Kórház a pástok szélén

ápr 26, 2018 | Archív

Egy hónapos szünet után folytatódik a felnőttek versenysorozata. Lesz női tőr egyéni és csapat Vk, női párbajtőr szatellit verseny, férfi párbajtőr MK, és férfi tőr válogató - több rangos hiányzóval.

Az idősebb olvasók közül nyilván emlékeznek néhányan a nyolcvanas évek elejének kultikus csehszlovák sorozatára, a “Kórház a város szélén”-re – főszerepben a sármos Blazej doktorral. Nos, csaknem negyven évvel később a kórház, sajnos, a pástok szélére költözött, legalábbis a hétvégi hiányzóink száma erre utal…

Szinte napra pontosan egy hónappal az áprilisi szünet után péntektől folytatódik a felnőttek szezonja. Persze, a sportág közben nem pihent, kadet és junior világbajnokságot, U23-as Európa-bajnokságot, idehaza pedig diákolimpiát, majd veterán országos bajnokságot rendeztek. És eközben nyilván a felnőttek sem lógatták a lábukat – már aki nem a gyógyulással foglalkozott. 

De lássuk a hétvégi versenyeket, és hiányzóinkat! A legrangosabb esemény az egykoron szebb napokat látott korábbi német vívófellegvárban, Tauberbischofsheimben lesz, péntektől vasárnapig itt rendezik a női tőr egyéni és csapat Világkupát. A világranglista első húsz helyezettje közül egyedül az olasz Batini hiányzik – nagyon erős a mezőny. A magyar válogatott két alapembere, Mohamed Aida és Kreiss Fanni tíz további társával együtt ugyancsak ott lesz, viszont hiányzik majd Pásztor Flóra. Fiatal tehetségünk nem sokkal a junior vb előtt sérült meg, sajnos, súlyosan. Térdműtétje után lábadozik, ez a szezon számára véget ért. Miként ugyancsak tehetséges klubtársának, Tóth Jankának gyakorlatilag el sem kezdődött… Nagyszerű junior és felnőtt nyitány után szeptember végén sérült meg súlyosan, az idény számára a gyógyulással telt. Mindkettejüknek jobbulást! Jelen helyzetben Lupkovics Dóra követi a rangsorban két alapemberünket, a negyedik hely pedig nyitott – erről is dönthet Tauber… Nyitott már csak azért is, mert Knapek Edina ugyan “levezetésből” is ott van a hazai rangsor élmezőnyében, de a nemzetközi versenyeket már csak ritkán vállalja – most sem. Persze, jelen szituációban is fontosabb az egyéninél a csapatverseny, elvégre egy év múlva, pontosan ilyenkor kezdődik majd várhatóan a tokiói olimpiai kvalifikáció…

A tauberi "Wall of Fame", a klub olimpiai és világbajnoki érmeseinek portréjával. Nagyon sokan voltak…

Női párbajtőrben Splitben rendeznek szatellit versenyt, mely egyben hazai válogató lesz. 22 ország vívója lép majd pástra, ám a színvonal túl erősnek nem mondható, a mieink számítanak esélyesnek. Huszonöt hazai párbajtőröző nevezett, a tavalyi vb két legjobb magyarja nem. Olimpiai bajnokunk, Szász-Kovács Emese egyrészt “szokásos” kézsérüléséből gyógyul, készül a jövő heti dubai Vk-ra, másrészt ez – minden nagyképűség nélkül! – nem az ő szintje. A lipcsei nyolcaddöntős Várnai Vivien még február elején, a barcelonai Vk-n szenvedett sérülést, és sajnos, továbbra sem egészséges.

Idehaza férfi párbajtőrben rendeznek Tatán Magyar Kupa-fordulót, míg férfi tőrben Budpesten válogatót. Előbbi sérülések terén is “mintafegyvernemnek” számít, itt a legkevesebb a hiányzó a nevezések alapján. Ismét érdekes lesz végignézni az idősebb (Rédli András, Somfai Péter, Peterdi András, Szényi Péter) és a fiatalabb korosztály (Bányai Zsombor, Siklósi Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid) egymásnak feszülését. Férfi tőrben tavalyi vb-csapatunkból, Dósa Dániel szemműtétje után még nem versenyez, Németh András nem jön haza Amerikából a válogatóra, Mátyás Bálint viszont egész éves betegsége-sérülése után most ott lesz a páston. 

A lényeg pedig természetesen változatlan ezen a hét végén is: hajrá, magyarok!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események