Hír

Rajtol a felnőtt Világkupa!

  • 2018.11.08

Három helyszínen, Tallinnban, Orleans-ban és Bonnban pénteken megkezdődik a 2018/19-es Világkupa-szezon, melynek zárásaként Budapest rendezi a jövő nyári olimpiai kvalifikációs világbajnokságot!

Most már nem babra megy a játék! Na, nem mintha eddig arra ment volna, ám ennek a szezonnak a tavaszi Világkupa versenyei már egyben olimpiai kvalifikációs viadalok lesznek, míg a szezont a tokiói szereplést ugyancsak nagyban befolyásoló düsseldorfi Európa-bajnokság, és a budapesti világbajnokság zárja. Azaz, rendkívül fontos időszak következik felnőtt válogatottjaink számára.

A versenynaptár kisebb átalakítása után ebben az esztendőben a tavalyi hárommal szemben (két Világkupa, egy Grand Prix) csak egy Világkupa-fordulót rendeznek, így értelemszerűen januártól sűrűsödik majd be igencsak a program. A novemberi rajt három részletben zajlik, és a legforgalmasabb éppen a mostani, nyitó hétvége lesz, amikoris három fegyvernemben rendeznek egyéniben és csapatban Vk-t. 

Magyar szempontból talán Orleans-ra koncentrálunk majd leginkább, mivel egyéniben és csapatban is ebben a fegyvernemben állunk legelőkelőbben a világranglistán - legalábbis a mostani indulók közül, de erről majd kicsit később… A franciaországi versenyre 188-an neveztek, közte 10 magyar. A mieink a legerősebb összeállításban utaznak Márton Anna vezérletével, és ott lesz az újdonsült ifjúsági olimpiai bajnok Pusztai Liza is. Ők mindketten kiemeltek, szombaton, a 64-es főtáblán csatlakoznak majd a társakhoz. Akadnak neves hiányzók is, három klasszis ezt az állomást még kihagyja - nem indul a háromszoros egyéni világbajnok ukrán Harlan, a riói olimpiai bajnok orosz Jegorjan és az ugyancsak egyéni olimpiai aranyérmes koreai Kim

Mint ahogy nem indul a tallinni női párbajtőr Vk-n Szász-Kovács Emese sem. Riói olimpiai bajnokunk nehéz időszakon megy keresztül kiváló mestere, Kulcsár Győző halála okán. Természetesen pontosan tudja, hogy közeledik a budapesti vb és az olimpia, de a pontos “hogyan tovább?”-ra még egyelőre várnunk kell. Ami biztos, továbbra is készül, egyelőre elsősorban fizikai edzésekkel. Ebben az esztendőben nemzetközi páston nem látjuk klasszisunkat, a decemberi országos bajnokságon viszont bizonyosan ott lesz. Aztán hogy civilben vagy vívóruhában, az majd kiderül… A többiek természetesen pástra lépnek, magyarok is, külföldiek is. Hatalmas létszám, 255 fő nevezett, Emese mellett a koreai Csoj és a tavalyi egyéni világbajnok orosz Gudkova tekinthető neves hiányzónak, a további klasszisok ott lesznek Észtországban, miként nyolc magyar vívó is. 

A németországi Bonnban a férfi tőrözők rajtolnak, és itt kivétel nélkül jelen lesznek a fegyvernem nagyágyúi, talán egy-két koreai menő hiányzik majd. Elgondolkodtató, hogy a legközelebbi, ezáltal legolcsóbb felnőtt Vk-helyszínre mindössze hat magyar vállata az utazást, annak ellenére, hogy a verseny - miként a két női esemény - beszámít a hazai válogatásba. Két eshetőség van, és egyik sem túl bíztató. Egy: mindössze ennyien szeretnének ebben a fegyvernemben felnőtt válogatottak lenni. Kettő: ennnyire kevesen bíznak abban, hogy bejutnak a pontot érő 64-es főtáblára. Sajnos, egyik verzió sem kizárható, ugyanakkor bízzunk abban, hogy az a bizonyos hat tőröző a lehető legjobban szerepel majd. 

A versenyek lebonyolítása változatlan maradt a korábbiakhoz képest. Pénteken a 16 kiemelt kivételével az egyéni selejtezőket rendezik, szombaton a 64-es főtáblától vívják végig a versenyeket, vasárnap pedig következnek a csapatviadalok. Hajrá, magyarok!További híreink

Aktuális

Befejeződött a budapesti világbajnokság. Magyarország egy arany- és két ezüstéremmel az éremtáblázat negyedik helyén végzett. Csodálatos napokat éltünk át, köszönjük vívóinknak, a közönségnek és a szervezőknek!

Eseménynaptár

X

Támogatóink