Hír

Egy értékes ötödik hely búcsúzóul

  • 2019.07.23

Befejeződött a budapesti vívó-világbajnokság. A zárónapon női kardcsapatunk az ötödik helyen végzett, válogatottunk 1 arany- és 2 ezüstérmet nyert a BOK Csarnokban. Nagyszerű vb volt, hajrá, magyarok!

Vártuk a végére a bravúrt - szép és értékes szereplés, ötödik helyezés lett belőle. A Katona Renáta, László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza összeállítású válogatott olaszok elleni negyeddöntőjével búcsúztunk el a BOK Csarnok káprázatos A termétől. Fentiekből már következik, hogy kikaptunk az itáliaiaktól, ráadásul úgy, hogy igazából esélyünk sem volt a győzelemre. A lányok nagyon akartak, de ez inkább görcsösségbe ment át, talán így történhetett, hogy az első nyolc asszóban még egy döntetlent sem tudtunk kiharcolni. 

Az ötödik helyen végzett magyar kardcsapat két főszereplője: Pusztai Liza és Márton Anna.

Liza a legvégén megpróbált egy hasonló csodát véghezvinni, mint előző nap a lengyelek ellen, csakhogy itt akkora volt a különbség, hogy semmiféle realitása nem volt a fordításnak. Fiatal klasszisunk viszont abszolút vállalhatóvá tette a végeredményt, 38:45-tel zárult a meccs. 

Nagy kérdés volt, hogy az 5-8. helyért történő, az olimpiai kvalifikáció szempontjából rendkívül fontos két meccsen le tudja-e vetkőzni gátlásait csapatunk. Sikerült! Kína ellen Márton Anna vezérletével sikerült nyernünk, ráadásul úgy, hogy Panka az első meccse elején könnyebben megsérült. Halkan tesszük hozzá, ez a jelek szerint jót tett neki, ugyanis ettől kezdve tust is alig kapott. László Luca is lendületet hozott a meccsbe, Lizára számíthattunk - mindez számszerűsítve 45:41-et ért. 

Katona Reni nagyon fontos győzelmet hozott Ukrajna ellen.

Az ötödik helyért Ukrajna ellen vívta Magyarország a világbajnokság utolsó meccsét. Rendkívül lényeges csata volt, ugyanis jelen állás szerint északkeleti szomszédainkkal leszünk legnagyobb harcban a tokiói repülőjegyért. Ennek megfelelő volt a hangulat, és a kisebb terem, lehet, hogy a lányokból másfajta emóciókat váltott ki, ugyanis ők is felszabadultabban vívtak. Ezen a meccsen már mindenki sokat tett a sikerért. A “főhős” ezúttal is Pusztai Liza volt, a meccs közepén 12:2-re győzte le Komascsukot, majd az utolsó asszóban biztosan megőrizte az előnyt a budapesti világbajnok Harlan ellenében. Panka megbízhatóan vívott, Katona Renáta pedig nagyon fontos nyolcadik asszót hozott. 45:40-re nyertünk, és ezzel a világbajnokság ötödik helyén végeztünk, és rendkívül fontosat léptünk a Tokió felé vezető úton.

Pusztai Lizi a négyszeres egyéni világbajnok ukrán Harlan ellen biztosította be az 5. helyet.

Gárdos Gábor vezetőedző így kommentálta a nap végén a történteket: “A mutatott vívást figyelembe véve kifejezetten jónak mondható ez az ötödik helyezés. Ehhez a mondathoz hozzátartozik a tegnapi, lengyelek elleni nyolcaddöntő is, amikor Liza káprázatos finise segített hozzá bennünket ahhoz, hogy ma egyáltalán pástra léphessünk. Sajnálom, az olaszok elleni meccset, úgy éreztem, hogy a lányok túlzottan is feszültek voltak, hiányoztak az akciók, messze nem jobbak ennyivel az olaszok. A negyeddöntő után leültünk, és megbeszéltük, hogy mennyire fontos a folytatás, és örülök, hogy mindenki tett hozzá valamit ehhez az ötödik helyhez. Lizát nem lehet elégszer dicsérni, Panka a sérülése után elővette technikai tudását, és remekelt. Reni nagyon fontos asszót hozott, Luca pedig a kínaiak ellen segített. Léptünk egyet az olimpia felé, de nagyon sok verseny van hátra, félúton vagyunk…”

Ezzel a magyar küldöttség 1 arany- és 2 ezüstéremmel fejezte be a budapesti világbajnokságot. Az alapos mérleg megvonásához még túl közeli az élmény. Ám ami minden álszerénység nélkül megjegyezhető: felejthetetlen világbajnokságot rendeztünk, egy csodálatos közönség segítségével. Az érmek száma és minősége egyaránt megfelelt a magyar vívás rendkívüli hagyományainak és magas színvonalának. 

Ha olimpiai kvótákra akarjuk mindezt “átváltani”, akkor férfi kardcsapatban valahol “Toki”-nál tartunk, egyedül az “ó” betűt kell odatenni Szilágyi Áronéknak a további 4 kvalifikációs Vk-n. Női kardcsapatban és férfi párbajtőrcsapatban komoly lesz a feladat, ám reális az esély a kvótára. Erre még esetleg női tőrben van sansz, ha nem is sok. Női párbajtőrben és férfi tőrben inkább csak az egyéni részvételben bízhatunk, de annak megszerzése sem lesz egyszerű. Azaz három számban érhetünk oda, ami megint csak előrelépés az előző két olimpiához képest. 

De egyelőre ne tervezgessünk! Gratuláljunk még egyszer Siklósi Gerinek, Szatmári Andrisnak, a férfi kardcsapatnak, a mestereknek, a sportszakembereknek, a vezetőknek, no meg a világbajnokság szervezőinek. Csodálatos vb volt, hajrá, magyar vívás!

Eredmények. Világbajnokság, Budapest, BOK Csarnok.

Férfi tőrcsapat, 35 induló. Végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2. Franciaország, 3. Olaszország, …15. Magyarország (Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Mészáros Tamás, Németh András).


Női kardcsapat, 31 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 38:45 (Pusztai +6, Márton -5, Katona -8).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Kína 45:41 (Márton +12, Pusztai 0, Katona -4, László -4). 

Az 5. helyért: Magyarország-Ukrajna 45:40 (Pusztai +9, Márton +2, Katona +2, László -8).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Korea, …5. Magyarország (Katona Renáta, László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza).További híreink

Aktuális

Újraindul a vívóélet az országban! Az egyesületek megkezdték az edzéseket, és júniustól lehetőség van a válogatott edzésekre is a Nemzeti Sportcsarnokban! Versenyeket várhatóan szeptembertől rendez majd a Magyar Vívó Szövetség! Hajrá, magyar vívás!

Eseménynaptár

X

Támogatóink