Tamara hatalmas aranya

febr 16, 2019 | Hírek

Gnám Tamara nyerte a dijoni junior női párbajtőr Világkupa-versenyt, miután a döntőben egy tussal legyőzte a korosztályos világbajnok Szoldatovát! Nagy siker, ami ráadásul Taminak vb-részvételt ért.

Azért ez nem semmi. Gnám Tamara, a tatabányaiak korábbi kadet női párbajtőr vb-ezüstérmes tehetsége úgy kezdte a szezon utolsó válogató, dijoni junior Világkupa-versenyét, hogy a hazai ranglista hetedik helyén állt. Aztán az itthoni hetedik akkora bravúrt produkált, hogy a harmadik helyre ugrott, ám talán ennél is fontosabb, hogy megnyerte a nagyon erős Vk-versenyt!

A kimagaslóan teljesítő, "tartalékos" magyar küldöttség: Plásztán Attila válogatott edző, Gnám Tamara, Borsody Emma és Dékány Kinga.

A junior női párbajtőr erejét mindemellett mi sem jelzi jobban, minthogy a már említett honi ranglista első két helyezettje, Muhari Eszter és Büki Lili kadet korú, és ők a kadet Eb közelsége miatt ezt az állomást kihagyták. A többiek azonban olyan szinten remekeltek, hogy Tamara mellett Borsody Emma az ötödik, Dékány Kinga a nyolcadik helyen zárt a rendkvívül erős versenyen. A három, említett magyar mellett Kazár Dóra, Kardos Edina és Turcsák Bianka jutott a legjobb 32 közé, azaz nagyszerűen teljesített a Plásztán Attila válogatott edző által vezetett szakág. 

De térjünk vissza a “végjátékhoz”! A negyeddöntőben a Világkupa-érmek mellett a közelgő korosztályos világversenyeken történő indulás is tétje volt az asszóknak, amelyekben Borsody Emma és Dékány Kinga kikapott, Tamara viszont nyert. Mi több, Gnám Tamara a folytatásban a korosztály két orosz tehetségét, Zarkovát (15:13) és Szoldatovát (15:14) legyőzve megnyerte a versenyt Partali Csaba tanítványa! Egészen kivételes szituációban egy egészen kivételes siker, és ha hozzátesszük, hogy Muhari Eszti és Büki Lili nem volt itt, akkor szőhetjük a 2024-es, párizsi olimpiai álmokat, de a 2020-at se dobjuk el…

Gnám Tamara az eredményhirdetést követően így nyilatkozott honlapunknak: “Próbáltam félretenni azt, hogy a verseny tétje számomra az Európa- és világbajnoki indulás. A jelek szerint sikerült. Nagyon boldog vagyok, egész nap jól ment a vívás, de most ezen már túl vagyunk, holnap jöhet a csapatverseny, no meg utána az Európa-bajnokság…”

Eredmények. Junior női párbajtőr egyéni Világkupa, Dijon, 133 induló. A csoportmérkőzéseken: Borsody Emma 6 győzelem/0 vereség, Turcsák Bianka 5/0, Gnám Tamara 5/1, Kardos Edina 5/1, Dékány Kinga 4/2, Kazár Dóra 4/2, Lipthay Hanna 4/2, Wetzker Laura 2/4 (továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Lipthay-Masserei (svájci) 14:12, Kazár-Wetzker 15:13, Dékány-Proksikova (cseh) 15:8, Gnám-Ersoy (török) 15:11.

A legjobb 32 közé jutásért: Borsody-Diaz del Rio (chilei) 15:11, Kardos-Lipthay 12:11, Kazár-Sheffield (brit) 15:12, Dékány-Kowalczyk (olasz) 15:14, Gnám-Varfolomjejeva (ukrán) 15:11, Turcsák-Mazur (ukrán) 15:10.

A legjobb 16 közé jutásért: Borsody-Hatz (svájci) 15:10, Dékány-Kazár 15:11, Gnám-Turcsák 15:12, Kardos-Cagnin (olasz) 7:15.

Nyolcaddöntő: Dékány-Zittel (német) 15:10, Gnám-Szaumova 15:10, Borsody-Constantino (amerikai) 15:13.

Negyeddöntő: Gnám-Candreva (amerikai) 15:14, Dékány-Zarkova (orosz) 11:15, Borsody-Bozza (olasz) 13:15.

Elődöntő: Gnám-Zarkova (orosz) 15:13.

Döntő: Gnám-Szoldatova (orosz) 15:14.

Végeredmény: 1. Gnám Tamara (edző: Partali Csaba, válogatott edző: Plásztán Attila), 2. Anasztaszija Szoldatova (orosz), 3. Jevgenyija Zarkova (orosz) és Alessandra Bozza (olasz), 5. Borsody Emma (edző: Kovács Iván, válogatott edző: Plásztán Attila), …8. Dékány Kinga (edző: Galli Zsolt, válogatott edző: Plásztán Attila) …23. Turcsák Bianka, …27. Kardos Edina, …30. Kazár Dóra, …46. Lipthay Hanna, …86. Weztker Laura.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Eitner Kinga kitüntetése

Első alkalommal adták át a Gerevich György Nevelőedzői Díjat. A három kitüntetett között szerepelt Eitner Kinga, a Balaton vívószakosztály elnöke, a junior férfi párbajtőr-válogatott edzője, gratulálunk!

Legfiatalabbak wroclawi sikere

Egy-egy aranyéremmel, és további számos medállal, helyezéssel tértek haza ifjú kardozóink és tőrözőink a nagy mezőnyű wroclawi, nemzetközi versenyről. Hajrá, fiatalok!

Tizenöt vívónk lesz ott Párizsban

Véget ért a hét végén a tavaly májusban kezdődött olimpiai kvalifikációs sorozat. Végleges az adat: magyar részről 15-en lesznek ott Párizsban. Amióta él a kvótás rendszer, ennyien sosem voltak!

Arany, bronzok, helyezések

Újabb sikeres hétvégét zárt a magyar vívás! Szatmári András Budapesten arany-, Nagy Dávid Tbilisziben bronzérmet nyert. a női párbajtőrcsapat Nankingban lett harmadik.

Ezúttal negyedik hely jött össze

A közönséget mindenki dicsérte. Remek hangulatban, de ezúttal negyedik hellyel zárt a magyar férfi kardválogott a budapesti Világkupán, a BOK Csarnokban.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM