Díszvitrin – Szőcs Bertalan emlékére és tiszteletére

Megható és bensőséges ünnepség keretében avatták fel az MTK vívótermében az egy évvel ezelőtt elhunyt nagyszerű mester, Szőcs Bertalan díszvitrinjét. Az eseményen jelen volt többek között négy olimpiai, és további négy világbajnok sportoló – szinte valamennyien Berci bácsi korábbi tanítványai. 

Az MTK Csömöri úti vívóterme már életében Szőcs Bertalan nevét vette fel – okkal. Berci bácsi volt minden idők egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb… – magyar vívómestere. Tanítványai pályafutásuk során 113 érmet nyertek a különböző világversenyeken, ami egészen elképesztő adat. Büszke volt és lehetett arra is, hogy nem csak tanítványokat, mestereket is nevelt, életének minden pillanatát a vívás hatotta át. 

Szőcs Bertalan díszvitrine – Szőcs Zsuzsanna és Dömölky Lídia társaságában.

Tiezenegy világ- és olimpiai bajnokot nevelt, és közülük hat (Bárány Árpád, Schmitt Pál, Mincza-Nébald Ilidkó, Szőcs Zsuzsa, Várkonyi Marina, Szényi Péter) ott volt tegnap a teremben, amikor Szőcs Bertalan díszvitrinjét avattuk fel – halálának első évfordulóján. (Sajnos, akadt olyan is, aki már nem lehetett ott.) Az ötlet Udvarhelyi Gábornak, a klub vezetőedzőjének, a válogatott szövetségi kapitányának köszönhető, a vitrinben található tárgyakat pedig a tőrben és párbajtőrben egyaránt világbajnok Szőcs Zsuzsa ajánlotta fel. De további olimpiai bajnokokat is üdvözölhettünk az újdonsült veterán magyar bajnok Dömölky Lídia, valamint a MOB főtitkára, Fábián László személyében. A Magyar Vívó Szövetséget Polgár Pál főtitkár képviselte.

Deutsch Tamás, Udvarhelyi Gábor, Mészáros József, Mincza Ildikó, Szőcs Zsuzsanna, Dömölky Lídia, Fábián László, és a még letakart vitrin.

A kedves és megható kis ünnepségesen egyaránt szép gondolatokat fogalmazott meg a felejthetetlen mesterről Mincza Ildikó, Dömölky Lídia, Fábián László és Schmitt Pál, valamint Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a MOB alelnöke, aki ajándékot is adott át Schmitt Pálnak a közelgő, 75. születésnapja alkalmából. Szegő Tibor, a klub sajtósa pedig felolvasta Kulcsár Krisztiánnak, a MOB elnökének a köszöntő levelét. 

Bárány Árpád és Schmitt Pál – két olimpiai bajnok Szőcs Bertalan-tanítvány.

Ezt követte a vitrin leleplezése, melyben egy-két jeles kitüntetés mellett a központi helyen Berci bácsi életének legfontosabb tárgyai kaptak helyet: a mesterplasztron, a sisak és a fegyverek.