, az U23-asok között is érmet szerzett világversenyen, gratulálunk mesternek és tanítványnak egyaránt. Tovább fényesítenie már nem sikerült a medált, ebben egy ukrán vívó, nevezetesen Sztankevics akadályozta meg. Az ukránnak egyébként vívónyelven szólva napja volt, táblaegyesként került fel a direkt kieséses szakaszra, és ott sem nagyon tudták megszorítani. Zsombor ezt azért megtette… Többnyire Sztankovics vezetett az elődöntőben, de a magyar tehetség ott lihegett a nyakában, mi több, 9:8-re vezetett is. A meccs zárószakasza viszont az ukránnak sikerült, aki végül 15:12-nél örülhetett eddigi legnagyobb sikerének. Panaszra persze Bányai Zsombornak sem lehet oka! A magyar fiú egyet ismét lépett előre, igazolta tehetségét, és vegyük tudomásul azt is, hogy ebben a szakaszban ritkán ugranak hatalmasakat a párbajtőrözők. Úgyhogy: gratulálunk, és csak így tovább!

Bányai Zsombor bronzéremmel térhet haza a minszki korosztályos Eb-ről.

Már a megnyert első érem tudatában kezdődött a női tőrözők 32-es táblája, melyen ugyancsak három magyar volt érdekelt. Gólya Fruzsina, Balogh Orsolya és Szalai Szonja ha nem is fölényesen, de biztosan jutott tovább a csoportjából, ugyanez Mesteri Viktóriának nem sikerült, ő búcsúzott. A 32-es kört 2:1-gyel zárták a mieink. Fruzsina szlovák (15:12), Orsolya fehérorosz (15:9) ellenfelet búcsúztatott – tulajdonképpen magabiztosan. Szonja viszont kiesett – orosz ellenféllel szemben maradt alul (Martines Hauregi, 6:15). A nyolcaddöntőnek gyakorlatilag “érmes tétje” volt a számunkra. Fruzsina és Orsi ugyanis egy ágra került, és amennyiben legyőzik a lengyel Chrzanowska testvéreket, úgy egymással kerülnek szembe, azaz már meg is van az újabb magyar medál… De nem lett meg. Pedig nem tűnt lehetetlennek a küldetés, de végül Fruzsi 14:11-re, Orsi 15:14-re kikapott. Így magyar “belharc” helyett lengyel testvérharcot hozott a negyeddöntő az éremért, de ez bennünket már kevésbé foglalkoztatott…

Szombati legjobbunk az eredményhirdetés után így nyilatkozott honlapunknak: „Érmet szerettem volna nyerni itt, Minszkben, és ez végüli sikerült. Mégsem vagyok igazán elégedett. Amikor egészen értékelhető vívással bejutottam a négy közé, akkor láttam, hogy legnagyobb riválisaim szinte kivétel nélkül kiestek. És azt gondoltam, talán Európa-bajnok is lehetek. Az elődöntőben beadtam az első tust, utána viszont olyan érzésem volt, mintha kiestek volna a következő időszak történései. 10:13-nál tudatosult bennem, hogy mi a helyzet, de ekkor már késő volt… Úgyhogy örülök, de azért túlzásba nem viszem…”

Bányai Zsombor bronzérme tehát az eddigi legszebb magyar eredmény a minszki U23-as Eb-n, jöhet a vasárnapi folytatás, az egyéni versenyek a férfi kardozók és a női párbajtőrözők viadalával zárulnak.

Eredmények. U23-as Európa-bajnokság, Minszk. 

Férfi párbajtőr egyéni, 76 induló. A csoportmérkőzéseken: Bányai Zsombor 6 győzelem/0 vereség, Berta Dániel 6/0, Koch Máté 5/1 (továbbjutottak), Buta Levente 1/4 (kiesett).

A legjobb 32 közé jutásért: Koch-Boriszevics (fehérorosz) 15:8.

A legjobb 16 közé jutásért: Bányai-Taranyenko (ukrán) 15:12, Koch-Staszulonek (lengyel) 15:5, Berta-Sych (ukrán) 13:14.

Nyolcaddöntő: Bányai-Paulouski (fehérorosz) 15:9, Koch-Kolanczyk (lengyel) 9:15.

Negyeddöntő: Bányai-Buzzi (olasz) 15:14.

Elődöntő: Bányai-Sztankevics (ukrán) 12:15.

Végeredmény: 1. Jurka (cseh), 2. Sztankovics (ukrán), 3. Bányai Zsombor (edző: Halla Péter, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás) és Kolanczyk (lengyel), …10. Koch Máté, …18. Berta Dániel, …64. Buta Levente.

Női tőr egyéni, 45 induló. A csoportmérkőzéseken: Gólya Fruzsina 4 győzelem/1 vereség, Balogh Orsolya 4/2, Szalai Szonja 3/2 (továbbjutottak), Mesteri Viktória 1/4 (kiesett).

A legjobb 16 közé jutásért: Gólya-Bitterova (szlovák) 15:12, Balogh-Malasina (fehérorosz) 15:9, Szalai-Martines Hauregi (orosz) 6:15.

Nyolcaddöntő: Gólya-J. Chrzanowska (lengyel) 11:14, Balogh-M. Chrzanowska (lengyel) 14:15.

Végeredmény: 1. Mpah-Njanga (francia), 2. Abdrakmanova (orosz), 3. M. Chrzanowska (lengyel) és Cipressa (olasz), …13. Gólya Fruzsina, 14. Balogh Orsolya, …35. Mesteri Viktória.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM