Hír

Jöjjön a java!

  • 2019.10.31

A hét végén folytatódik az olimpiai kvalifikációs Vk-sorozat, a női párbajtőrözők vívnak Tallinnban. Megkezdődik a juniorok Vk-szezonja is - kardban és tőrben egyaránt. Idehaza kadet párbajtőr ob lesz

A júliusi, minden szempontból sikeres budapesti világbajnokság utáni, viszonylagos csend véget ér. A “háttérben” a készülődés, a felkészülés, a hazai versenyszezon már elkezdődött, ám a java, a lényeg most következik. A hónap négy, egymást követő hétvégéjén folytatódik az olimpiai kvalifikációs Világkupa-sorozat, valamennyi fegyvernem egyszer pástra lép. A novemberivel együtt csapatban még négy viadal lesz, ami beszámít a pontversenybe, a kvótaszerzés legkésőbb március végéig eldől. 

Hogy mi a jelenlegi helyzet? A szisztéma bonyolult, nagyjából a félidőben járunk. (Mármint az olimpiai kvalifikációnak, az ugyanis nem esik egybe a 19/20-as Vk-szezonnal, amely természetesen most kezdődik.) Férfi kardcsapatunk fél lábbal már Tokióban érezheti magát, a többieknek viszont nem lesz egyszerű feladatuk. Női kardban, férfi párbajtőrben és női tőrben van reális esély a kvóta megszerzésére, a “százalékos arány” megtippelésére sem vállalkoznánk, tán leginkább a fenti sorrendben bízhatunk a kvalifikációban. Női párbajtőrben minimális, férfi tőrben annál is kisebb az esély az olimpiai csapatrészvételre. 

Péntektől vasárnapig a női párbajtőrözők kezdik meg a sort, tíz magyar próbál szerencsét az észt fővárosban, Tallinnban. A hangsúly természetesen a vasárnapi csapatversenyé, előtte lesz a kétnapos egyéni Világkupa. A mieink vélhetően a “világbajnoki kvartettel” - Budai Dorina, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga - lépnek pástra, és a nyolc közé jutásért Észtország vagy Olaszország lesz az ellenfél. Egyik párosításnál sem mi számítunk esélyesnek. Az észtek olimpiai ezüstérmesek, az olaszok várhatóan két egyéni világbajnokkal (Fiamingo, Navarria) állnak fel… Úgyhogy kell, kellene a bravúr Kovács Iván csapatától. A vezetőedző egyébként nem bővelkedik a lehetőségekben, a korábbi válogatott Szabó Réka és Várnai Vivien sérült, Szász-Kovács Emese augusztusi ikerszülése után most “ismerkedik újra” a mozgással, az esetleges folytatásról szóló döntésére még várni kell. 

A juniorok Világkupa-szezonja is ezen a hétvégén rajtol. Ebben a korosztályban is egyre szélesedik a mezőny, így több és több verseny kerül a tengerentúlra. A hazai válogatásba négy európai viadal számít, ám több esetben ez is alaposan megérinti a szövetség büdzséjét, arról nem beszélve, hogy a kadet és junior világbajnokságot a szezonban Salt Lake City-ben rendezik… A rajt tőrben és kardban lesz, Londonban, illetve Szocsiban. Az orosz tengerparti városban a férfiaknál csapatversenyt is rendeznek, a másik három fegyvernemben egyéni viadal lesz - minden esetben magyar résztvevőkkel. 

És hogy itthonra se maradjunk esemény nélkül: férfi és női párbajtőrben, örömtelien nagy mezőnyökkel, szombaton és vasárnap rendezzük a kadet országos bajnokságot a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban.   

Természetesen valamennyi helyszínen: hajrá, magyarok! Hajrá, magyar vívás!

(A hétvége valamennyi eseménye on-line követhető honlapunkon keresztül!)
További híreink

Aktuális

Nagyszerű tőrsiker! Szemes Gergő nyerte a 287 indulós, nagyon érős budapesti kadet európai körversenyt! Gratulálunk az FTC 16 éves tehetségének, és mesterének, Szabó Istvánnak. Jutott a sikerekből másnapra is, a férficsapat 2., Wolf Eszti 6. lett.

Eseménynaptár

X

Támogatóink