Balszerencsés tizenhármas Legnanóban

okt 26, 2015 | Archív

Tizenharmadik helyen végzett Legnanóban, a női párbajtőrcsapat Világkupa-versenyen a magyar válogatott. Az Antal Edina, Hormay Adrienn, Révész Julianna, Szász Emese összeállítású

Tizenharmadik helyen végzett Legnanóban, a női párbajtőrcsapat Világkupa-versenyen a magyar válogatott. Az Antal Edina, Hormay Adrienn, Révész Julianna, Szász Emese összeállítású együttes nagy csatában kapott ki a nyolcaddöntőben Franciaországtól.

 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Egy eséllyel kevesebb maradt. Talán így lehetne összefoglalni a vasárnapot a magyar női párbajtőrcsapat, illetve a riói olimpia kapcsolatának szempontjából. Persze, tudvalévő volt, hogy nem lesz könnyű. A legnanói, csapat Világkupa-verseny sorsolásánál kiderült, hogy már a nyolcaddöntőben a nagyon erős franciák lesznek az ellenfelek, és ott sok minden eldőlhet majd. Ment, persze a taktikázás is. Kovács Ivánvezetőedző Mincza Ildivel és Kulcsár Győzővel egyeztetve úgy döntött, hogy az egyéniben gyengébb formát mutató Budai Dorina helyére “reaktiválja” a visszatérő háromszoros világbajnokot, Hormay Adriennt. A franciák is váltottak az előzetesen megadotthoz képest, ott Nisimát váltotta Mallo

 

Mielőtt belevágnánk a közepébe, csapatunk a 16 közé jutásért melegített egyet Hongkong ellen. A győzelem a meccs közepétől kezdve nem lehetett kérdéses, ugyanakkor megnyugtatónak tűnt, hogy a kulcsemberek, Szász Emese és Révész Julianna, egyaránt jól teljesítettek. Aztán jöhetett az ominózus, franciák elleni nyolcaddöntő, ami sokkal inkább szólt a taktikázásról, mint a vívásról. Úgy kezdődött, hogy Antal Edina az első asszóban háromszor próbált támadásból tust adni, egyszer sem sikerült (0:3). Aztán, Emese és Julianna türelmes vívással fordított, igaz, csak egyetlen találattal (6:5). A második körben a franciák éppen Emese ellen szerezték vissza az előnyt, így az utolsó kör 10:8-as francia vezetéssel kezdődött. Révész Julianna nem kockáztatott – 1:1, 9:11. A 44 éves Hormay Adrienn vállalta fel a felelősséget, és látványos tusokkal, 4:1-re legyőzte a nála éppen egy generációval fiatalabb, junior világbajnok Vitalist, így egy tusos előnnyel, 13:12-vel adta át a váltót Szász Emesének Candassamy ellen. Nem rossz, gondolhattuk, csakhogy ezúttal nem ment a világklasszis magyarnak. Az első négy tust zsinórban a francia adta, és egyszer ugyan sikerült egy találatra felzárkózni, de több erő nem maradt. A vége 17:22 lett.
 
Maradt az alsóház, és tetézte az amúgy is nehéz szituációt, hogy az águnkon hatalmas meglepetésre az olaszok kikaptak a lengyelektől… Így aztán ahelyett, hogy negyeddöntőzhettünk volna az abszolút verhető lengyelekkel, jöhettek a favorit házigazdák az alsóházban… A végeredmény tulajdonképpen szorosabb volt, mint a nyolcaddöntőben, elvégre ott öttel, ezúttal néggyel, 42:38-ra kaptunk ki. Csakhogy ez nagyon csalóka. A franciák ellen reális győzelmi esélyt szalasztottunk el, itt nem volt sansz a sikerre. Egyetlen váltásnál sem vezettünk, az első kör után 5-tel, a második után 6-tal mentek a kétszeres egyéni világbajnok Fiamingo által vezérelt olaszok, és az a bizonyos négy tus különbség az utolsó másodpercekben csökkent annyira. 
 
A folytatásra igazából nem érdemes sok szót vesztegetni. Pontosabban abból a szempontból azért igen, hogy a magyar kvartett ettől kezdve hozta a kellemesnek nem nevezhető kötelező feladatot. Először Tajvan ellen (43:27), majd a 13. helyért Svájccal szemben nem jelentett problémát a siker. A 13. hely ugyanakkor azt jelenti, hogy eggyel csökkent esély az olimpiai kvalifikációra. A kötelező győzelmeket hoztuk, a bravúrok elmaradtak. Maradt még három állomás, ott már bravúr szükséges ahhoz, hogy Rio ne egy álom maradjon. 
 
Kovács Iván vezetőedző a verseny végén így értékelte a látottakat: “Elszomorító, hogy számomra érthetetlen taktikai hibák és fegyelmezetlenségek okozták a legfontosabb mérkőzésen, a franciák elleni nyolcaddöntőben a vereséget. Így egy lengyelekkel szembeni nyerhető negyeddöntő helyett, az olaszok elleni alsóházi helyosztó következett, ami enyhén szólva nem ugyanaz, ráadásul a többi eredmény is kedvezőtlenül alakult a számunkra az olimpia szempontjából. Természetesen mindezekután becsülettel végigvívtuk a napot… Még három állomás van hátra a kvalifikációs versenyekből, és mivel még él a remény, dolgozni és küzdeni fogunk, amíg csak lehet.”
 
Női párbajtőrcsapat Világkupa, 26 induló, Legnano. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Hongkong 45:32 (Szász +9, Révész +7, Antal -1, Hormay -2).
Nyolcaddöntő: Magyarország-Franciaország 17:22 (Hormay +2, Révész +2, Antal -3, Szász -6).
A 9-16. helyért: Magyarország-Olaszország 38:42 (Szász +4, Révész -3, Hormay -5).
A 13-16. helyért: Magyarország-Tajvan 43:27 (Révész +8, Szász +4, Antal +3, Hormay +1).
A 13. helyért: Magyarország-Svájc 45:28 (Szász +13, Révész +3, Hormay +1). 

Végeredmény: 1. , 2. , 3. Egyesült Államok, …13. Magyarország (Antal Edina, Hormay Adrienn, Révész Julianna, Szász Emese). 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM