Hír

Ezüstérmes a férfi kardcsapat!

  • 2017.07.24

Ezüstérmet nyert a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású férfi kardcsapat a lipcsei világbajnokságon! A mieink hihetetlen izgalmak után,

Ezüstérmet nyert a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású férfi kardcsapat a lipcsei világbajnokságon! A mieink hihetetlen izgalmak után, kétszeres olimpiai bajnokunk verérletével jutottak el a vb-döntőig, ott azonban Korea megálljt parancsolt a mieinknek. A magyar küldöttség ezzel 1 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel várja a folytatást. (Dobogós képek, nyilatkozatok hamarosan.)

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Közel négy és fél óra szünet volt a lipcsei világbajnokság férfi kardcsapatversenyének elődöntője és fináléja között. És miután ultrahorrorisztikus körülmények között bejutott a világ két legjobb csapata közé a magyar válogatott - a részleteket majd később… - bőven akadt idő elgondolkodni egy-két dolgon, miközben Szilágyi Áronék visszamentek pihenni a szállodába a Korea elleni döntő előtt. 

Az ezüstcsapat:Áron, Csanád, Andris és Tomi.

A sportág kedvelői és értői azt valószínűleg pontosan tudják, hogy legutóbb éppen tíz esztendővel ezelőtt, Szentpéterváron nyert legutóbb vb-aranyat a férfi kardcsapat. Ekkor debütált a válogatottban nagy sikerrel az azóta többször megkoronázott Szilágyi Áron, és a csapat tagja volt akkor és most is Decsi Tamás. Ahhoz viszont lexikális segítségre volt szükség, hogy kiderítsük: mikor volt olyan esztendő, amikor egyéniben és csapatban is magyar aranyérem született férfi kardban. Az tudvalévő, hogy olimpián 1960-ban, Rómában történt ilyen. Na de világbajnokságon? Még korábban! Nem húzom az időt: 1955-ben, azaz hatvankét évvel ezelőtt! Akkor, Rómában a csodálatos emlékű Gerevich Aladár és a kardcsapat állhatott a dobogó tetejére. Azóta ilyen nem volt… Pedig klasszisok sora vitézkedett a pástokon. Horváth Zoltán, Pézsa Tibor, Marót Péter, Gerevich Pál, Gedővári Imre, Nébald György, Bujdosó Imre, Csongrádi László, Szabó Bence, Nemcsik Zsolt - hogy csak a legeslegnagyobbakat említsem. (Kérem, meg ne sértődjenek további klasszisaink, ha nem szerepelnek e sorban…) De valahogy vagy egyéniben, vagy csapatban jött össze az arany.

És most, itt, Lipcsében, hatvankét hosszú esztendő után a duplázás kapujába kerültek legújabb kori klasszisaink. Tekintettel arra, hogy Szatmári András elképesztő egyéni aranyat nyert, és arra, hogy Szilágyi Áron emberfelettit fordított a csapat elődöntőjében. Na nem mintha addig olyan egyszerű lett volna eljutnunk…! Jó, a 16 közé jutás az sétagalopp volt, tán sétapálcával is összejött volna. Mert hát Guatemala a guatemalaiaké, de a kard az a magyaroké, és a meccset 45:13-ra nyertük. Hanem ami utána következett, az bátran benevezhető a többrészes horror-dokumentumfilmek fesztiváljára. 

Szilágyi Áron így örült a világbajnoki döntőt jelentő tusának...

Kezdődött a fehéroroszok elleni nyolcaddöntővel. Azt gondoltuk, ez csak kicsit lesz izgalmasabb, mint a Guatemala-mérkőzés. Hatalmasat tévedtünk. Kezdődött azzal, hogy egy bizonyos Kyril Kirpichou nevű illető igencsak legyőzte előbb az olimpiai, majd a világbajnokot. Azaz Áront és Andrist. Csakhogy akadt egy ezen a meccsen nagyot alkotó Gémesi Csanád, akinek vezérletével, ha nem is sokkal, de vezettünk a mérkőzésen. Az utolsó váltásnál 40:39 volt az eredmény, sőt Áron ellen Shachanin át is vette a vezetést 43:42-re. A homlok további ráncolására azonban klasszisunk nem hagyott időt, 45:43-ra fordított, és bejutottunk a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben Irán következett, és ne legyintsünk, elvégre az ázsiaiak az ötödik helyen állnak a világranglistán. Lejjebb ezen a meccsen sem ment a vérnyomásunk. Pedig amikor négy asszó után 20:14-re, majd hét csörtét követően 35:30-ra módosult az állás, akkor bíztunk a nyugodtabb végben. Ám ezúttal Andris kapott egy 4:10-et Abedinitől, így a hajrá 39:40-nél kezdődőtt. Csakhogy jött a higgadt vérprofi, azaz Áron, és 43-nál átvette a vezetést, majd 45:42-nél már a négy közé jutást ünneplhették a fiúk. 

