Ötödik és hatodik helyezés jutott párbajtőrben

júl 18, 2015 | Archív

A moszkvai világbajnokság párbajtőr csapatversenyein a női válogatott az ötödik, a férfi a hatodik helyen végzett. Utóbbinak nagy esélye volt az éremre is, sajnos, nem jött össze. Az

A moszkvai világbajnokság párbajtőr csapatversenyein a női válogatott az ötödik, a férfi a hatodik helyen végzett. Utóbbinak nagy esélye volt az éremre is, sajnos, nem jött össze. Az olimpiai kijutás szempontjából hasonlóan áll a két fegyvernem, a helyzet nehéz, de korántsem reménytelen… Női tőrözőink szép győzelemmel jutottak a nyolc közé, a vb zárónapján ők képviselik a magyar színeket.

 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Pedig olyan jól kezdődött a nap… A moszkvai világbajnokság utolsó előtti versenynapjának délelőttjét magyar szempontból a tőrözők nyitották. A férfiaknak, sajnos, nem sikerült meglepetést szerezniük, simán, 45:25-re kikaptak Ukrajnától, ezzel számukra véget is ért a világbajnokság. Viszont a hölgyek nagyon ügyesek voltek, de tényleg! A Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabi trió – kiegészítve természetesen Jeszenszky Szilvivel – a tudásához méltatlan, tizenegyedik helyen áll a világranglistán, ennek megfelelően már a nyolcaddöntőben Németországgal került szembe. Hogy aztán sanszot se adjon a budapesti vb-ezüstérmes Golubitskyi vezérelte németeknek! Aida és Edina egy pazar 9:1-gyel kezdte a meccset, és tulajdonképpen ezt a különbséget néhány tusnyi eltéréssel végig tartották is a lányok (45:39), nem volt kérdéses, hogy a tizenegyedik helyezett jobb a hatodiknál… A vasárnapi negyeddöntő persze még nehezebb lesz, de a rangsor harmadikja, az Egyesült Államok ellen sem lehetetlen a küldetés, ha úgy vívnak a mieink, mint mostanság.

 

 Knapek Edina nagyszerű egyéni döntője után a németek ellen is jól teljesített.
 
E nyolcaddöntővel majdnem párhuzamosan zajlott a női párbajtőrözők negyeddöntője. Igazából kevéssé láthattunk vívást, inkább taktikai csatát hozott a románok elleni mérkőzés. Hat asszó után, írd és mondd 3:2 volt az eredmény, mindkét fél a jó hajrában bízott. A románok aztán az utolsó körben Révész Julianna és Budai Dorina ellen megpróbálták dűlőre vinni a dolgot, és az addig történtekhez képest tusesőt hozott a folytatás, a hetedik és a nyolcadik csörte után az egyébként esélyesebb Románia 10:8-ra vezetett. Az utolsó mérkőzést magyar részről természetesen Szász Emese vívta azzal a Ghermannal, akitől az egyéni vb nyolcaddöntőjében szenvedett vereséget. Mivel hátrányban voltunk, menni kellett előre, de Gherman most is állta a sarat, ő adta az első két tust, és ettől kezdve nem volt reális esély. A vívóidő lejárta előtt húsz másodperccel adta fel a kilátástalan küzdelmet 13:22-nél Emese. Az 5-8. helyért történő folytatás az olimpiai kvalifikáció szempontjából a szokottnál is jóval fontosabb volt, és feltétlenül ját egy nagy gratuláció Kovács Iván együttesének, hogy két, minimális különbségű győzelemmel végül az ötödik helyen végzett. Japán ellen simább is lehetett volna a történet, de végül 45:44-re, a hosszabbításban bevitte a döntő tust Emese. Az 5. helyért a házigazda oroszok elleni siker viszont igen komoly fegyverténynek számított, és “természetesen” itt is egyetlen tus döntött: ezt ezúttal Logunovának adta be Szász Emese, aki három alkalommal győzött ezen a világbajnokságon csapatban a hirtelen halálban! Nem semmi, és  mindez egy értékes ötödik helyezést ért. 
 
 Imre Gézán semmi sem múlott, egész nap egyéni világbajnokhoz méltóan vívott.
 
És akkor elérkeztünk a fájó ponthoz, a férfi párbajtőrhöz… Nos, az természetesen benne volt a pakliban, hogy a világranglista hetedik helyezettje – Magyarország -, kikap a rangsor másodikjától – Korea. Na de így?! A megszokott, Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András  – Somfai Péterrel a “kispadon” – trió remekül tette a dolgát nyolc asszón keresztül. Fegyelmezetten, taktikusan, jól vívtak, és amikor az utolsó csörtére Bocek 15:9-nél “bekötött” – nem kötött be, mert wireless rendszerben vívtak… – Jung ellen, akkor nem volt benne a levegőben, hogy itt gond lehet. Pedig lett. Mondhatnánk, hogy ezért szép ez a sportág, mert a legváratlanabb pillanatban is történnek döbbenetes fordulatok, de ez nekünk most egyáltalán nem tetszett. A harmadik perc végére Jung egyenlített (24:24), majd a hosszabbításban a győztes tust is bevitte (24:25), így egyedül akkor vezettek a mérkőzés során a koreaiak, amikor kell, a legeslegvégén… Maradtak tehát az uraknak is az alsóházi helyosztók, melyek során először a riói kvalifikáció szempontjából riválisnak számító Németországot sikerült legyőzni az egész nap remeklő, egyéni világbajnok Imre Géza vezérletével (44:41). Az ötödik helyért azonban a meglepetésre helyosztóra kényszerülő, világbajnok, világranglista egyes franciák következtek, akikkel szemben nem volt sok esély – 36:45 lett a vége.
 
Az ötödik és a hatodik hely nem rossz, de nem is jó eredmény, és ugyanez mondható el az olimpiai kvalifikáció szempontjából. A mieink nincsenek könnyű helyzetben, de nem is kilátástalan az állás. A következő szezon négy Világkupa-versenyén dől majd el, hogy lesz-e magyar csapat Rióban. A világbajnokság zárónapján a tőrmezőny legjobb nyolc csapata lép pástra – közte a magyar női -, és rendezői szempontból jöhet a nagy durranás, ugyanis a finálékra a hírek szerint tiszteletét teszi Vlagyimir Putyin orosz elnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első embere. Álomszerű lenne, ha magyar meccset kellene nézniük…
 
Eredmények. Világbajnokság, Moszkva. Női párbajtőrcsapat, 30 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Románia 13:22 (Budai 0, Révész -1, Szász -8).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Japán 45:44 (Szász +4, Budai 0, Antal -1, Révész -2).
Az 5. helyért: Magyarország-Oroszország 18:17 (Révész +3, Szász 0, Antal -2).
Végeredmény: 1. Kína, 2. Románia, 3. Ukrajna, …5. Magyarország (Antal Edina, Budai Dorina, Révész Julianna, Szász Emese, vezető edző: Kovács Iván).
 
Férfi párbajtőrcsapat, 38 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Korea 24:25 (Imre +4, Rédli +2, Boczkó -7).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Németország 44:41 (Imre +6, Boczkó +1, Somfai 0, Rédli -4).
Az 5. helyért: Magyarország-Franciaország 36:45 (Boczkó -1, Imre -2, Rédli -6).
Végeredmény: 1. Ukrajna, 2. Korea, 3. Svájc, …6. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Sonfai Péter, vezető edző: Gelley István).
 
Női tőrcsapat, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Németország 45:39 (Mohamed +8, Knapek +2, Varga -4).
A vasárnapi negyeddöntőben: Magyarország-Egyesült Államok
 

Férfi tőrcsapat, 27 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Ukrajna 25:45 (Szabados K. -4, Dósa -7, Szabados G. -9). 

2015. július 18.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM