Hír

Elhunyt Szalay Gyöngyi

  • 2017.12.30

Elhunyt Szalay Gyöngyi. Hétszeres világbajnok, 49 éves női párbajtőrözőnk, a fegyvernem egyik legnagyobb egyénisége váratlanul rosszul lett, életét nem tudták megmenteni. Emlékét örökre őrizni fogjuk!

Már az év végi jókívánságokat fogalmaztuk, a pezsgőt hűtöttük, befejezettnek tekintettük e sportágunk számára jól sikerült évet, amikor jött a letaglózó, lesújtó hír. Nem akarjuk, nem is nagyon tudjuk elhinni: 49 évesen elhunyt Szalay Gyöngyi. Az esztendő utolsó előtti napján, egy tapolcai (hol is máshol…?) közéleti eseményen lett rosszul, és a gyors beavatkozás ellenére nem tudták megmenteni az életét. 

Gyöngyi az atlantai dobogó harmadik fokáról integet.

Szalay Gyöngyi egyetlen klubban, egyetlen edzőnél vívta végig kivételes pályafutását. Természetesen Tapolcán, és természetesen Eitner Kinga volt a Mestere. A női párbajtőr magyar aranycsapatának meghatározó tagja volt. Az egyedüli, aki 1989 és 1999 között valamennyi, szám szerint hét alkalommal tagja volt az aranyérmes magyar válogatottnak, emellett bronzérmet nyert egyéniben az atlantai olimpián. 

Öröm a legeredményesebb tanítvánnyal, Siklósi Gergellyel.

Kivételes eredményeihez kivételes tempóérzék, kivételes egyéniség társult. A páston, hogyha előnybe került, borítékolni lehetett a győzelmét. Egészen szenzációs ütem- és taktikai érzéke volt, falba ütközött az ellenfél, ha meg akarta őt szúrni. Különleges stílusához különleges ember is passzolt. Sosem beszélt sokat, de amit mondott, arra mindig oda kellett figyelni. Sosem tréfálkozott hangosan, de a viccein mindig lehetett mosolyogni. A vívás és Tapolca volt az élete. Pályafutása alatt és utána sem jutott eszébe a fővárosba költözés - ami pedig a vívásban többnyire természetes, mi több elkerülhetetlen… A kivétel Szalay Gyöngyi volt… Kérdés sem lehetett, hogy edzőként, és Tapolcán folytatja karrierjét. Legnevesebb tanítványa Siklósi Gergely, akit 19 éves koráig képzett, nevelt, és aki korosztályos Európa-bajnok és világbajnoki érmes lett mellette. Geri útja Budapestre vezetett, de Gyöngyi természetesen maradt, és megújult erővel szervezte újjáalakult klubját. 

Az év utolsó előtti, Gyöngyi életének utolsó napján is Tapolcáért, a vívásért fáradozott. 

Idén december 31-én, a honi vívás körében más lesz ez a szilveszter, az ünnepet beárnyékolja e tragédia. Szalay Gyöngyi emlékét örökké őrizni fogjuk, a Magyar Vívó Szövetség saját halottjának tekinti hétszeres világbajnokát.További híreink

Aktuális

Aranyosan csillogó ezüstérmet nyert a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Nagy Dávid, Rédli András összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán! Gratulálunk a versenyzőknek és a mestereknek!

Eseménynaptár

X