Madridban hárman, Pekingben ketten folytatják

máj 1, 2015 | Archív

Hat helyszínen, 39 magyar vívó vágott neki nagy reményekkel az első olimpiai kvalifikációs állomást jelentő hétvégi Világkupa-sorozatnak. A pénteki selejtezőnapot három részre,

Hat helyszínen, 39 magyar vívó vágott neki nagy reményekkel az első olimpiai kvalifikációs állomást jelentő hétvégi Világkupa-sorozatnak. A pénteki selejtezőnapot három részre, három fegyvernemre bontjuk. Ezen passzus a kardozóké, akik közül a férfiaknál hárman, a hölgyeknél ketten folytathatják szombaton a versenyt.

Köszönhetően az időeltolódásnak és a csoportbeosztásnak: a sportág riói olimpiai kvalifikációs sorozatának első magyar érdekeltségű asszóját Mikulik Júlia vívta a pekingi női kard Vk-versenyen. További érdekesség, hogy a női szakág legmagasabb létszámát is itt jegyezhettük 177 fővel, igaz, ezen létszám befogadása valószínűleg nem rengette meg alapjaiban a 26 milliós gigapoliszt. Márton Anna felnőtt pályafutása soránigazán rangos viadalon először nézhette végig kiemeltként a selejtezőket, melynek során a csoportmérkőzéseket valamennyi magyar probléma nélkül megoldotta. A folytatásban azonban felemásan sikerült. Sőt, talán kicsit annál is rosszabbul. Illetve inkább balszerencsésen. A főtáblára jutásért ugyanis Várhelyi Anna és Mikulik Júlia is rendkívül balszerencsés körülmények között szenvedett egyaránt 15:13-as vereséget, egyaránt kínai ellenféltől. És mivel Garam Nóri egy másik ázsiaitól, egy koraitól kapott ki (7:15), így Várhelyi Kata volt az utolsó esély arra, hogy szombaton ne maradjon egyke Márton Panka. Ezúttal európai rivális – végre… -, az olasz Gulotta következett, és szoros meccsen, de összejött a győzelem (15:14). Így szombaton ketten folytathatják a versenyt, de mint tudjuk, női kardban a vasárnapi csapatverseny a lényeg.  

 

Férfi kardban Madridban találkozott az elit, magyar részről Szilágyi Áron kiemeltként a pást mellől nézte végig hét honfitársa pénteki szereplését. A csoportmeccsek nem sikerültek rosszul, elvégre Iliász Nikolász és Decsi Tamás további folytatás nélkül került a legjobb 64 közé, és egyedül Gémesi Bence búcsúzott. A folytatásban azonban kisebb és nagyobb kudarcok követték egymást, melyek következtében előbb Puy Kristóf, majd Csaba Márton Bence, végül – és ez az előbbieknél talán fájdalmasabb – az egyéni Eb-bronzérmes Gémesi Csanád (Spear, 10:15) és az egyéni vb-döntős Szatmári András (Agresta, 15:11) is kiesett. Így Áron mellé két magyar, Niko és Tomi került, főtábla természetesen szombaton, és itt – lévén, hogy a férfi kardcsapat nem szerepel a riói programban – jóval nagyobb jelentősége lesz az egyéni verseny folytatásának, mint Ázsiában a hölgyeknél. 
 
Eredmények. Férfi kard egyéni Világkupa-verseny, Madrid, 198 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áron kiemelt, Iliász Nikolász 6 győzelem/0 vereség, Decsi Tamás 5/1 (továbbjutottak a főtáblára), Szatmári András 5/1, Gémesi Csanád 4/2, Csaba Márton Bence 2/4, Puy Kristóf 2/4 (továbbjutottak), Gémesi Bence 0/6 (kiesett). 
A legjobb 96 közé jutásért: Csaba-Casares (spanyol) 15:12, Gémesi Cs.-Souders (amerikai) 15:8, Szatmári-Senegas (francia) 15:10, Puy-Sun (kínai) 9:15.
A legjobb 64 közé jutásért: Gémesi Cs.-Spear (amerikai) 10:15, Csaba-Pillet (francia) 12:15, Szatmári-Agresta (brazil) 11:15.
Szombaton a 64-es táblán: Szilágyi-Abedini (iráni), Decsi-Iancu (román), Iliász-Fang (kínai).
 
Női kard egyéni Világkupa-verseny, Peking, 177 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna kiemelt, Garam Nóra 5 győzelem/1 vereség, Várhelyi Anna 4/2, Mikulik Júlia 4/2, Várhelyi Kata 3/3 (továbjutottak). 
A legjobb 96 közé jutásért: Várhelyi K.-Li (kínai) 15:7, Mikulik-Liu (kínai) 15:4.
A legjobb 64 közé jutásért: Várhelyi K.-Gulotta (olasz) 15:14, Várhelyi A.-Gao 13:15, Mikulik-Zhang 13:15, Garam-Choi (koreai) 7:15.

Szombaton a 64-es táblán: Márton-Yin (kínai), Várhelyi K.-Harlan (ukrán). 

2015. május 01.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM