Többet reméltünk a világbajnokságtól

júl 24, 2014 | Archív

Természetesen szembe kell nézni a makacs tényekkel: az előzmények után a kazanyinál sikeresebb világbajnokságban bíztunk. A férfi kardcsapat révén egyetlen bronzérmet nyert a

Természetesen szembe kell nézni a makacs tényekkel: az előzmények után a kazanyinál sikeresebb világbajnokságban bíztunk. A férfi kardcsapat révén egyetlen bronzérmet nyert a válogatott, így felemásan zárult a 2013/14-es vívószezon. Minden idők legsikeresebb kadet és junior szereplését a tavalyinál gyengébb felnőtt produktum követte.

A mélyebb szakmai elemzés természetesen nem ezen fórum feladata. Pontosabban annyit itt is illik leírni, hogy az erre illetékesek nyilvánvalóan hosszasan fogják elemezni, mi lehetett az oka a mérsékelt teljseítményeknek. Egy biztos, mielőtt a tényekkel szembesítjük önmagunkat, annyit feltétlenül el kell mondani: jövőre olimpiai kvalifikációs Európa- és világbajnokságot rendeznek. És akkor már nem fér bele még egy ilyen rossz sorozat… 

 

És akkor foglalkozzunk kizárólag a tényekkel, mert a számok sosem hazudnak. A tavalyi felnőtt éremterméssel (5 Európa- és 3 vb-érem, összesen 8, közte 1 arany) szemben, idén összesen 3 érmet, közte 1 Eb-aranyat tud felmutatni a vívósport. Azonban a visszaesés nem csak az érmek tekintetében észrevehető, csupán ez a látványos elem. Az egyéni és csapat világranglistás helyezések is szerényebbek a tavalyinál – tisztelet a kivételnek. 
 
Ami Kazanyban talán a legfájóbb volt: a férfi kardcsapat olaszok és oroszok elleni sikerét leszámítva sem egyéniben, sem csapatban nem volt arra példa, hogy valaki, vagy valamelyik csapat legyőzzön nálánál előrébb rangsorolt riválist! Arra viszont bőven akadt precedens, hogy papíron gyengébbtől vereséget szenvedjen. Ebből nyilvánvalónak tűnik, hogy valami nem sikerült. Ugyanakkor külső okokat nem érdemes keresni. A válogatott körülményei a vb előtt és alatt ideálisak voltak, illetve Kazanyban az utazásra, a szállásra, a rendezésre, a transzferre egyáltalán nem lehet panasz. Miként a zsűriskedésre sem. Természetesen éppen aktuális, egyenkén kiemelhető, bosszantó hibák voltak, de rendre bennünket sújtó balsorsra nem lehet és nem is szabad hivatkozni. 
 
Ennyit az általánosságokról, most tekintsük át röviden, mi is történt szakáganként.
 
NŐI KARD. A helyzet nem sokat változott tavaly óta. A társaság egységes, szimpatikus, fiatal, céltudatos, de a „nagy áttörés” várat magára. Márton Anna ötödször volt ebben a szezonban a 8 közé jutás kapujában, ismét egy tussal kapott ki, ráadásul nagyon jó vívótól, és nem egyértelmű körülmények között. A csapat meg hiába vezetett 30:24-re a későbbi vb-ezüstérmes franciák ellen, végül vereséget szenvedett, és kilencedik lett. Éppen azon a helyen végeztek, amelyen állnak a világranglistán. Az nyilvánvalónak tűnik, hogy a 22,5 éves átlagéletkorú együttes, és a 19 éves Márton Anna szép jövő előtt áll. De ahhoz, hogy ez a jövő közeljövő legyen (azaz összejöjjön a csapatnak a riói olimpiai szereplés), nagyobb lépésekkel kell előre haladni.
 
FÉRFI KARD. Az egyetlen igazán dicsérhető szakág. Persze, hiányolhatjuk az egyéni érmet Árontól, hiszen ő maga is ugyanezt tette. Ugyanakkor nyolc közé jutott, és remek asszóban kapott ki egy hozzá hasonlóan világklasszis kardozótól, nevezetesen Gu Bon Giltől, aki egyébként megnyerte a 2013/2014-es szezon világranglistáját. Csapatban ugyanakkor két nagy bravúrt is végrehajtottak a fiúk, a világ vezető két kardnagyhatalmát, Olaszországot és Oroszországot is legyőzték, utóbbi hazai környezetben rendkívüli teljesítmény, kimagaslóan a világbajnokság legpozitívabb momentuma volt a szempontunkból. Decsi Tomi, Gémesi Csanád, Szatmári András és Szilágyi Áron is tett be a kalapba, egytől egyig kiválóan teljesítettek! Ráadásul az együttes fiatal, jöhetnek a további sikerek! Egyetlen megjegyzés, azért ide kívánkozik: az egyéniben Szatmári kivételével mindhárom magyar koreai vívótól kapott ki, miként csapatban is az ázsiaiak győztek le bennünket… De ez már szakma, és ezt nyilván pontosan tudják az illetékesek is. 
 
NŐI TŐR. Fájó pont. Egyetlen, 15:14-es győzelem egyéniben a 64-es táblán, és sima vereségek. Csapatban 12. hely, egyetlen győzelem – Venezuela ellenében… Ha tovább ragoznánk, akkor az ismételten „hatásköri túllépést” eredményezne, úgyhogy fogalmazzunk úgy, ahogy Kreiss Gábor fegyvernemi vezetőedző tette: alaposan újra kell gondolni a hogyan továbbot.
 
FÉRFI TŐR. Sajnos, semmi változás. Pontosabban tavaly a vb-n sikerült csapatban 16 közé jutni, most nem. Miként az évközi három Vk-versenyen sem. Ezúttel Hongkong intézett el simán bennünket. A csapat a 23. a világranglistán, inkább nem sorolnánk fel, hogy mely nemzeteket előzzük… Az egyetlen pozitívum a 19 éves Németh András 64-es főtáblára jutása volt a rendkívül erős mezőnyben. 
 
NŐI PÁRBAJTŐR. Kezdjük azzal, mert igaz, hogy a női párbajtőrcsapat hatalmasat lépett előre az elmúlt két esztendőben. Szász Emese a londoni olimpiai kudarc után vezeti a világranglistát, Révész Julianna visszatért, és kétség nem férhet a honi második pozíciójához. A csapat pedig az ötödik helyen áll a világranglistán, és a tavalyi vb-kilencedik helyről a negyedikre lépett előre. Mégsem lehet felhőtlen az öröm. Éppen azért, mert ennyire jók a lányok! Ugyanis még több is összejöhetett volna ezen a vb-n. Emese egyetlen fránya tussal kapott ki a vb-éremért, és utána papíron jóval könnyebb ellenfele lett volna az elődöntőben. A csapat pedig az elődöntőben és a bronzmeccsen sem járt messze a sikertől. Úgyhogy a helyzet sokkal jobb mint korábban, sőt, a helyzet jó, de a nagy eredmény benne maradt a lányokban. 
 

FÉRFI PÁRBAJTŐR. Nos ez nehéz eset. Mert a Kazanyban nyújtott teljesítmény egyéniben és csapatban egyaránt gyenge volt. Egyéniben egy nyolcaddöntő és 3 hatvannégy, csapatban nyolcadik hely. Ezektől a fiúktól ez nem is gyenge, közelít a pocsékhoz. Csakhogy! Öt éven keresztül folyamatosan tolták a sportág szekerét, öt egymást követő évben nyertek Bocekék világbajnoki érmet csapatban, tavaly, ugye, aranyat! Fantasztikus sorozat. Azért az idei egyetlen felnőtt arany (Európa-bajnokság, Rédli András) is a szakághoz köthető. Úgyhogy, egyetlen kritikus megjegyzés nem járhat ezeknek a fantasztikus srácoknak. Egyszer belefér. Persze, csak akkor, ha Udvarhelyi Gábor fegyvernemi vezetőedző, illetve a válogatott tagjai nem intézik el ennyivel, hanem „házon belül” leülnek, megbeszélik, kielemzik a történteket. Meg azt, hogy miként kell alakítani a közeljövőt úgy, hogy az olimpiai kvalifikációs évben ne történhessen meg ugyanez. És abban egészen bizonyosak vagyunk, hogy ez így is fog történni! 

2014. július 24.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM