Edzőtábor 570 fővel, 25 oszágból, 25 éve – directed by Solti-team

aug 6, 2014 | Archív

A számok döbbenetesek. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Európa legnagyobb vívó edzőtáborát rendezi évről évre Szombathelyen a Solti-team. Idén 25 országból, 570 fiatal sportoló,

A számok döbbenetesek. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Európa legnagyobb vívó edzőtáborát rendezi évről évre Szombathelyen a Solti-team. Idén 25 országból, 570 fiatal sportoló, 90 páston készül közösen az új szezonra! Az ötletgazda Solti Antallal beszélgettünk.

“Közel huszonöt éve szervezek nyári edzőtábort Szombathelyen, illetve korábban néhány esztendeig Sopronban”  – kezdte a fáradhatatlan Mester, többek között a vb-ezüstérmes Mohamed Aida edzője, Solti Antal. 

 
“Az egész úgy kezdődött, hogy ki akartunk lépni a fővárosból, aztán nemzetközivé akartuk tenni az edzőtábort. Ezért választottunk olyan helyszínt, mely közel van több országhatárhoz is. Azt gondoltuk, a nagyhírű magyar vívótechnika alapjait kihasználva különböző stílusukat tudunk ütköztetni, és ennek mindenki hasznát láthatja majd. Aztán ennek híre ment, párosítottuk egy kis marketinggel, és mára itt tartunk. Ha nem is magától fejlődött ekkorára a tábor, de mi valóban büszkék vagyunk rá.”
 
 Szokásos szombathelyi életkép: vívó, pást, vívó, pást, vívó, pást, stb…
 
Solti Mester hozzátette, hogy jelenleg a világ minden tájáról 30 fiatal edző dolgozik a gyerekekkel ingyen és bérmentve! A külföldiek is itt tanulnak, de már mi, magyarok is lesünk el fogásokat tőlük, emellett napi iskoláztatás, korosztályos barátságos versenyek, versenybíró- és edzőképzések egyaránt szerepelnek a programban. Mára már mindhárom fegyvernem képviseli magát Szombathelyen, sőt, a tengerentúlról, Paraguayból is érkeztek vendégek.
 
“Ma éppen Bodoky Ákos és az olasz válogatott kardmestere tart továbbképzést, a párbajtőr foglalkozásokat pedig Budai István vezényli. A gyerekeket három korosztályra osztjuk, minden csoportnak egy saját Mester-felelőse van. Kardban többek között a világbajnok Hammang Ferenc is segít, tőrben a válogatottnál is dolgozó Kiss Tibor, az egész munkát pedig én fogom össze, lassan már negyed évszázada… A szervezési kérdésekben a fiam és Szabó András segít, azt szoktam mondani, hogy az edzőtábor végén alszunk egyet, aztán kezdjük szervezni a következőt. Közel ötszáz e-mailt küldünk körbe már szeptemberben, szervezve 2015 augusztusát” – folytatta Solti Antal. 
 
 Solti Antal Mester és ötletgazda képünkön Budai István és Bojti Dániel Mesterrel. 
 
Azért kicsit kellemetlenkedtünk is a Mesternek, amikor megkérdeztük tőle, hogy lassan nem nekünk kellene-e tőrvívásban tanulnunk a külföldiektől, figyelembe véve az elmúlt évek felnőtt eredményeit? 
 
“A magyar tőrmesterek igenis jók, legalábbis technikailag feltétlenül. Szerintem az a baj, hogy a kollégák nehezen alkalmazkodnak az új stílushoz, megálltak és megállnak a technikai képzésnél, pedig ma már ennél sokkal több kell. Hiszem, hogy alapfokon továbbra is kifogástalan technikájú iskolát adnak a magyar tőredzők. Azonban felnőtt szinten ma már ennél sokkal többre van szükség. És itt nem feltétlenül csak a technikára gondolok. A jelenleginél sokkal, de sokkal több munkára van szükség, a páston és azon kívül egyaránt. Amit tudunk, az nagyon fontos, de már nem elég a sikerhez. Változnunk kell, én a mai napig próbálok erre törekedni!”
 
De vissza Szombathelyhez! Solti Mester helyi “helytartója” Gasztonyi János, ő gondoskodik a szállásokról, az étkezésekről, és látva a létszámot, ez igazán embert próbáló feladatnak számít. A szervezésben pedig Szabó András a jobbkeze, a legendás Mester, Szabó László fia, aki jelenleg Bajorországban, Fürth-ben dolgozik. 
 
 
 
“Az internet világában már nem jelent problémát a távolság, Fürth-ből is lehet szervezni magyarországi edzőtábort.” – mesél a szervezésről Szabó András, aki korábban hosszú évekig a görög vívóválogatottat is vezette. “Bajorországról például egy busznyi fiatal utazik évről évre Szombathelyre, és valóban kijelenthető, hogy a vívásban abszolút unikumnak számít ez az edzőtábor.” 

A “Solti-team nemzetközi vívótábor” idei, tíznapos turnusa vasárnap ér véget – természetesen minden korosztály és fegyvernem részére háziversennyel… Az ötletgazda, főszervező Solti Antalnak pedig mi mást is kívánhatnánk, mint újabb sikeres 25 esztendőt Szombathelyen – és a magyar vívósportban! 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események