Hír

Rabb Krisztián ifjúsági olimpiai bajnok

  • 2018.10.08

Aranyéremmel nyitott a magyar vívóköldöttség a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián! Férfi kard egyéniben Rabb Krisztián, Somlai Béla tanítványa a döntőben 15:13-ra győzte le a koreai Hjunt. Gratulálunk!

Ennél jobban nem is kezdődhetett volna! A Buenos Aires-i ifjúsági olimpia első versenynapján Rabb Krisztián révén magyar aranyérem született férfi kard egyéniben! Krisztián a Vasas 17 éves tehetsége, annak a Somlai Bélának a tanítványa, aki korábbi vívója, Szilágyi Áron révén a “nagyok” között már részese volt egy ötkarikás aranyéremnek - most az ifiket is kipipálhatja a nagyszerű mester! Rabb Krisztián a csoportkörben négy győzelemmel és két vereséggel rajtolt, viszont a direkt kieséses szakaszban ellenállhatatlanul vívott. 

Rabb Krisztián egyik remek találata az ifi olimpiai döntőben! (Fotók: Szalmás Péter)

A nyolcaddöntőben a román Pastint verte nagyon magabiztosan, 15:8-ra. A követlező körben az Amerikában tanuló, német színekben versenyző Heathcock volt az ellenfél, és Krisztián ezúttal 15:11-re nyert. Az elődöntő a korábbiaknál is simábban alakult, az egyiptomi Elaraby ellen 15:6-ra nyert a magyar tehetség. Legszorosabban a finálé alakult, félidőig rendre a koreai Hjun vezetett egy-két tussal. A szünet után viszont azonnal fordított Krisztián, mi több, 14:10-re ellépett. Az ifi olimpiai bajnoki tusra azonban kicsit még várni kellett, az ázsiai 14:13-ra felzárkózott. Ekkor viszont Rabb Krisztián következett, 15:13-ra nyert, és ezzel ifi olimpiai bajnok lett! Neki, mesterének, és Ravasz Etele válogatott edzőnek egyaránt gratulálunk a csodálatos sikerhez!

Rabb-öröm a köbön!

A nap másik versenyszámában, női tőr egyéniben a magyar színeket Zsoldosi Karolina képviselhette. A Ferencváros tehetsége a csoportkört két győzelemmel és négy vereséggel zárta, majd a nyolcaddöntőben 15:10-es vereséget szenvedett a kínai Futól, és ezzel a tizenegyedik helyen zárt. 

Zsoldosi Karolina (balra) a nyolcaddöntőben szenvedett vereséget.

Az ifjúsági olimpia hétfői versenynapján magyar részről Dékány Kinga lép pástra női párbajtőrben.

Eredmények. Ifjúsági olimpia, Buenos Aires. 

Férfi kard egyéni, 13 induló. A csoportmérkőzéseken: Rabb Krisztián 4 győzelem/2 vereség.

Nyolcaddöntő: Rabb-Pastin (román) 15:8.

Negyeddöntő: Rabb-Heathcock (német) 15:11.

Elődöntő: Rabb-Elaraby (egyiptomi) 15:6.

Döntő: Rabb-Hjun (koreai) 15:13.

Végeredmény: 1. Rabb Krisztián (edző: Somlai Béla, válogatott edző: Ravasz Etele), 2. Hjun Jun (koreai), 3. Mazen Elaraby (egyiptomi).

Női tőr egyéni, 14 induló. A csoportmérkőzéseken: Zsoldosi Karolina 2 győzelem/4 vereség.

Nyolcaddöntő: Zsoldosi-Fu (kínai) 10:15.

Végeredmény: 1. Uno Juka (japán), 2. Martina Favaretto (olasz), 3. May Tieu (amerikai), …11. Zsoldosi Karolina.További híreink

Aktuális

Nem került a legjobb nyolc közé magyar vívó a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni Világkupa-versenyen. Legtovább Szilágyi Áron jutott, kétszeres olimpiai bajnokunk a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Eseménynaptár

X