Cho Taeun Sándor bronzérmes az U23-as Eb-n

máj 1, 2016 | Archív

Plovdivban megkezdődött a 2015/16-os szezon utolsó korosztályos világversenye, az U23-as Európa-bajnokság. A jelentős részvételi csúcsot elérő esemény első napján három egyéni

Plovdivban megkezdődött a 2015/16-os szezon utolsó korosztályos világversenye, az U23-as Európa-bajnokság. A jelentős részvételi csúcsot elérő esemény első napján három egyéni versenyszámot rendeztek, legjobban a férfi párbajtőröző Cho Taeun Sándor szerepelt, aki bronzérmet nyert. 

Az U23-as Európa-bajnokság egyértelműen csatát nyert. Az alig egy évtizede (2008, Monza) induló sorozat kiírásának oka egyértelműen az volt, hogy sportágunkban a junior korosztályból “kiöregedő” vívók közül csak néhányan tudnak azonnal felnőtt világverseny közelébe érni, és ezzel fontos esztendők maradhatnak ki a “világversenyek hangulata és felelőssége” témakörből. Eleinte az újítást – miként sportágunkban általában… – sokan kétkedve fogadták, de mára nyilvánvalóan elfogadottá vált. Olyannyira, hogy Plovdivban minden eddigi részvételi rekord megdőlt, 34 ország közel 350 vívója lépett, illetve lép pástra, és szinte senki sem hiányzik a korosztály nagy egyéniségeiből. 

magyarok a teremben A magyar küldöttség rajtra készen az U23-as Európa-bajnokságon.

Magyar részről az érettségi volt a legnagyobb “visszatartó erő”, de összességében elmondható, hogy – miként a többi európai ország esetében – a korosztály krémje 15 óra alatt elbuszozott Plovdivba… A hatfegyvernemes versenyt négy nap alatt le is pörgetik le igen feszített tempóban, a nyitányon a férfi párbajtőrözők és kardozók, valamint a női tőrözők egyéni versenyét rendezték. 

cho vív Cho Taeun Sándor szerepelt a legeredményesebben a nyitónapon…

Utóbbiak nyitották a napot, és a végállomást a nyolcaddöntő jelentette a mieink számára. Oda egyedül Gólya Fruzsina jutott be, és aki egyetlen tussal, hosszabbításban szenvedett vereséget a későbbi finalista olasz Palumbótól. Férfi kardban, sajnos, nem újdonság, hogy nem remekel az utánpótlás. Néhány nappal a felnőttek nagyszerű világbajnoki ezüstérme után azt konstatálhattuk, hogy senki sem került be az U23-as Eb-n a legjobb 16 közé. A versenynap legsikeresebb fegyverneme, miként azt megszokhattuk az utánpótlásban, a férfi párbajtőr volt. Itt Buta Levente a nyolcaddöntőig jutott, míg Cho Taeun Sándor értékes skalpokat szerezve lépegetett egyre előrébb és előrébb. A nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben egyaránt olasz ellenféllel került szembe, előbb Buzzi, majd Russo kapitulált Budai István tanítványával szemben (15:12, 15:13). Utóbbi legyőzése már az érmet jelentette Sanyi számára, majd az elődöntőben az izraeli Freilich következett. A felnőtt mezőnyben is előkelő Vk-pozícióban tanyázó ellenfél sajnos jobbnak bizonyult, talán kicsit el is fáradt a magyar a végére (9:15). A bronzérem így is rendkívül szép siker a számára, ő bizonyosan az U23-as Európa-bajnokság egyik támogatója lesz a jövőben…

cho örül … és örült is a bronzérmének!

Az esemény hétfőn a másik három fegyvernem egyéni versenyével folytatódik. 

Eredmények. U23-as Európa-bajnokság, Plovdiv. 

Női tőr egyéni, 43 induló. A csoportmérkőzéseken: Gólya Fruzsina 6 győzelem/0 vereség, Szalai Szonja 4/1, Lupkovics Dóra 4/1, Tóth Janka 2/3 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 16 közé jutásért: Gólya-Turcan (moldáv) 15:6, Lupkovics-Schreiber (svéd) 14:15, Szalai-Rivano (olasz) 11:15, Tóth-Alborova (orosz) 12:15.

Nyolcaddöntő: Gólya-Palumbo (olasz) 10:11.

Végeredmény: 1. Tripapina (orosz), 2. Palumbo (olasz), 3. Chrzanowska (lengyel) és Sinigalia (olasz), …9. Gólya Fruzsina, …17. Szalai Szonja, …20. Lupkovics Dóra, …27. Tóth Janka.

Férfi párbajtőr egyéni, 76 induló. A csoportmérkőzéseken: Cho Taeun Sándor 5/1, Buta Levente 5/1, Kiss Gergő 4/2, Berta Dániel 4/2 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Buta-Baekelandt (belga) 15:6, Berta-Allegre (francia) 15:9, Kiss-Ibanez (spanyol) 10:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Cho Taeun-Guszev (orosz) 15:13, Buta-Szych (ukrán) 15:12, Berta-Pereira (spanyol) 7:8.

Nyolcaddöntő: Cho Taeun-Buzzi (olasz) 15:12, Buta-Malcotti (svájci) 10:15.

Negyeddöntő: Cho Taeun-Russo (olasz) 15:13.

Elődöntő: Cho Taeun-Freilich (izraeli) 9:15.

Végeredmény: 1. Pereira (spanyol), 2. Freilich (izraeli), 3. Cho Taeun Sándor (edző: Budai István, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás) és Antkiewicz (lengyel), …11. Buta Levente, …25. Berta Dániel, …37. Kiss Gergő.

Férfi kard egyéni, 50 induló. A csoportmérkőzéseken: Csaba Bence 4 győzelem/1 vereség, Singer Martin 4/2, Kossuth Bálint 2/3 (továbbjutottak), Nagy Martin 1/4 (kiesett).

A legjobb 32 közé jutásért: Kossuth-Zaporojcenco (moldáv) 15:10.

A legjobb 16 közé jutásért: Csaba-Ocinski (lengyel) 14:15, Kossuth-Bonsanto (olasz) 11:15, Singer-Bucur (román) 11:15.

Végeredmény: 1. Bazadze (grúz), 2. D’Armiento (olasz), 3. Trusakov (orosz) és Affede (olasz), …17. Csaba Bence, …19. Singer Martin, …27. Kossuth Bálint, …42. Nagy Martin.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események