Hír

Ilyen volt 2018… (3. rész)

  • 2018.12.30

Hagyományos, négyrészes évvégi sorozatunkban 2018 legemlékezetesebb pillanatait idézzük fel magyar szempontból, havi lebontásban. Hála vívóinknak, akad mire emlékezni…

Július: ferde szemmel néztünk Kínára

Kis vivó paradoxon: miközben évet zárunk, addig sportágunkban idényben gondolkozunk, és a valós évzáró tulajdonképpen minden esztendőben júliusra, esetleg augusztusra esik - a világbajnokság idejére. Idén, a sportág történetében 19 esztendő után ismét Ázsiában rendezték az eseményt. Kínában ugyanakkor először volt vívó vb, méghozzá a Sanghaj melletti, persze, ugyancsak több milliós Vuhsziban. 

És a vb kapcsán valahogy szívesebben elmélkedünk a földrajzról, vagy mesélünk a Vuhsziban, a verseny alatti párás kánikuláról, mint magáról a történtekről… A magyar küldöttség egy bronzéremmel tért haza Kínából, ami közel sem kimagasló teljesítmény. Persze, akadtak értékes egyéni helyezések, és a majdani olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos volt a férfi párbajtőrcsapat ötödik, illetve a női kardcsapat hetedik helye. Ám a nagy bravúrok ezúttal elmaradtak, igaz, e téren az elmúlt két esztendőben alaposan el voltunk kényeztetve…

Szilágyi Áron főszerepet játszott a világbajnoki bronzérem megszerzésében.

Az érmet éppen legutóbb méltatott férfi kardozóink szerezték meg, ők sem egyszerűen. A negyeddöntőben Szilágyi Áron két káprázatos 9:3-as fordítása kellett ahhoz, hogy 45:43-ra le tudjuk győzni a németeket. Az elődöntőben viszont az Eb-finálé utáni újabb olasz-magyar kardcsata az itáliaiak győzelmét hozta. Érvényesült az “egyes számú alapszabály”, Áron és Szatmári András is nullás mérleget hozott, márpedig két klasszisunk közül legalább az egyiktől, de inkább mindkettőtől szükséges a pozitív zárás ahhoz, hogy a legjobbak legyünk. A bronzért, Grúziával szemben Áron nyújtott ismét extrát, így a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron kvartett a harmadik helyen végzett. Összességében pedig elmondható, hogy a kardcsapat kimagasló szezont zárt, Eb-arannyal, vb-bronzzal, és remek Világkupa-mérleggel. Mi több, kijelenthető, hogy a londoni kínos fiaskó, amikor a magyar férfi kardválogatott nem kvalifikálta magát az olimpiára, már a múlté. Olyannyira, hogy kijelenthető: nem a tokiói kvalifikáció, hanem a tokiói jó szereplés a célja ennek a kimagasló társaságnak!

Eb-arany után vb-bronz: Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András.

A vuhszi világbajnoksággal kapcsolatosan pedig még annyit: négy évvel ezelőtt, a kazanyi vb-ről, ugyancsak egy bronzzal tért haza a magyar küldöttség. Utána három csodás esztendő következett. Így legyen ezúttal is…!

Augusztus: amikor a holtidő nem holt

Ebben a hónapban sportágunk általában hallgatásba burkolózik. Az egyetlen olyan időszak, amikor a versenyek helyét a pihenő veszi át. Ám csupán egyeseknek fér bele a szünet… Ma már augusztusban, az iskola kezdete előtt, szinte minden diákvívó edzőtáborba vonul, az egyesületek készülnek az új szezonra. A felkészülési állomások “csúcstartója” Szombathely, ahol Solti Antal vezetésével 28 éve zajlik nemzetközi edzőtábor, idén 20 országból, 450 gyerek készült tíz napig, közösen az új feladatokra. 

Solti Antal (jobbra) közel három évtizede szervezi Szombathelyen a nemzetközi edzőtábort.

A színfalak mögött másféle munka is javában zajlott-zajlik. 2019 nyarán ugyanis Budapest rendezi az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot. A Csampa Zsolt elnök által irányított szervező bizottság látványos tervekkel készült. Az elképzelések szerint a vb döntőit a Hősök terén, egy többezres mobillelátóval körbevett, emelt páston rendeztük volna, éppen ezért augusztusban azt is “elintézte” az MVSZ, hogy szokásos, éves, a vívást népszerűsítő Flashmob rendezvényünket a patinás és látványos helyszínen tartsuk. 

Csakhogy az elgondolást a nemzetközi szövetség túlzottan is kockázatosnak tartotta egy olimpiai kvalifikációs vb esetében, és addig húzódott az ügy, míg végül a szervezők elvetették a nagyívű tervet. 

Mindez, persze, semmit sem von le abból: az év vívóeseménye 2019-ben Budapesten lesz. A Magyar Vívó Szövetség a BOK Csarnokban rendezi meg július 15. és 23. között a világbajnokságot. Remélhetőleg telt ház előtt, hazai sikerekkel!

Szeptember: gyász ülte meg a hónapot

Beindult a verkli. Az augusztusi, fuvallatnyi szünet után megkezdődött a 2018/19-es vívószezon. Idehaza elsősorban itthoni versenyekkel, Magyar Kupa-fordulókkal, korosztályos válogatókkal. 

Flashmob a Hősök terén - világbajnoki helyszín lehetett volna, ám így is csodás vb lesz Budapesten!

Turisták százai csodálkoztak rá a fent már részben említett, Hősök terén rendezett Flashmob megmozdulásunkra, melyen több száz vívó vett részt, a legkisebbektől a válogatott klasszisokig. 

Hajmási Éva arany-, Krajnyák Zsuzsi ezüstérmet nyert tőrben a kerekesszékes Európa-bajnokságon.

Szeptemberben rendezték a kerekesszékes Európa-bajnokságot, és a magyar küldöttség újraírta a történelmet: a XXI. századra hozta vissza a bronzkorszakot. A mieink egy arany-, két ezüst- és hét bronzéremmel zárták a viadalt. A rendkívül sikeresnek mondható rendezvény főszereplője ezúttal Hajmási Éva volt, ő nyerte a női tőrözők versenyét. 

Elment a legnagyobb. Szeptemberben elhunyt a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző, a párbajtőr Paganinije.

Aztán a hónap második felében egy tragédia rázta meg, nemcsak a magyar, hanem a teljes vívóvilágot. Kulcsár Győző júliusban még energiától duzzadóan, jókedvűen adta a vb előtt az iskolákat Szász-Kovács Emesének és Peterdi Andrásnak. Az ősz elejére azonban betegsége legyőzte a minden másban verhetetlen klasszisunkat. Négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrözőnk, magyar és olasz olimpiai, világbajnok vívók mestere szeptember 19-én elhunyt. Hiánya pótolhatatlan. 

(Folyt. köv.)További híreink

Aktuális

Aranyosan csillogó ezüstérmet nyert a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Nagy Dávid, Rédli András összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán! Gratulálunk a versenyzőknek és a mestereknek!

Eseménynaptár

X