Két helyszínen, tíz magyar a főtáblán

Hat magyar női kardozó (Márton Anna, Garam Nóra, Pusztai Liza, Záhonyi Petra, Mikulik Júlia, Katona Renáta), illetve négy férfi párbajtőröző (Rédli András, Somfai Péter, Bányai Zsombor, Andrásfi Tibor) jutott a 64-es főtáblára a pénteki tuniszi, illetve párizsi Világkupa-verseny selejtezőit követően. Ez összességében kifejezetten szép teljesítménynek mondható, csak így tovább szombaton!

Azért annyit mindenképpen elmondhatunk a párizsi férfi párbajtőr, illetve a tuniszi női kard Világkupáról, hogy ritkán fordul elő az, hogy a csoportkört mindkét helyszínen százszázalékos mérleggel zárják a magyarok. Márpedig most így történt, és mivel nem 2-3, hanem mindösszesen 17 magyar indulóról (10 férfi párbajtőr, 7 női kard) beszélünk, azért ez nem akármilyen teljesítmény… 

A folytatás persze már nem lehetett makulátlan, kezdjük a hölgyekkel, az udvariasság, illetve az időrend okán egyaránt. A hét indulóból a forduló után a kiemelt Márton Anna mellé a csoportkörből közvetlenül a főtáblára jutott a tavalyi Eb-döntős Garam Nóra, a kadet világbajnok Pusztai Liza, illetve a junior korú Záhonyi Petra. És azért ez is kivételes teljesítmény… A folytatásban egy-egy győzelem kellett a direkt kieséses táblán Mikulik Júliának (Singleton-Comfort, 15:13), illetve Katona Renátának (Komyszarczyk, 15:11) ahhoz, hogy kövessék a többieket a legjobb 64 közé, ez egyedül László Lucának (Emura, 10:15) nem sikerült. Így aztán szombaton hat női kardozó folytathatja a versenyt.

Kadet világbajnokunk, Pusztai Liza veretlenül zárta a csoportkört Tuniszban.

Az uraknak Párizsban valamivel több dolguk volt, elvégre 300 fölötti induló vágott neki a hagyományos Monal Kupának. Miként írásunk elején említettük, valamennyi, szám szerint tíz magyar továbbjutott a csoportkörből, mi több, Bányai Zsombor és Rédli András a fordulóból közvetlenül bejutott a legjobb 64 közé. A folytatásban a hatalmas mezőnyben már természetes volt a lemorzsolódás. A három fordulós (!) direkt kieséses folytatás első körében Peterdi András és Berta Dániel esett ki, a 96 közé jutásért Siklósi Gergely, Koch Máté, Bakos Bálint és Nagy Dávid búcsúzott. Somfai Péter és a 18 éves Andrásfi Tibor viszont vette az akadályokat, az utolsó körben előbbi a cseh Cuprt verte 15:8-ra, utóbbi pedig a FIE színekben induló kuvaiti Alshattit győzte le 11:10-re. 

Somfai Péter (jobbra) nagyszerű vívással jutott be Párizsban a legjobb 64 közé.

Ezzel mindösszesen négy magyar jutott a 64 közé, a két helyszínen pedig tíz vívónk folytathatja a főtáblán – azaz kifejezetten sikeres pénteket zártunk. Csak így tovább, hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Világkupa-verseny, Párizs, 303 induló. A csoportmérkőzéseken: Bányai Zsombor 6 győzelem/0 vereség, Rédli András 5/1 (a legjobb 64 közé jutottak), Somfai Péter 5/1, Koch Máté 5/1, Andrásfi Tibor 4/2, Siklósi Gergely 3/3, Peterdi András 3/3, Berta Dániel 3/3, Nagy Dávid 2/4, Bakos Bálint 2/4 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 160 közé jutásért: Bakos-Sanders (amerikai) 15:9, Nagy-Zsang (kínai) 11:10, Siklósi-Szuhov (orosz) 15:13, Peterdi-Staszulonek (lengyel) 10:15, Berta-Bielec (lengyel) 9:13.

A legjobb 96 közé jutásért: Andrásfi-Fabregat (spanyol) 12:11, Somfai-Seloi (francia) 15:12, Siklósi-Khvorost (ukrán) 7:15, Koch-Mirgorodszki (ukrán) 3:15, Bakos-Giannotte (luxemburgi) 14:15, Nagy-Beran (cseh) 10:11.

A legjobb 64 közé jutásért: Somfai-Cupr (cseh) 15:8, Andrásfi-Alshatti (kuvaiti) 11:10.

Szombaton a legjobb 64 között: Bányai-Pizzo (olasz), Rédli-Bardenet (francia), Andrásfi-Biabiany (francia), Somfai-Larsson (svéd).

Női kard egyéni Világkupa-verseny, Tunisz, 116 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna kiemelt, Garam Nóra 5/0, Pusztai Liza 5/0, Záhonyi Petra 5/1 (a legjobb 64 közé jutottak), László Luca 4/2, Mikulik Júlia 4/2, Katona Renáta 3/2 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 64 közé jutásért: Katona-Komyszarczyk (lengyel) 15:11, Mikulik-Sigleton-Comfort (amerikai) 15:13, László-Emura (japán) 10:15.

Szombaton a legjobb 64 között: Márton-Vongsavady (francia), Záhonyi-Queroli (francia), Katona-Kozaczuk (lengyel), Mikulik-Fondi (olasz), Garam-Prearo (olasz), Pusztai-Ponich (kanadai).