Kis kazanyi kitekintő

júl 9, 2014 | Archív

Nincs egy hét hátra, és kezdődik az esztendő legrangosabb vívóeseménye, a kazanyi világbajnokság (július 15-23.). Írásunkban egy kicsit latolgatjuk az esélyeket, játszunk a számokkal,

Nincs egy hét hátra, és kezdődik az esztendő legrangosabb vívóeseménye, a kazanyi világbajnokság (július 15-23.). Írásunkban egy kicsit latolgatjuk az esélyeket, játszunk a számokkal, és persze reménykedünk, reménykedünk… No meg: HAJRÁ, MAGYAROK!

 

Az emlékezetes tavalyi, budapesti világbajnokságot egy arany- és két bronzéremmel zárta a magyar válogatott. Ezt akkor kifejezetten jó teljesítményként értékeltük, még ha a csapatversenyek terén akadt is némi hiányérzet, elvégre a párbajtőrözők fantasztikus aranyérme mellett a férfi kardozók hetedik helye volt a legjobb, vagy inkább legkevésbé rossz eredmény. Egy év távlatából, az idei eredmények okán pedig megállapíthatjuk: ismét elfogadnánk azt a bizonyos pesti éremtermést… Csöppet sem a „kincstári pesszimizmus” beszél e sorok írójából, sokkal inkább a realitás. Rendkívül mélyről kapaszkodunk felfelé. Elvégre a már citált pesti arany előtt hat évvel, Szentpétervárott nyert vb-aranyat a sportág. A londoni olimpián pedig megesett az a szégyen, hogy egyetlen fegyvernemben sem léphetett pástra magyar csapat! 

 

És hogy hol tartunk most? Mielőtt fegyvernemenként boncolnánk a helyzetet, nézzük az összképet. Egyéniben mindössze négy magyar (Szász Emese, Szilágyi Áron, Rédli András, Gémesi Csanád) lesz kiemelt, ami azt jelenti, hogy ők szerepelnek a mieink közül a világranglista első 16 helyezettje között. Összehasonlításként: a világ 3 vívónagyhatalma esetében az olaszok közül 16-an, az oroszok közül 15-en, az amerikaiak közül 12-en kapnak helyet ugyanitt… Hatalmas a differencia. Ráadásul a 24 magyar egyéni induló közül 11-en a legjobb 64-ben sincsenek a világranglistán, azaz a selejtezők sikeres megvívása sokaknak nem lesz egyszerű feladat. Ami viszont örömteli: a négy említett magyar kivétel nélkül nyert már érmet világversenyen, ennek megismétlése természetesen bravúr lenne a hatalmas mezőnyökben, de semmi esetre sem szenzáció. Pontosabban számunkra szenzációs lenne, a „nemzetközi szakma” azonban nem kapná fel rá a fejét. 
 
A csapatversenyek esélylatolgatásakor ha megint csak őszinték akarunk lenni önmagunkkal, akkor be kell lássuk: reális éremesély csak a párbajtőr számokban mutatkozik. Persze, egy esetleges magyar-olasz férfi kard, illetve magyar-orosz női tőr negyeddöntő esetében vágyunk a bravúrra, de a tippmixben nem a mienk neve mellett szerepelne a kisebb odds, az egyszer biztos. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a két párbajtőr és a női kard számban – melyekben a riói olimpián rendeznek csapatversenyeket – olyan eredményt érjünk el, melynek alapján a következő évi, kvalifikációs szezon előtt a lehető legkedvezőbb helyzetbe kerülünk a világranglistán. Mert ugye, még egyszer nem eshet meg az a bizonyos londoni történet…
 
Nézzük ezek után fegyvernemenként, hogy miként is alakulhatnak Kazanyban a dolgaink…
 
NŐI TŐR. A magyarok helyezései a világranglistán: Knapek Edina 23., Varga Gabriella 51., Jeszenszky Szilvia 81., Kreiss Fanny 105. Csapatban: 10. Magyarország.
 
A helyzetünk csöppet sem rózsás – miként azt a számok tökéletesen példázzák. Tény, Mohamed Aida és Varga Kati szülés után áll, illetve hiányzik, ám azt azért ne várjuk el a több mint húsz éven át(!) a világ élmezőnyéhez tartozó Aidától, hogy 38 évesen, egy évnyi kihagyás után majd ő rángatja ki a fegyvernem szekerét a kátyúból… Az egyéni versenyeket az olaszok gyakorlatilag kisajátítják, néha az oroszok csipegetnek kicsinyét az érmekből. A szezon során egyetlen nagy eseményen sem jutott a nyolcas döntőbe magyar, és hatalmas sikernek számítana, ha ezúttal összejönne. Csapatban a 8 közé jutásért Kína lesz az ellenfél, nem lesz könnyű a győzelem, de rangsor tízesként nem is rossz ez az ág… Utána, reméljük, az oroszok jönnek, akiket a tavalyi Eb-n bravúros vívással, nagy meglepetésre legyőztünk a bronzéremért. Ez most hazai páston még nagyobb szenzáció lenne – először jussunk el odáig…
 
FÉRFI TŐR. A magyarok helyezései a világranglistán: Szabados Kristóf 103., Németh András 149., Szabados Gábor 165., Dósa Dániel 245. Csapatban: 18. Magyarország.
 
Tudom, a számok nem ezt bizonyítják, de igenis látszik a fény az alagút végén. Csak kicsit hosszú az az alagút, és elég régóta benne vagyunk… Németh András és Dósa Dani juniorként indul első felnőtt világbajnokságán, de éppen a júniusi strasbourgi Eb-n igazolták, hogy érettek a feladatra – no meg egyébként is válogatottságot érő helyen végeztek a hazai ranglistán. Junior Eb-érmeseink a Szabados-fivérekkel kiegészítve természetesen egyéniben finoman szólva sem tartoznak az esélyesek közé. A „kezdőmagasság” a legjobb 64-be jutás lehet a számukra, a „csúcskísérlet” pedig a 32-be kerülés, amely ebben a szezonban Vk-eseményen még nem sikerült. Fontosabb lenne a csapatversenyen a 16 közé kerülés, amiért Hongkonggal mérkőzünk majd, és ne higgyük, hogy sétagalopp vár majd a mieinkre… Ha összejön a győzelem, akkor utána már minden újabb siker ajándéknak számítana a fegyvernem jelenlegi helyzetében. 
 
NŐI KARD. A magyarok helyezései a világranglistán: Várhelyi Anna 21., Márton Anna 22., Garam Nóra 86., Várhelyi Kata 88. Csapatban: 9. Magyarország.
 
A helyezési számok szinte kísértetiesen megegyeznek a női tőrözőkével, ugyanakkor a helyzet korántsem ugyanaz a két szakágban. Többek között azért nem, mert a női kardcsapat szerepel a riói olimpia műsorán, a női tőr pedig nem. Emellett jelen esetben egy fiatal, feltörekvő társaságról beszélünk, melynek nagyon helyesen kimondott célja a riói szereplés, és hogy erre reális esély mutatkozik, azt éppen az Európa-bajnoki negyedik hellyel bizonyították Márton Annáék. Ugyanakkor a helyzet Kazany előtt csöppet sem egyszerű. Egyéniben „közelítünk a tűzhöz”, miként az látszik a lányok ranglistás helyezéséből, de az áttörés még nem sikerült, nincs egyéni Vk-döntője a magyaroknak. Csapatban meg az Ázsia-bajnokság kissé bemart, a kínaiak első helye azt eredményezte, hogy brutál ágra kerültünk, a nyolcért az Eb-ezüstérmes franciák következnek majd, az esetleges bravúr után jönnének a házigazdák, az Európa-bajnok oroszok. Fogalmazzunk úgy: szép a feladat…
 
FÉRFI KARD. A magyarok helyezései a világranglistán: Szilágyi Áron 3., Gémesi Csanád 11., Szatmári András 19., Decsi Tamás 45. Csapatban: 7. Magyarország. 
 
A fegyvernem az elmúlt év során többször bebizonyította, hogy már korántsem beszélhetünk egyszemélyes csapatról. Szilágyi Áron természetesen továbbra is extraklasszis, és ezt ebben a szezonban megint többször bizonyította. Olimpiai bajnokunk önmagával szemben igen magasra állítja a mércét, így minden bizonnyal nem nyomják őt agyon azok a betűk, melyek arról szólnak, hogy ezúttal is éremesélyesnek számít. Ugyanakkor Gémesi Csanád éppen egy hónapja nyert Eb-bronzot Strasbourgban, és a 21 éves Szatmári András sem számít már zöldfülűnek – legföljebb egy tavalyi vb-döntős fiatalnak. És ha hozzátesszük, hogy Decsi Tamás is állt már egyéniben vb-dobogón, akkor joggal összegezhetünk úgy, hogy sokra hivatott a magyar kvartett. Így van ez elvileg csapatban is, ugyanakkor ebben a szezonban valahogy nem jöttek össze a dolgaink. Reméljük, hogy csak eddig. De nagyon nehéz lesz, elvégre már a 8-ért az ukránok jönnek, ami korántsem tekinthető laza bemelegítésnek. Utána meg siker esetén azok az olaszok következnek, akikkel korántsem pozitív a mérlegünk. Na de egyszer minden sorozat megszakad, így a rossz is. Mert ez a csapat senkivel szemben sem esélytelen, sőt!
 
NŐI PÁRBAJTŐR. A magyarok helyezései a világranglistán: Szász Emese 1., Révész Julianna 33., Budai Dorina 103., Tóth Hajnalka 126. Csapatban: 4. Magyarország.
 
Szász Emese neve mellett ott virít az egyes számjegy, ami, ugye mindent elmond egyrészt a szezonbéli produktumáról, másrészt az esélyeiről. Formája egyszerűen bámulatos, ugyanakkor a fegyvernem kiszámíthatatlanságát mi sem jelzi jobban, semminthogy a tavalyi vb-t hatalmas meglepetésre az észt Beljajeva, az idei Eb-t szintén nem favoritként az olasz Del Carrotto nyerte. És mindketten éppen Emesénél is jobbnak bizonyultak az elő-, illetve a negyeddöntőben. Úgyhogy biztosíték nincs, de azért bármi lehet, miként a többiek is előrukkolhatnak egy szép eredménnyel, Révész Julianna példaként be is gyűjtött a szezonban egy Vk-bronzot… Csapatban az együttes remekül teljesített a Vk-sorozatban, valamennyi éremből begyűjtött egyet-egyet, és ezúttal a sorsolásunk is nagyon jól alakult. Tekintettel azonban arra, hogy a fegyvernem vezetőedzője kabalák, elkiabálások és egyéb mágiák tekintetében igen érzékeny, ezért maradjunk annyiban, hogy csalódás lenne, ha nem múlná felül a magyar válogatott a tavalyi, budapesti vb 9. helyezést…
 
FÉRFI PÁRBAJTŐR. A magyarok helyezései a világranglistán: Rédli András 4., Boczkó Gábor 23., Somfai Péter 60., Szényi Péter 66. Csapatban: 2. Magyarország (A csapatversenyben Szényi Péter helyét Imre Géza foglalja el).
 
Négy év után nyert magyar Európa-bajnoki aranyat a fegyvernem egyéni versenyében Rédli András, amivel egyszeriben a világranglista közvetlen élmezőnyébe tornászta fel magát. Ismerve bizarr egyéniségét, hozzáállását, egészen biztosak lehetünk abban, hogy az Ezredes a strasbourgihoz hasonló teljesítményt vár el önmagától. Csakhogy ebben a fegyvernemben egymás után Eb-t és vb-t nyerni majdhogynem lehetetlen… (Bár rám cáfolna…) Úgyhogy bízzunk pédául Bocekban is, aki amennyiben ismét százszázalékos erőállapotban lesz hosszú sérülése után, bármire képes lehet. A csapatversenyen szükség is lesz a jó formájára, elvégre nem csak a világbajnoki aranyérem, hanem rengeteg Világkupa-pont megvédése a feladat. Ami a már többször emlegetett olimpiai kvalifikációs szezon előtt rendkívül fontos. Elvégre ennek a csapatnak a majdani energiáit a minél jobb riói szereplésre kell fordítania, és nem csak arra, hogy kijusson Rióba… Persze, könnyű ezt mondani, hatalmas a fegyvernemben a rivalizálás, ugyanakkor Udvarhelyi Gábor vezetőedző mondatát bátran a férfi párbajtőregyüttes zászlajára tűzhetjük: „Ez a csapat bárkit képes legyőzni.” Úgy legyen, HAJRÁ, MAGYAROK!
 

2014. július 09.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM