Hír

Elhunyt Köves Mihály

  • 2018.10.30

Hosszú, súlyos betegség után, 78 évesen elhunyt Köves Mihály mesteredző. Búcsúztatása november 9-én, 13.45 perckor, a gyáli katolikus templomban lesz. Nyugodjék békében!

Köves Mihály egészen különleges alakja volt a magyar vívásnak. A fiatalabbak számára, akik már nem ismerhették, mindezt talán tökéletesen bizonyítja, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években is válogatott szinten, mi több, a legmagasabb szinten tanította párhuzamosan a tőr- és a kardvívást, ráadásul vidéken. Akkoriban erre gyakorlatilag egyáltalán nem volt példa, sőt, a szúró- és vágófegyver közös oktatására azóta sincs nagyon… Szolnokon élt és edzősködött, és szállította sorra egymás után a klasszis vívókat. Orosz Gyula, Szelei István, Pusztai Ildikó és Köves Csaba nevét mindenki jól ismeri, de akkoriban számos további korosztályos bajnokot - Köves-Pás Attila, Hidasi Levente, Ragó Csaba, és még sorolhatnánk - nevelt a nagyszerű mester. 

Ahhoz is volt intelligenciája, hogy felmérje, határai vannak a vidéki kard- és tőrvívásnak. Az edzőpartnerek hiánya, illetve a felsőfokú iskolák miatt nyilván fájó szívvel, de önként engedte el legeredményesebb tanítványait a fővárosba, más mesterekhez, az elitklubokba, a felnőtt válogatottba, az egyetemekre. Aztán később ő is Budapestre költözött. Méghozzá a saját fia miatt. Köves Csaba visszatért hozzá, és egy évtizedig meghatározó alakjává vált a világ kardvívásának, és alapemberévé a magyar válogatottnak. A kirobbanó egyéni sikerek tán legendásan bohém alkata miatt elmaradtak - bár a Vk-győzelmekre, meg egy vb-4. helyezésre azért ne legyintsünk… -, ám a csapat egyik legjobbja volt esztendőkön át. Nagyszerű édesapja nélkül ezt nem érhette volna el, Köves Mihály Mesterként és Apaként segítette a fiát. Csaba vb-aranyakig és két olimpiai ezüstig (Barcelona, Atlanta) vezette a kardcsapatot, miközben edző édesapja végig szerényen a háttérbe húzódott. Igazából iskolát is akkor szeretett adni, ha senki más nem volt a teremben, és a versenyeken sem lehetett őt látni. 

Aztán Csaba 2000-es visszavonulása után hátrébb lépett a magyar vívás életéből is - a kelleténél talán valamivel korábban. Legendásan fanyar humora, no meg a sok-sok remek tanítványa hiányzott mindenkinek, majd egy hosszú, súlyos betegség miatt végleg elköszönt a pástok világától. 

Most mi köszönünk el tőle, hálás szívvel, könnyes szemmel. Nyugodj békében, Misi bácsi!

Sz. A.További híreink

Aktuális

Ennél jobban nem kezdődhetett volna! Márton Anna kimagasló vívással nyerte az orleans-i, szezonnyitó női kard egyéni Világkupa-versenyt! A döntőben 15:10-re verte spanyol ellenfelét, gratulálunk Pankának és mesterének, Gárdos Gábornak!

Eseménynaptár

X