Az utolsó esély – Hajrá, Dósa Dani!

ápr 15, 2016 | Archív

Utolsó fejezete következik a közel egy éve tartó olimpiai kvalifikációs sorozatnak. Prágában szombaton és vasárnap rendezik az európai pótkvalifikációs tornát, melyben egyedül férfi

Utolsó fejezete következik a közel egy éve tartó olimpiai kvalifikációs sorozatnak. Prágában szombaton és vasárnap rendezik az európai pótkvalifikációs tornát, melyben egyedül férfi tőrben, Dósa Dániel révén vagyunk érdekeltek. Riói repülőjegyet csak a verseny megnyerése ér, nagy bravúr kellene hozzá, de nem lehetetlen a küldetés. 

Egyetlen magyar résztvevője lesz a prágai olimpiai kvalifikációs tornának, amely az “utolsó utáni” lehetőség arra, hogy valaki kijusson Rióba. Férfi tőrben Dósa Dániel képviseli a magyar színeket – szerencsére egyedül ő. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a többi fegyvernemben már van magyar induló az olimpián, szám szerint egészen pontosan tíz… A vívás olimpiai szabályrendszere alapján ugyanis csak azon országok egy-egy képviselője indulhat ezen a hatfegyvernemes kvalifikációs tornán, amely az adott szakágban nem szerzett riói kvótát. 

dósa dani öröme Reméljük, Dósa Daninak Prágában is lesz oka az örömre.

Magyar részről ez a szakág a férfi tőr, melyben a junior korú Dósa Dániel próbálja meg “belőni a tizenegyest”, azaz megszerezni a tizenegyedik magyar kvótát. Csakhogy ezt a tizenegyest korántsem olyan egyszerű kihasználni, mint labdarúgásban a büntetőt. Mi több, hatalmas bravúr kellene hozzá… A Dani szempontjából nem túl jól sikerült korosztályos Európa- és világbajnokság után péntek délután, kényelmes vonatút után érkezett Prágába a vasárnapi versenyre, ahová Beliczay Sándor “mestertársa”, a válogatott edző Szirmai Benedek és Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány kísérte el. 

“Nem estem letargiába a valóban rosszul sikerült junior világbajnokság után. Persze, nem örültem annak, hogy korán búcsúztam, de ez a prágai feladat nagyon ösztönöz, óriási siker lenne a riói részvétel. Felemás szezont produkáltam eddig. Juniorban nem ment jól a vívás, viszont felnőttben háromszor is 64 közé jutottam Világkupákon, és ez az előző szezonban egyetlen magyarnak, egyszer sem sikerült férfi tőrben. Sőt, legutóbb már a 32-től sem sok választott el, remélem, a felnőtt mezőnyben ezúttal is megy majd a vívás, és akkor bármi megtörténhet…” – mesélte a Törekvés 20 esztendős tehetsége.

Dósa Dani azzal folytatta, hogy a spanyol Llavador kivételével már mindenkit győzött le ebben a mezőnyben, és legutóbb az ibériait is megszorongatta. Havannában egy kubai zsűri vezette az asszójukat, és nyelvrokonát igencsak megsegítette a nehéz pillanatokban… Tény, hogy nem Dani számít esélyesnek, mindössze nyolcadik kiemelt a világranglistás helyezések alapján, de nagy különbségek nincsenek, és az esélyesség terhe ezúttal igazán nem az ő vállát nyomja. Mi több, Dani azt is kijelentette, hogy egy Vk-versenyen a 32 közé jutásért bármelyik leendő vasárnapi riválisával szemben szívesen összetalálkozna, ennél idén csak erősebb ellenfelek várták a 64-es főtbálán. 

“Egy néhény órás versenyen bármi megtörténhet, mindent megteszek majd a győzelemért” – fogalmazott Dani, aki olimpiai álmairól is beszélt. – “Tíz klasszis magyar vívó már eljutott Rióba, csodálatos lenne, ha húsz esztendős fiatalként, és korántsem klassisként, én lehetnék a tizenegyedik!”

Így legyen, hajrá, Dani! HAJRÁ, MAGYAROK! 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM