Hír

Várjuk a párbajtőrversenyeket…!

  • 2019.04.11

A toruni világbajnokság újabb versenynapján a junior tőrcsapatok versenyeit rendezték. A férfiak helytálltak, a 10. helyen végeztek, míg a nők a 15-ként zártak. Péntektől a párbajtőrözők következnek.

Helyszíni jelentésünk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Megérkeztek az “utolsó fecskék” is, azaz a párbajtőrözők busza is begördült Torunba, a kadet és junior világbajokságra. Igaz, nem egyszerűen, a nem egészen ezer kilométeres távolságot ugyanis 16 óra alatt tették meg a mieink. Volt itt minden “hátráltató tényező”, autóbusz-ellenőrzés, a lengyel szakaszon dugó, dugó hátán, ám végül este tizenegy után épségben és egészségben megérkezett valamennyi magyar párbajtőröző. 

Igazából korántsem véletlen, hogy éremesélyes, és vb-címvédő férfi juniorjainkról és az ötöszörös kadet Európa-bajnok Muhari Esztiékről beszélünk ezen beszámoló elején, sokkal több örömünk ugyanis ezen kívül nem volt az elmúlt 24 órában. De majd remélhetőleg lesz péntektől vasárnapig…

A tizedik helyezett férfi tőrcsapat: Szemes Gergő, Maior Mátyás, Nedeljkovic Mateja, Mihályi Andor.

A tőrcsapatok versenye magyar szempontból nem hozott kellemes meglepetést, sajnos… Talán, amit pozitívumként meg lehet, sőt, meg kell említeni, az a két kadettal felálló férfi tőrcsapat olaszok elleni nyolcaddöntője volt, ahol az előző napi nyolcadik Mihályi Andor, és a másik fiatal, Szemes Gergő igazán tisztességgel helytállt. Ám ez mindösszesen egy 34:45-ös vereséghez volt elég az esélyesebb riválissal szemben. Ha már a férfiakkal kezdtük: a Maior Mátyás, Mihályi Andor, Nedeljkovic Mateja, Szemes Gergő összeállítású csapat Tajpej 45:34-es legyőzésével jutott a 16 közé. 

Az olaszok elleni nyolcaddöntőt már említettük, a 9-16. helyért pedig kiderült, hogy a női tőrnél is jobban teljesít a fegyvernem - ráadásul a vb mindhárom versenynapján. A mieink egységesen jó teljesítménnyel verték Hollandiát 45:26. Majd jött a “benelux túra” második állomása Belgiummal szemben, és egy hasonlóan magabiztos, 45:32-es győzelem. Befejezésként Németország következett, ahol nem jött összes az újabb siker, 39:45 lett a vége, és ezért a végeredményben 10. helyért inkább a dicséret, mint a kritika az ildomos.

A 15. helyezett női tőrcsapat: Pöltz Anna, Hanzl Lilla, Szántay Anna, Hajas Nóra.

Igazából reggel abban bíztunk, hogy a junior női csapatversenyről írhatunk majd többet és szebbeket, elvégre Hajas Nóra, Hanzl Lilla, Pöltz Anna, Szántay Anna Európa-bajnoki bronzérmesként érkezett a toruni világbajnokságra. Ám ezen a napon valami hiányzott a mieinkből… A tűz, a lelkesedés, vagy a jó forma? A látottak alapján tán mindegyikből egy kevés… A Venezuela elleni meccs a 16 közé jutásért sem volt könnyű, de azért összességében ott nem kellett izgulni (36:28). A Szingapúr elleni nyolcaddöntőben az eleje nagyon rosszul kezdődött. Az egyébként kellemetlen ázsiaiak 15:4-re elhúztak az első kör után, és ettől kezdve a zárkózásról szólt a meccs. Ez Pöltz Anna és Hajas Nóra révén sikerült, egyszer egyetlen tus volt csak a különbség, ám egyenlíteni és fordítani nem sikerült. A vége 31:33 lett, oda.

Ráadásul mindeközben a mi águnkon Korea nagy meglepetésre legyőzte a megsérült Rossinit nélkülöző olaszokat, így a nőknél is olasz-magyart láthattunk - csak éppen a 9-16. helyért… Az eredmény is majdnem ugyanaz lett, a lányok végül egy tussal adtak többet a fiúknál, 35:45 lett a vége. A kissé kesernyés folytatás az ukránokkal következett, és a 41:42-es vereség után nem lettünk volna a lányok vívóruhájában, amikor Romániával vívtak a 15. helyért. Tisztelet érte, összekapták magukat, 45:31-re nyertek, reméljük, lesznek még szebb napjaink…

A kadet és junior világbajnokság pénteken a záró szakaszába lép, a befejező fegyvernem, a junior párbajtőrözők versenyeivel folytatódik.

Eredmények. Junior és kadet világbajnokság, Torun. 

Junior női tőrcsapat, 28 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarorsázg-Venezuela 36:28 (Hajas +9, Szántay +4, Pöltz -5).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Szingapúr 31:33 (Pöltz +3, Hajas +1, Szántay -6).

A 9-16. helyért: Magyarország-Olaszország 35:45 (Pöltz +3, Szántay -3, Hanzl -4, Hajas -6).

A 13-16. helyért: Magyarország-Ukrajna 41:42 (Hajas +1, Pöltz -1, Szántay -1).

A 15. helyért: Magyarország-Románia 45:31 (Hajas +11, Szántay +6, Pöltz -3).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Japán, 3. Korea, …15. Magyarország (Hajas Nóra, Hanzl Lilla, Pöltz Anna, Szántay Anna).


Junior férfi tőrcsapat, 33 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Tajpej 45:34 (Szemes +15, Maior +3, Mihályi -7).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Olaszország 34:45 (Mihályi +4, Szemes -4, Maior -11).

A 9-16. helyért: Magyarország-Hollandia 45:26 (Mihályi +7, Szemes +6, Maior +6).

A 9-12. helyért: Magyarország-Belgium 45:32 (Maior +10, Szemes +4, Mihályi -1).

A 9. helyért: Magyarország-Németország 39:45 (Szemes +7, Mihályi -5, Maior -8).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Olaszország, …10. Magyarország (Maior Mátyás, Mihályi Andor, Nedeljkovic Mateja, Szemes Gergő).További híreink

Aktuális

Fantasztikus teljesítménnyel, sima győzelmekkel védte meg világbajnoki aranyérmét az Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású junior párbajtőrcsapat a toruni világbajnokságon. Ezzel a magyarok 4 arannyal zárták a vb-t, gratulálunk!

Eseménynaptár

X