Sákovicsné Dömölky Lídia Csik Ferenc-díjat kapott

máj 5, 2016 | Archív

A nemrégiben 80. születésnapját ünneplő klasszisunk, Lidi néni, azaz Sákovicsné Dömölky Lídia, továbbá Szondy István, Mészöly Kálmán és Becsey János vehetett át Csik

A nemrégiben 80. születésnapját ünneplő klasszisunk, Lidi néni, azaz Sákovicsné Dömölky Lídia, továbbá Szondy István, Mészöly Kálmán és Becsey János vehetett át Csik Ferenc-díjat a Magyar Sport Napja alkalmából a Pesti Vigadóban rendezett csütörtöki ünnepségen.

Forrás: origo.hu

Az ünnepség keretében 19 sportszakembert díjaztak, további tizenöten kaptak miniszteri elismerő oklevelet.

A 61-szeres válogatott labdarúgó, volt szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán; a tőrvívásban olimpiai és négyszeres világbajnok, vívó szakedző, Sákovicsné Dömölky Lídia; az olimpiai aranyérmes, kétszeres világbajnok öttusázó, Szondy István; valamint a kétszeres paralimpiai bajnok úszó, a Magyar Úszó Szövetség paraúszó csapatának technikai vezetője, Becsey János az indoklás szerint kiemelkedő sportteljesítményével és sportolói életművével érdemelte ki a Csik Ferenc olimpiai bajnok úszóról elnevezett elismerést, melyet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár adott át.     

Balog Zoltán köszöntőjében felhívta a figyelmet a sport értékeire. „A sport nem néhány ember hobbija, hanem nemzeti ügy, nemzetstratégiai ágazat, s egyben a polgárosodás egyik fontos eszköze is, segíti a társadalmi felzárkózást, ugyanakkor a szellemi teljesítőképességet is növeli” – fogalmazott a miniszter. Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a mindennapos testnevelés bevezetésének köszönhetően szeptembertől már 1 millió 173 ezer gyermek fog naponta sportolni, s bejelentette azt is, hogy a kormány 2017-ben 22 milliárd forinttal növeli a sport támogatását.     

Szabó Tünde arról beszélt, hogy akiket a Magyar Sport Napján díjaztak, azok mind a magyar sport jeles képviselői, és sikereik mögött óriási munka áll. Hozzátette: „a sport olyan nemzeti kincsünk, amely szinte kifogyhatatlanul gazdag”.     

Bay Béla-díjat vehetett át kiemelkedő edzői tevékenysége, jelentős nevelő-oktató munkája és edzői életműve elismeréseként Gutman József birkózó mesteredző; Kancsal Tamás olimpiai bronzérmes, világbajnok öttusázó, volt szövetségi kapitány; Mezei István, a magyar cigány labdarúgó-válogatott sportvezetője és Szőnyi János birkózóedző, korábbi szövetségi kapitány.    

Kemény Ferenc-díjat kapott a sport területén végzett kiemelkedő oktatói és tudományos tevékenységéért Szabó József főiskolai docens, a Szegedi Tudományegyetem Sportközpont volt vezetője; Ökrös Csaba egyetemi docens, a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője, továbbá az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet.    

Esterházy Miksa-díjat vehetett át a sport népszerűsítésében, a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért Csávás István,  a Heves Megyei Természetbarát Szövetség elnöke; Horváth András, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója; Sinkovits László, a Budapesti Sportszolgáltató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. sportszakmai menedzsere és Tompa Andor, a Sportlétesítmények Magyarországi Szövetségének elnöke.    

A sport iskolai népszerűsítésében, az ifjúság testedzésének szervezésében és fejlesztésében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért Kerezsi Endre-díjat kapott Dallos Sándorné, a nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola gyógytestnevelő tanára, úszóedző; Daragó Lászlóné, a Magyar Diáksport Szövetség tiszteletbeli alelnöke, a diákolimpiai bizottság elnöke; Kása Ferenc pedagógus, a Szegedi Vízisport Egyesület edzője; valamint Völgyi Sándor László pedagógus, Kétsoprony község polgármestere.    

A sportszakmai területen végzett kiemelkedő munkájáért miniszteri elismerő oklevél elismerésben részesült többek között Liu Shaolin Sándor világbajnok és Liu Shaoang junior és felnőtt vb-ezüstérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó, Telegdi Attila, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség gyorsasági ágazatának szövetségi kapitánya, Bánhidi Ákos válogatott- és Csang Csing szövetségi edző, valamint Sugár András, a Magyar Golf Szövetség elnöke.    

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjasai közül közel harmincan most vehették át az ösztöndíjukat igazoló okiratot, köztük Risztov Éva olimpiai bajnok hosszútávúszó, valamint Knoch Viktor olimpiai ötödik helyezett rövidpályás gyorskorcsolyázó.

(MTI-MOB, fotó: EMMI/Bartos Gyula)

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM