Hír

A Hősök tere lehet a világbajnoki helyszín!

  • 2018.09.08

Több mint félezer vívó, olimpiai és világbajnokok részvételével lezajlott a Vívó Világnapi Flashmob. Csampa Zsolt elnök bejelentette: a Hősök tere lehet a helyszíne a jövő évi, budapesti vb döntőinek!

Az ázsiai turistáknak leesett az álla. Persze, a Hősök tere egyébként is csodálatos fővárosunk egyik jelentős turisztikai látványosságának számít. Most azonban délelőtt tíz óra tájban mindent vitt a látvány. Olimpiai és világbajnokok, korosztályos válogatottak, és a legfiatalabbak részvételével, több mint ötszáz, fehérbe öltözött vívó népszerűsítette bemutatójával sportágunkat. A teljesség igénye nélkül: ott volt doyenként a kétszeres olimpiai bajnok Sákovicsné Dömölky Lídia, Szász-Kovács Emese, Imre Géza, Szatmári András, Rédli András, Kreiss Fanni, Dósa Dani, Csaba Edina, Fodor Kende, Hammang Ferenc, Szényi Péter, kerekesszékes klasszisaink közül Veres Amarilla és Hajmási Éva, a junior világbajnok párbajtőrcsapat, megannyi válogatott edző, és Boczkó Gábor, aki sportigazgatóként irányította László Dezső versenyigazgatóval közösen a nem mindennapi látványosságot, melyet rendszeresen, a Vívás Világnapja alkalmából rendeznek világszerte szeptember első napjaiban. 

Hősök tere: idén világnapi Flashmob, jövőre, reméljük, világbajnokság. (Fotók: Szalmás Péter, további képek Facebook-oldalunkon)

Nem hiányzott a “vezérkar" sem, Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány, Tamás Henriette főtitkár, és Csampa Zsolt elnök egyaránt elégedetten konstatálhatta a “turistavonzó” látványosságot. Csampa Zsolt elnök ráadásul hivatalosan is bejelentette azt a tervet, melyet már hónapok óta szőnek a sportág vezetői. 

Köszöntünk, vívás!

“Bevettük a Hősök terét. Nagyon örülök, hogy több mint félezren népszerűsítik ezt a nagyszerű sportágat, és őszintén remélem, hogy nem egészen egy év múlva még többen lesznek majd ezen a csodálatos környéket. Tervünk ugyanis az, hogy jövőre a Hősök terén rendezzük a budapesti, olimpiai kvalifikációs világbajnokság döntőit. Ötezer fős mobillelátó, a legmodernebb körülmények várhatják majd a földkerekség legjobbjait, és a látogatókat. Ehhez még két nagyon fontos elem szükséges, a reményeink szerint meglévő kormányzati támogatás, és a Nemzetközi Vívó Szövetség jóváhagyása. Bízunk benne, hogy utóbbira sem kell sokáig várni, jövő hétvégén, a végrahajtó bizottság krétai ülésén döntenek az illetékesek - a visszajelzéseink pozitívak…” - nyilatkozta Csampa Zsolt, majd így folytatta, - “Jó érzés látni azt, hogy legjobb vívóink már szinte maguktól, és örömmel jönnek népszerűsíteni a vívást. Miként az is pozitívum, hogy sokan itt vannak a legfiatalabbak közül. Az iskolai vívás ugyanúgy fontos eleme a sportágunknak, mint a profi versenyzés. Számomra ez a délelőtt felér egy világbajnoki éremmel, miként az is, hogy a tavaszi diákolimpiánkon a tavalyi kétezerről háromezerre nőtt az indulólétszám. Most is nagyon sokan vagyunk, és ne feledjük azt sem, hogy több vidéki helyszínen rendeznek hasonló Flashmob-akciót, illetve veterán vívóink élesben, a Balaton-bajnokság keretében népszerűsítik sportágunkat.”

Csampa Zsolt elnök bejelentette, hogy a jövő évi, budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokság döntőit a Hősök terén szeretnénk megrendezni.

Ilyet még a szobrok sem láttak...

A szezon elején, persze, a néhány perces vívás előtt és után legtöbbször a “Hogy vagy? Mi újság?” kérdések hangzottak el egymás felé, és ezt feltettük két világbajnok Andrásunknak, Rédli Andrásnak és Szatmári Andrásnak is. Párbajtőr egyéni Európa-bajnokunk és vb-bronzérmesünk így válaszolt: “Kicsit fáradt vagyok, de nem ettől a rövid vívástól. A napokban ugyanis barátommal megmásztuk a legmagasabb osztrák hegycsúcsot, a Grossglocknert, ami embert próbáló feladat volt, de sikerült… A szezont kicsit később kezdem, novemberben lesz az első komolyabb versenyem, de a csúcsformát júliusra tartogatom. Nagyon szeretnék akkor újra itt vívni a Hősök terén…” 

Szatmári Andris immáron MTK-s színekben - Tamás Henriette főtitkár és Boczkó Gábor sportigazgató társaságában.

Tavalyi kard egyéni világbajnokunk, Szatmári András a nyáron csapat Európa-bajnoki arannyal és vb-bronzzal gazdagította éremgyűjteményét, majd a szezont egy klubváltással nyitotta - a jövőben a Vasas helyett az MTK színeiben versenyez. “Számomra ezen a hétvégén véget ért a pihenő. A Balatonon nyaraltam, illetve egy rövid prágai kiruccanás fért bele az augusztusba, de hétfőtől már az ausztriai Ramsauban kezdjük a fizikai felkészülést. Pályafutásom két kiemelten fontos szezonja következik, benne a budapesti világbajnoksággal és a tokiói olimpiával. Úgyhogy, belevágunk…”

Junior világbajnok párbajtőrözőink, Koch Máté, Nagy Dávid és Andrásfi Tibor, a "közvetlen utánpótlás" társaságában.

A szabadvívást követően a fiatalabbak “birtokba vették” a Hősök terét, sorra készültek a fotók a szobrok környékén, illetve közösen a bajnokokkal. Nem hiányzott az autogramosztás sem, és a napos nyárutón okkal búcsúzhattak egymástól úgy a résztvevők: “Viszlát, ugyanitt, jövőre!” Remélhetőleg akkor is magyar főszereplőkkel - ha nem is ennyivel…

Olimpiai bajnokunk, Szász-Kovács Emese is "pástra lépett", az egyéni világbajnok Imre Géza meg is örökítette...





További híreink

Aktuális

A düsseldorfi Eb előtti utolsó találkozót, és kiutazó értekezletet kötötte össze a szövetség a 2018/19-es szezon Mk-díjátadójával. Két nap, és indulás az olimpiai kvalifikációs Eb-re. Hajrá, magyarok!

Eseménynaptár

X