Hír

Helyezésekkel zártuk a világbajnokságot

  • 2017.07.26

Befejeződött Lipcsében a vívó világbajnokság. A zárónapon a férfi tőrcsapat a 11. helyen zárt, ami a fegyvernem szempontjából nagyszerű eredmény, míg a női párbajtőrözők

Befejeződött Lipcsében a vívó világbajnokság. A zárónapon a férfi tőrcsapat a 11. helyen zárt, ami a fegyvernem szempontjából nagyszerű eredmény, míg a női párbajtőrözők egyetlen tussal kaptak ki a favorit oroszoktól, végül a 13. helyen végeztek. Küldöttségünk ezzel 1 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel zárta a világbajnokságot. 

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Valamikor dél felé derült ki az, hogy három éremmel zárja válogatottunk a világbajnokságot. Ez, persze, nem volt meglepetés, elvégre női párbajtőrben, illetve férfi tőrben korántsem mi számítottunk esélyesnek, és a kétfrontos orosz-magyar találkozó nem sok jót ígért. Mégis, és egyáltalán nem a bizonyítványt magyarázva, mindkét válogatottunk szeereplése elismerést érdemel a lipcsei hajrában. 

Kezdjük a férfi tőrözőkkel! Ehelyütt ne citáljuk ismét, hogy a fegyvernem miként is áll a rangsorban mostanság. Legyen talán annyi elég, hogy a 16 közé kerülésért azzal a török válogatottal kerültünk össze, amellyel szemben az Európa-bajnokságon alulmaradtunk. Most azonban nem! Dósa Daniék végig vezetve, kétséget kizáróan győzték le 45:34-re a riválist, és ezzel négy év után jutottak vb-n ismét a nyolcaddöntőbe. Ott aztán az oroszok ellen nem volt esélyünk, 15:15-nél még együtt járt a két csapat, de további bravúrra már nem jutott erő, a keleti klasszisok megrázták magukat, és 45:29-re nyertek. 

Utána viszont a fegyvernem viszonyaihoz képest igazi bravúrnak örülhettünk. A 9-16. helyért ugyanis a Dósa, Németh, Mátyás triónak nagyszerű vívással sikerült legyőznie a londoni olimpia ezüstérmesével, Abouelkassemmal felálló egyiptomiakat 45:41-re, ami azért vaskos meglepetésnek számított. Mi több, a lengyelek elleni tisztes, 37:45-ös vereséget követően a 11. helyért az ausztráloknak esélyt sem hagytunk, 45:27-re győzött csapatunk. Mielőtt legyintenénk erre az eredményre: ennél jobban világbajnokságon legutóbb tíz éve, 2007-ben szerepelt férfi tőrcsapat, akkor is csak egyetlen helyezéssel. Úgyhogy, gratulálunk Érsek Zsolt vezetőedzőnek és csapatának, ez a 11. helyezés a fegyvernem viszonyaihoz képest komoly előrelépést jelentett, adjon ez erőt a folytatáshoz!

Közel járt a bravúrhoz női párbajtőrcsapatunk.

Női párbajtőrben viszont elmondható, hogy az “egytusos balszerencse-sorozat” sajnos tovább él. A mieink a 16 közé jutásért magabiztosan legyőzték Venezuelát (41:30), aztán a nyolcaddöntőben a topfavorit oroszok következtek. Sorukban az aktuális világbajnok Gudkovával, és az aktuális Európa-bajnok Kolobovával… Mégis, a mieink hihetetlenül izgalmas meccset hoztak össze a sztárokkal szemben. A mi klasszisunk, Szász-Kovács Emese hozta az asszóit, Várnai Vivienn és Budai Dorina pedig nagyszerűen tartotta magát, az egész meccs során két-három tusnál nem volt nagyobb különbség a felek között. Már ez bravúrnak számított, aztán riói olimpiai bajnokunk az utolsó asszóban Kolobova ellen egészen kivételeset teljesített. Már öt tussal vezetett az oroszok legjobbja, ám Emese innen is felállt, és csodás tusokkal egyenlített. 32:32-nél járt le a vívóidő. A két klasszis ráadás egyperce aztán nem nekünk sikerült, és az egyetlen találat ég és föld különbséget jelentett… Az alsóházi folytatásban a nagyon erős ukránoktól is kikaptunk (35:45), így a 13. helyezést sikerült megszereznünk a románok, illetve a spanyolok magabiztos legyőzésével. És maga a pozíció ugyan nem dícsérhető, a mögötte rejlő produktumért azonban egyáltalán nem érheti szemrehányás a mieinket…

A világbajnokság ezzel magyar szempontból egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel ért véget, az illetékesek értékeléseivel jövünk holnap.

Eredmények. Világbajnokság, Lipcse.

Férfi tőrcsapat, 30. induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Törökország 45:34 (Dósa +8, Mátyás +3, Németh 0).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Oroszország 29:45 (Dósa -3, Mátyás -6, Németh -7).

A 9-16. helyért: Magyarország-Egyiptom 45:42 (Dósa +4, Németh +2, Mátyás -3).

A 9-12. helyért: Magyarország-Lengyelország 37:45 (Dósa +1, Németh -3, Mátyás -6).

A 11. helyért: Magyarország-Ausztrália 45:27 (Dósa +9, Németh +6, Mátyás +3).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Egyesült Államok, 3. Franciaország, …11. Magyarország (Dósa Dániel, Hári Máté, Mátyás Bálint, Németh András).

Női párbajtőrcsapat, 24 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Venezuela 41:30 (Várnai +6, Budai +4, Szász-Kovács +1).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Oroszország 32:33 (Szász-Kovács +4, Várnai -2, Budai -3).

A 9-16. helyért: Magyarország-Ukrajna 35:45 (Szász-Kovács +2, Budai -5, Várnai -7).

A 13-16. helyért: Magyarország-Románia 45:29 (Szász-Kovács +7, Várnai +5, Budai +4). 

A 13. helyért: Magyarország-Spanyolország 45:27 (Szász-Kovács +14, Várnai +5, Budai -1).

Végeredmény: 1. Észtország, 2. Kína, 3. Lengyelország, …13. Magyarország (Budai Dorina, Mihály Kata, Szász-Kovács Emese, Várnai Vivienn).További híreink

Aktuális

Július 19-én kezdődik Vuhsziban a világbajnokság. Az eseményről részletesen beszámolunk, a magyar sikereket facebook oldalunkon rögtön közöljük, és honlapunkon keresztül el lehet érni majd a livescore/livestream szolgáltatásokat is. Hajrá, magyarok!

Eseménynaptár

X