Rejtő Ildikó 80 éves!

Legereményesebb vívónőnk, Rejtő Ildikó csütörtökön ünnepelte 80. születésnapját. Az esemény alkalmából klubja, az UTE és a Belügyminisztérium hívta meg őt az Árpád úti Polgár Centrumba. A bensőséges ünnepségen köszöntötte Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke, a Belügyminisztérium államtitkár-helyettese, valamint Őze István, az UTE klubigzagatója. No és megannyi régi, kedves csapattárs. Ez úton is boldog születésnapot kívánunk Rejtő Ildikónak! 

A legeredményesebb magyar vívónőt köszöntötték tegnap nyolcvanadik születésnapján. Rejtő Ildikó eredménysora egészen káprázatos. Két, tokiói olimpiai aranyérmére bizonyára emlékeznek a sportág szakértői. Azonban ez csak a legfényesebb szelete a kivételes pályafutásnak. A csütörtökön 80 esztendős, kiváló egészségnek örvendő klasszis két arany-, három ezüst- és két bronzérmet “vívott össze” az olimpiákon. Emellett a világbajnokságokon nyert – csekélység… – 5 arany-, 7 ezüst és 3 bronzérmet. Az országos bajnokságokon 18 aranyéremig jutott, az elsőt 1958-ban, az utolsót 1980-ban nyerte… 

A Belügyminisztérium és az MVSZ nevében Csampa Zsolt adta át a kitüntetést és a csokrot Rejtő Ildikónak.

Legnevesebb mestere Hátszegi Hatz József, Szepi bácsi volt, akit bátran nevezhetünk a valaha élt legnagyobb magyar tőrmesternek, miként Ildikó nénit a legnagyobb magyar tőrözőnek… A László Dezső, újpesti szakosztály-igazgató által szervezett rendkívül kedves ünnepségen ott volt nagyon sok csapattárs, többek között az olimpiai bajnok csapat tagjai, Dömölky Lídia, Marosi Paula és Juhász Katalin. De ott voltak a további csapattársak, klubtársak, edzők és vívókollégák, megannyi jóbarát. 

Rejtő Ildikó, a 80 esztendős bajnoknő.

Ildikó néni pedig 80 esztendősen is vérbeli profizmussal fogadta a villogó vakukat és a mikrofonokat, nem jött zavarba, miként ez a páston sem történt meg vele soha… A protokolláris rész során előbb Őze István klubigazgató köszöntötte a nagy bajnokot, majd Csampa Zsolt nem csupán az MVSZ elnökeként, hanem a Belügyminisztérium helyettes államtitkáraként nyújtotta át Pintér Sándor belügyminiszter nevében a “Köz szolgálatáért” érdemjel arany fokozatát. 

És hogy miként, milyen kedélyállapotban fogadta Rejtő Ildikó a köszöntést? Természetesen a mikrofon előtt megköszönte mindenkinek, hogy ilyen sokan eljöttek miatta. Aztán, amikor e sorok írója a rendezény után megkérdezte Tőle, hogy mi futott át az agyán, miközben László Dezső részletesen felolvasta a fantasztikus eredménysorát, akkor a következőt válaszolta: “Az, hogy ez már unalmas… Túl hosszú beszéd, beszéljünk valami másról!”

Beszélünk majd másról is, de azért annyit még egyszer hadd mondjunk: nagyon boldog születésnapot!