Befejeződött az országos bajnokság

nov 26, 2017 | Archív

Hat szám csapatversenyével befejeződött az országos bajnokság. Az ob zárónapján hat egyesület zsebelt be egy-egy aranyérmet, Szatmári András és Pásztor Flóra duplázni tudott.

A bajnokság legeredményesebb egyesülete a Vasas és a Törekvés lett. Mindkét klub három-három aranyérmet nyert, előbbi a férfi kardot, utóbbi a tőrt uralta. Először nyert bajnokságot az FTC és a Tata szakosztálya, Márton Panka a ferihegyi reptérről érkezett a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokba. Lássuk, mi történt fegyvernemenként!

Márton Annát (balról) szombat este a vívóvilág köszöntötte Dubaiban, vasárnap délután aranyéremre vezette az MTK csapatát.

NŐI KARD. Egészen elképesztő az MTK aranyérmének története. A hazánkban élő brit Maxwell-lel tudtak egyáltalán kiállni a kék-fehérek, akik két szoros győzelemmel beverekedték magukat a döntőbe. Ott aztán a favorit BVSC várta őket, soraiban az egyéni dobogósokkal… Csakhogy déli 12-kor landolt Dubaiból Ferihegyen Márton Anna gépe. És klasszisunk, aki a szombat esti FIE-banketten vehette át világranglista-győzelméért a jutalmát, a reptérről a sportcsanokba jött, beállt csapatába, és vezérletével az MTK visszahódította a bajnoki aranyat a vasutasoktól (45:36). 

Szabados Gábor (balra) főszereplője volt a Ferencváros első vívó felnőtt magyar bajnoki címét jelentő férfi tőrcsapat győzelemnek.

FÉRFI TŐR. Fradi-Újpest – immár vívásban is! A “klasszikus derbi” az FTC vívószakosztályának megalapulás után alig egy évvel összejött. Mi több, a zöld-hehérek egy izgalmas döntőben hét tusos hátrányból fordítani tudtak a lilák ellen, és ezzel első felnőtt aranyukat nyerték. A rutin győzött a fiatalsággal szemben, elvégre az UTE-ban a 21 éves Balogh Boldizsár volt a legidősebb, a Fradiban pedig a 25 esztendős Hári Máté a legfiatalabb. A zöld i-re a pontot pedig Szabados Gábor tette fel, aki 45:43-mal fejezte be a meccset. 

Fiatalok lendületben. A Békéscsaba és a Tata, Petri Renáta és Gnám Tamara óriásit harcolt a női párbajtőr aranyéremért – a végén a tataiak örülhettek.

NŐI PÁRBAJTŐR. Itt is nagy izgalmakat hozott a finálé, melybe két nagyon fiatal, vidéki szakosztály jutott. Az AVA Békéscsaba és az OMS-Tata, utóbbi egymás után negyedszer. Az eddigi három ezüst után azonban most arany jutott a tataiaknak! Pedig sokáig most is “ezüstbe hajlott” szempontjukból a finálé, ugyanis a csabaiak az első asszótól kezdve vezettek. Aztán a nyolcadikban Gnám Tamara egy tusra zárkózott, majd Kun Anna fordított, és a 45:43-as végeredmény aranyérmet ért – nagy is volt az öröm…

A Szilágyi Áron (jobbra) vezette Vasas biztosan védte meg férfi kardcsapat magyar bajnoki címét.

FÉRFI KARD. Ilyen is van: teljes mértékben érvényesült a papírforma – legalábbis a döntőben. A Szilágyi Áronra és Szatmári Andrásra épülő pasarétiek esélyt sem hagytak a rutinos Decsi Tamás mellett fiatalokkal felálló kertvárosiaknak, akiktől nagy bravúrnak számított a fináléba jutás is. A sportcsarnok emelt pástja a világklasszisokkal szemben már csak a hab volt a tortán. Áronék nem vicceltek, pillanatok alatt elintézték a meccset egy 45:31-gyel, és nyertek ismét magyar bajnokságot. 

A Törekvés fiataljai legyőzték a favoritokat, a döntőben az UTE-t. Képünkön Szalai Szonja vív Zámbó-Gólya Fruzsinával.

NŐI TŐR. A legutóbbi Magyar Kupán nyert először felnőtt csapatot a Törekvés, ám akkor megsérült egyik legjobbja, Tóth Janka. Most nélküle, de érte is harcolva jutott el ismét a döntőbe a kőbányai klub, miután az elődöntőben legyőzte az esélyesebb Honvédot. Aztán a fináléban az Újpestet is! Igaz, a lilák erőssége, Kreiss Fanni rosszul lett a meccs előtt, és nem léphetett pástra. Ugyanakkor ez semmit sem von le a Törekvés nagyszerű sikeréből, végig vezetve, 45:38-ra győztek. A tőrszakosztály remekelt az ob-n, Pásztor Flórával az élen 3 arany- és 1 bronzérmet nyertek. 

Bányai Zsombor és Rédli András kettőse. A Honvéd biztosan nyerte meg az ob utolsó versenyszámát.

FÉRFI PÁRBAJTŐR. A legkiszámíthatatlanabbnak tartott fegyvernemben a legteljesebb mérrtékben érvényesült a papírforma. A legerősebb összeállítású, két olimpiai bronzérmessel, egy vb-csapattaggal és egy argentin vb-döntőssel felálló Honvéd, és a címvédő Vasas csapott össze az aranyéremért. A Rédli, Siklósi, Somfai trió gyorsan elhúzott öt-hat tussal, és a fiatal pasarétiek az utolsó körre már látótávolságon kívülre kerültek, a vége 39:30 lett, és ezzel az ob utolsó versenyszámában szerezte meg első aranyérmét a Honvéd. 

Eredmények. Országos bajnokság. Férfi tőrcsapat, 15 induló. Végeredmény: 1. FTC (Hári Máté, Szabados Gábor, Szabados Kristóf, Széki Bence, edzők: Kun Csaba, Salamon Beatrix, Solti Antal), 2. UTE (Balogh Boldizsár, Mendrey Tamás, Mészáros Tamás, Nedeljkovic Mateja), 3. Törekvés (Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Maior Mátyás, Nagy Balázs), 4. Honvéd, 5. FTC 2, 6. Budakalász, 7. Honvéd 2, 8. Törekvés 2. A döntőben: FTC-UTE 45:43. 

Női kardcsapat, 10 induló.
Végeredmény: 1. MTK (Garam Nóra, Márton Anna, Caithlin Maxwell, Mihalik Nóra, edző: Gárdos Gábor), 2. BVSC (Bérczy Dorottya, Mikulik Júlia, Nagy Valentina, Pusztai Liza), 3. Vasas (Katona Renáta, Kelecsényi Mirabella, Kornéth Emese, Pénzes Borbála), 4. TFSE, 5. UTE, 6. Kárpáti, 7. GEAC, 8. BVSC 2. A döntőben: MTK-BVSC 45:36.

Férfi kardcsapat, 14 induló. Végeredmény: 1. Vasas (Galgóczy Tamás, Nagy Pál, Szatmári András, Szilágyi Áron, edzők: Decsi András, Gárdos Gábor, Gulácsi Ferenc, Nagy Zsolt), 2. Kertvárosi VSE (Baaken Mátyás, Decsi Tamás, Fekete Kovács Benedek, Hegedűs Márton), 3. MTK (Iliász Nikolász, Kovács István, Péch Miklós, Singer Martin), 4. UTE, 5. GEAC, 6. BVSC, 7. Szigetszentmiklós, 8. WSE. A döntőben: Vasas-Kertváros 45:31.

Női párbajtőrcsapat, 23 induló. Végeredmény: 1. OMS Tata (Büki Lili, Gnám Tamara, Kun Anna, Molnár Petra, edző: Juhász Bence, Partali Csaba, Plásztán Attila), 2. AVA Békéscsaba (Dékány Kinga, Kazár Dóra, Petri Renáta, Szabó Réka), 3. BVSC (Borsody Emma, Gonda Borbála, Honti-Kiss Dominika, Szabó Laura), 4. Vasas 2, 5. Honvéd, 6. Debrecen, 7. Diósgyőr, 8. Szolnok. A döntőben: Tata-Békéscsaba 45:43.

Férfi párbajtőrcsapat, 23 induló. Végeredmény: 1. Honvéd (Rédli András, Siklósi Gergely, Somfai Péter, Jesus Lugones, edző: Dancsházy-Nagy Tamás, Diera Ferenc,  Udvarhelyi Gábor), 2. Vasas (Bakos Bálint, Bányai Zsombor, Koch Máté, Nagy Dávid), 3. BVSC (Andrásfi Tibor, Bánsági Barnabás, Kiss Gergő, Komáromy-Poros Csongor), 4. Vasas 2, 5. Pécs, 6. BVSC 2, 7. Honvéd 2, 8. MTK. A döntőben: Honvéd-Vasas 39:30.

Női tőrcsapat, 11 induló. Végeredmény: 1. Törekvés (Hajas Nóra, Nekifor Erika, Pásztor Flóra, Szalai Szonja, edző: Beliczay Sándor, Gátai Róbert, Mazza Lorenzo, Szirmai Benedek), 2. UTE (Kreiss Fanni, Mesteri Viktória, Mohamed Aida, Zámbó-Gólya Fruzsina), 3. Honvéd (Balogh Orsolya, Knapek Edina, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra), 4. Honvéd 2, 5. MTK, 6. FTC, 7. Budakalász, 8. Csomorkány. A döntőben: Törekvés-UTE 45:38.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események