A zárónapra helyezések jutottak

ápr 9, 2015 | Archív

Összesen hat éremmel, két ezüsttel és négy bronzzal zárt a magyar küldöttség a taskenti kadet és junior világbajnokságon. A vb befejező napján a női párbajtőrcsapat és a férfi

Összesen hat éremmel, két ezüsttel és négy bronzzal zárt a magyar küldöttség a taskenti kadet és junior világbajnokságon. A vb befejező napján a női párbajtőrcsapat és a férfi kardcsapat volt érdekelt, utóbbi a hatodik, előbbi a hetedik helyen végzett.

 

Munkatársunk helyszíni jelentése

A lényeg helyi idő szerint délelőtt tizenegyre el is dőlt. Nevezetesen, hogy küldöttségünk nem növeli érmeinek számát a taskenti kadet és junior világbajnokság zárónapján. Erre két esély volt, ráadásul a négy közé jutás szempontjából két kifejezetten jó esélye volt a női párbajtőr-, illetve a férfi kardcsapatnak. És bizony, ezt a két sanszot elpuskáztuk. 

 

Egyetlen tusra volt az elődöntötől Bohus Réka (balra) és a női párbajtőrcsapat az amerikai Sirico ellen.
 
A napot a férfi tőrözők kezdték a negyeddöntőkkel, csakhogy egyedüliként ebben a fegyvernemben nem sikerült a legjobb 8 közé jutni, válogatottunk a tizenharmadik helyen végzett. Jöhettek a hölgyek az Egyesült Államok ellen, Bohus Réka, Kun Anna, Felker Adrienn és Siklósi Enikő utolsó közös esélye, hogy junior csapatban igazán maradandót alkossanak, mivel valamennyien utolsó éves juniorok. Nagyon érdekes mérkőzés volt. Az első kör a párbajtőr hagyományainak megfelelően tapogatózással telt, melyből egy tus előnnyel az amerikaiak jöttek ki. A negyedik és az ötödik asszó viszont furcsán zajlott. Anna a papíron gyengébbnek számító ellenfél ellen nem nagyon kockáztatott, Enikő viszont erőltette a tusadást a legerősebb tengerentúli ellen… E két asszó 3:7-tel zárult, és az 5 tus különbség már nem tűnt kevésnek. Réka ebből kettőt faragott, az utolsó kör előtt 27:30 volt az állás. Enikő helyett Adrienn állt be, asszójában 57 másodpercig nem történt semmi, majd elindultunk – bántuk, 27:31. Ezért a tusért is kár volt. Eztán viszont Anna bebizonyította, hogy igenis megy neki a vívás, remek asszóban legyőzte az amerikait, méghozzá négy tussal, így aztán egálról vágott neki Réka az utolsó asszónak. Sőt, rendkívül aktívan, jól kezdett és két tussal mi mentünk. Ekkor viszont az amerikai stílust váltott, mi pedig sajnos alkalmazkodtunk hozzá. Sirico egyenlített, jöhetett a “szokásos” hosszabbítás, és miként a férfiak, úgy a nők is alulmaradtak (39:40). Nagy kár! Egyrészt nyerhető meccs volt. Másrészt ebben a kvartettben benne maradt az eredmény, nem sikerült csapatban sem Eb-n, sem vb-n érmet nyerniük. 
 
Bancsics Máté (jobbra), a végletek embere. A lengyelek ellen volt fent is, lent is.
 
Jöttek a kardozók, akik előző nap valóban bravúros körülmények között győzték le Ukrajnát – bizony, némi meglepetésre. Ezek után “nyílt az ág”, és a negyeddöntőben az abszolút verhetőnek tűnő lengyelek következtek. Rémálomszerűen kezdődött a meccs. Bancsics Máté másodpercek alatt 0:5-tel nyitott, és a különség az első kör végére nem is változott. A második kör viszont nagyszerű fordulatot hozott. Mindhárom asszót biztosan nyertük, és viszonylag megnyugtató 30:26-tal indult az utolsó kör. Csakhogy ekkor az addig remeklő Péch Miki betlizett egy nagyot (3:9), majd Kossuth Bálint is haloványabb volt, és Máté 35:40-nel kezdte az utolsó csörtét. Hogy aztán pillanatok alatt kezdjen egy remek 5:0-lal! Csakhogy érdekes egy kardvívás az övé, újabb másodpercek után ismét kapott egy 0:5-öt (látszólag nem volt sok különbség a tusok között), és már nyertek is a lengyelek. Elszalasztott sansz, nagy kár ezért is. 
 
Így aztán a helyosztók idején jutott idő a töprengésre, hogy milyen – természetesen nem szakmai – rövid értékelést lehetne írni arról a világbajnokságról, amely magyar szempontból hat érmet, két ezüstöt és négy bronzot hozott. Foglaljuk össze egy mondatban! Az érmek száma abszolút elfogadható, tisztességes produktumnak számít, az elmaradó arany okán viszont jogos a hiányérzet. A szoros meccsek ezen a vb-n nagyon nem nekünk jöttek össze. Egy tussal kapott ki az aranyért Nagy Kinga, az elődöntőben a junior férfi párbajtőrcsapat, a negyeddöntőben a női párbajtőrcsapat. Végjátékban szenvedett vereséget Bányai Zsombor az aranyért, Bende Bence és Mészáros Tamás az elődöntőben, Záhonyi Petra a negyeddöntőben – egyaránt 15:13-ra. Szoros győzelmeink ugyanakkor alig akadtak. Ez van, a hat érem okán azért szégyenkezni egyáltalán nem kell. 
 
De térjünk vissza a helyosztókhoz, melyeket érthetetlenül elhúztak a FIE illetékesei, legalábbis eredetileg. Aztán változtattak a programon, de azt sokan nem is tudták. Mindegy is, a lényeg a lényeg, hogy mindkét válogatottunk a folytatásban egyszer győzött, egyszer vereséget szenvedett. Csakhogy a fiúk először nyertek Japán ellen, és utána kaptak ki egyetlen tussal – már megint… – Franciaországtól, a lányok pedig előbb vereséget szenvedtek Kínától, majd legyőzték Egyiptomot. Így kardozóink hatodikak, párbajtőrözőink hetedikek lettek – és ezzel be is fejeződött számunkra a taskenti kadet és junior világbajnokság.
 
Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Taskent. 
Női párbajtőrcsapat világbajnokság, 29 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 39:40 (Kun +3, Bohus +2, Felker -1, Siklósi -5).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Kína 32:45 (Kun +4, Siklósi -3, Felker -5, Bohus -9).
A 7. helyért: Magyarország-Egyiptom 45:34 (Siklósi +8, Kun +3, Bohus 0).
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Németország, …7. Magyarország (Bohus Réka, Felker Adrienn, Kun Anna, Siklósi Enikő, válogatott edző: Plásztán Attila)
 
Férfi  kardcsapat világbajnokság, 25 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 40:45 (Bancsics -1, Péch -1, Kossuth -3).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Japán 45:31 (Bancsics +10, Dobó +4, Kossuth 0).
Az 5. helyért: Magyarország-Franciaország 44:45 (Péch +5, Bancsics +4, Kossuth -10).
Végeredmény: 1. Korea, 2. Oroszország, 3. Egyesült  Államok, …6. Magyarország (Bancsics Máté, Dobó István, Kossuth Bálint, Péch Miklós, válogatott edző: Varga József).

Férfi tőrcsapat világbajnokság, 28 induló. Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Kína, 3. Franciaország, …13. Magyarország (Dósa Dániel, Insperger Sámuel, Mészáros Tamás, Németh András, válogatott edző: Marco Goncalves). 

2015. április 09.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM