Márton Anna ezüstérmes Tuniszban

Márton Anna Tuniszban is folytatta káprázatos szezonját. A női kard egyéni Világkupa-versenyen Gárdos Gábor tanítványa korábbi egy arany- és két ezüstérme után ismét a második helyen végzett, gratulálunk! A többi magyar a 32 között búcsúzott, miként ez jelentette a végállomást a párizsi férfi párbajtőr egyéni Vk-n is. 

Világbajnoki bronzérmes, és Európabajnoki ezüstérmes kardozónk, Márton Anna ismét bebizonyította, hogy mindössze huszonegy évesen is a felnőtt mezőny klasszisának számít. Rendkívüli, eddig egy arany- és két ezüstérmet hozó Világkupa-szezonját ugyanis egy újabb második helyezéssel gyarapította! Gárdos Gábor tanítványa a tuniszi Világkupa-versenyen úgy haladt körről körre, ahogy rutinos klasszisokhoz illik, holott ő a rutinostól életkora okán még távol áll – a klasszistól már korántsem! A legjobb 64 között a francia Vongsavadyt verte (15:9), majd pontosan ugyanilyen arányban búcsúztatta az orosz Nyikityinát.

Mosoly a sikeres negyeddöntő után a világ egyik legjobb női kardozójától.

A nyolcaddöntőben az amerikai Wozniak következett, aki keményebb, de nem feltörhetetlen diónak bizonyult (15:13). Aztán a nyolc között jöhetett az olasz Vecchi (15:11), majd az elődöntőben az a francia Brunet, aki éppen azóta szárnyal, amióta Pankát legyőzte a riói olimpián. Nos, most ismét csorbultak a szárnyak, Márton Anna 15:12-re győzött. A döntőben pedig az az ukrán olimpiai és egyéni világbajnok Harlan következett, aki Rio után most indult először újra Világkupa-versenyen! Sajnos, a visszatérése tökéletesre sikerült, a döntőben 15:9-re nyert, de Panka ismét bebizonyította, hogy a világ egyik legjobb női kardvívójának számít, neki és mesterének egyaránt gratulálunk!

Panka a Vk-szezon legjobbjának számít három ezüst- és egy aranyérmével!

A többiekről: egyáltalán nem vallottak szégyent a mieink. Eleve hétből hat magyar női kardozó jutott a főtáblára, és az első körben egyedül Záhonyi Petra (Queroli, 8:15) és Katona Renáta (Kozaczuk, 8:15) búcsúzott. A többiek viszont nyertek – Pankáról már beszéltünk -, a kadet világbajnok Pusztai Liza a kanadai Ponichot (15:8), Garam Nóra az olasz Prearót (15:14), Mikulik Júlia az olasz Fondit (15:10) verte. A következő kör azonban mindhármójuknak a végállomást jelentette, Liza az olasz Crisciótól (11:15), Nóri a francia Boudiaftól (8:15), Júlia a szintén olasz Vecchitől kapott ki (11:15) kapott ki. Jöhet a vasárnapi csapatverseny, csak így tovább, hajrá, magyarok!

A világ négy, tán jelenlegi legjobb négy női kardozója: Márton Anna, Harlan, Jegorjan és Brunet.

Párizsban eközben négy férfi párbajtőrözőnk lépett pástra a Monal Kupán, a Világkupa franciaországi állomásán. Ha időrendben tekintjük végig a napot, akkor minden nagyszerűen kezdődött. A kora délelőtti órákban egyszerre lépett pástra két olimpiai bronzérmesünk, Rédli András és Somfai Péter. Előbbi a francia Bardenet-t (14:12), utóbbi a svéd Larssont (15:12) győzte le. Csakhogy ezt követően több asszót nem nyert az egyéni Vk-n magyar férfi párbajtőröző. Másik két, 64 közé jutott fiatalunk az első körben fennakadt a rostán. Bányai Zsombor a legkisebb különbséggel kapott ki a korábbi egyéni világbajnok olasz Pizzótól (14:15), a 18 éves Andrásfi Tibor ennél jóval simábban búcsúzott (Biabiany, 4:15), de tőle a főtáblára jutás is szép eredménynek számított. A következő körben “bronzfiaink” igen kemény ellenfelet fogtak ki. Rédli Bandinak az olimpiai bajnok koreai Park jutott, Péternek pedig az évek óta a világranglista élmezőnyébe tartozó olasz Garozzo. A tisztes helytállás sikerült, a győzelem nem, 11:15, illetve 12:15 lett a vége. Az egyéni verseny ezzel véget is ért a mieink számára, azonban ennél jóval fontosabb lesz majd a vasárnapi csapatviadal, hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Világkupa-verseny, Párizs, 303 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Rédli-Bardenet (francia) 14:12, Somfai-Larsson (svéd) 15:12, Bányai-Pizzo (olasz) 14:15, Andrásfi-Biabiany (francia) 4:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Rédli-Park S. (koreai) 11:15, Somfai-Garozzo (olasz) 12:15.

Végeredmény: 1. Fichera (olasz), 2. Borel (francia), 3. Kano (japán) és Kostka (lengyel), …23. Rédli András, …26. Somfai Péter, …41. Bányai Zsombor, …55. Andrásfi Tibor, …101. Koch Máté, …149. Siklósi Gergely, …153. Nagy Dávid, …156. Bakos Bálint, …182. Berta Dániel, …198. Peterdi András.

Női kard egyéni Világkupa-verseny, Tunisz, 116 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Vongsavady (francia) 15:9, Mikulik-Fondi (olasz) 15:10, Garam-Prearo (olasz) 15:14, Pusztai-Ponich (kanadai) 15:8, Záhonyi-Queroli (francia) 8:15, Katona-Kozaczuk (lengyel) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Nyikityina (orosz) 15:9, Pusztai-Criscio (olasz) 11:15, Mikulik-Vecchi (olasz) 11:15, Garam-Boudiaf (francia) 8:15.

Nyolcaddöntő: Márton-Wozniak (amerikai) 15:13.

Negyeddöntő: Márton-Vecchi (olasz) 15:11.

Elődöntő: Márton-Brunet (francia) 15:12.

Döntő: Márton-Harlan (ukrán) 9:15.

Végeredmény: 1. Harlan (ukrán), 2. Márton Anna (edző és válogatott edző: Gárdos Gábor), 3. Brunet (francia) és Jegorjan (orosz), …20. Garam Nóra, 21. Pusztai Liza, …28. Mikulik Júlia, …42. Záhonyi Petra, …56. Katona Renáta, …68. László Luca.