Hír

Universiade előtt vívóink

  • 2017.08.13

Erős csapattal, többek között Szatmári András világbajnokkal és Márton Anna világranglista győztessel vesz részt a magyar vívóválogatott az augusztus 20-25. közötti tajpeji Universiadén.

Korábban az olimpia, a világ- és Európa-bajnokság mögött a legrangosabb vívóesemények közé tartozott az Universiade, az egyetemi és főiskolai világbajnokság. Sportágunk számára ugyanis tökéletesen “stimmel” az esemény. Szinte valamennyi vívónk felsőoktatási intézménybe járt, illetve jár, a 18 és 28 év közötti életkori besorolás is nagyjából fedi a vívás ideális életkorát, ráadásul a “miniolimpiai hangulat” is jó felkészülést jelenthet az igazi ötkarikás járékokra. Nem véletlen, hogy korábban Kulcsár Győző, Schmitt Pál, Szabó Bence, Nagy Tímea, Érsek Zsolt, Szekeres Pál és további, több klasszis vívónk aranyat hozott haza az Universiadéről. 

Idén Tajpejben augusztus 20. és 25. között rendezik az egyetemi világbajnokság vívóversenyeit, ami abból a szempontból a korábbi évekkel szemben ideális időpont, hogy a világversenyekkel nem esik egybe. Mi több, a rövid felkészülésre is nyílt lehetőség - egy világbajnokságot követő szusszanásnyi pihenőt követően… Akik megfelelnek a  kritériumoknak, azok a szombaton házasodó (ez úton is gratulálunk!!!) kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron kivételével valamennyien vállalták a részvételt az Universiadén, így nagyon erős csapattal vesznek részt a mieink az eseményen. A két legnagyobb név az újdonsült világbajnok kardozó, Szatmári András, illetve a női kard világranglista 2016/17-es első helyezettje, Márton Anna. Mellettük további 11 olyan vívó repül csütörtökön Ázsiába, aki részt vett a júliusi, lipcsei világbajnokságon. A csapatot Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány vezeti, és két fegyvernemi vezetőedző, Gárdos Gábor, Dancsházy-Nagy Tamás, valamint egy válogatott edző, Kreiss Gábor tart a küldöttséggel. Újdonság - pontosabban korábbról visszahozott rendszer -, hogy az országos egyetemi bajnokság győztese automatikusan tagja lehetett a vívóválogatottnak, a további résztvevőket a “szakma” jelölte ki, és az elnökség fogadta el. 

Valamit a mezőnyről! A két legnagyobb vívónemzet - a magyar mellett…! -, az orosz és az olasz, az úgynevezett “második vonalát” indítja, ami ugyancsak igen erősnek számít… Ugyanakkor akadnak olyan nemzetek, például a koreai és a lengyel, akik hozzánk hasonlóan gondolkoznak, és a lehető legerősebb összeállításban indulnak. Ami bátran kijelenthető: izgalmas versenyek, rangos viadalok lesznek majd Tajpejben - és remélhetőleg a magyar sikerek sem hiányzoznak majd. 

Úgyhogy egy hét múlva ismét: hajrá, magyarok! Hajrá, magyar vívás! 

Az Universiadén részt vevő magyar válogatott: Budai Dorina, Mihály Kata, Siklósi Enikő, Szabó Laura (női párbajtőr), Bányai Zsombor, Berta Dániel, Cho Taeun Sándor, Siklósi Gergely (férfi párbajtőr), Balogh Orsolya, Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra (női tőr), Balogh Boldizsár, Dósa Dániel, Hári Máté, Németh András (férfi tőr), Katona Renáta, Márton Anna, Mikulik Júlia, Záhonyi Petra (női kard), Iliász Nikolász, Péch Miklós, Puy Sebestyén, Szatmári András (férfi kard).További híreink

Aktuális

Július 19-én kezdődik Vuhsziban a világbajnokság. Az eseményről részletesen beszámolunk, a magyar sikereket facebook oldalunkon rögtön közöljük, és honlapunkon keresztül el lehet érni majd a livescore/livestream szolgáltatásokat is. Hajrá, magyarok!

Eseménynaptár

X