...és így köszöntötték őt a többiek.

Sok pihenő nem volt az elődöntő előtt, ahol az egyik ősi riválissal, a világranglistát vezető olaszokkal mérkőztünk. 1:0 volt ide az eredmény, aztán legközelebb a legvégén vezettünk… Pedig Sameléék nem erősebbek nálunk, de kellemetlenek, taktikusak, elmennek a sportszerűség határáig, néha talán súrolják is azt - nagyon nehéz vívni ellenük. Jó darabig nem is ment. A második kör végére 30:24-re elhúztak, és mivel eztán két 5:5-ös meccs következett, ezért 40:34-nél kötött be a világranglista jelenlegi második, illetve negyedik helyezettje, Luca Curatoli, illetve Szilágyi Áron. Nem tévedés, a vb után az olasz került a második, a magyar pedig a negyedik helyre, és ezt talán csak azért érdemes hangsúlyozni, mert így látszik csak igazán, mekkora bravúrt is hajtott végre kétszeres olimpiai bajnokunk. Áron kimagasló vívással, tusról tusra közelítette Curatolit. 43:43 nál érte utol, 44:44 után pedig meghúzta a távolságot, majd átvette a támadást, és egy kristálytiszta, egylámpás találattal megfordította a világbajnoki elődöntőt!

Íme, az ezüstérmesek öröme.

“Jól jön most a szünet, újra feltöltjük az energiakészleteket. Aranyérmet szeretnénk” - fogalmaztak lakonikusan a fiúk, aztán Decsi András vezetőedző és Bodnár József masszőr vezérletével “búvóhelyre” vonultak. Aztán a fináléban, a világ egyik, ezen a napon a legjobb kardcsapata ellen nem volt esély arra, hogy a több mint fél évszázados bravúrt megismételjük. Áron a második asszóban még csinált egy csodás fordítást, de valljuk be, ettől kezdve halvány esélyünk sem volt a sikerre. A vége 22:45 lett, mindazonáltal a kesrű utolsó pirula ellenére férfi kardvívásunk ezen a világbajnokságon nagyszerűen teljesített, ehhez az ezüstéremhez is csak gratulálni lehet edzőknek és versenyzőknek egyaránt!

Kissé szomorúan, de ejtsünk néhány szót a női tőrcsapatversenyről is. Azt sejtettük, hogy a japánok elleni nyolcaddöntő korántsem lesz könnyű a mieink számára. Főleg azok után lehettünk ebben egészen bizonyosak, hogy az első asszót 5:0-ra megnyerték az ázsiaiak. Aztán valamelyest helyreállt a rend - legalábbis mi így gondoltuk. Mohamed Aida és Kreiss Fanni vezérletével, ha nagy különbséggel nem is, de rendre nálunk volt az előny. Az utolsó asszóra Fanni két találat különbségnél (37:35) kötött be, és fél perc sem volt hátra a vívóidőből, amikor 43:39-re növelte az előnyt. Csakhogy a japán alig húsz másodperc alatt szúrt négy tust, egyenlített, és a hosszabbításban a győzelmet is megszerezte. A rendkívül fájó vereség után legalább egy száraz tényt azért meg kell jegyezni. Ezzel az eredménnyel a világranglistán hátrébb kerültünk, ami azt jelenti, hogy ismét erősebb csapatokkal talákozunk majd a Világkupákon - már a nyolcaddöntőben. Tokióig pedig már “csak” három esztendő van hátra, minden további tanulság levonása szakmai kérdés… A folytatásban 45:24-re legyőztük Hongkongot, majd a 9. helyért egy tussal, 44:43-ra Lengyelországnál bizonyultunk jobbnak. Mondani sem kell, az egytusos siker ellenére felhőtlen örömtáncot nem láthattunk. 

Kedden, a világbajnokság utolsó előtti versenynapján a férfi párbajtőr- és a női kardcsapatok versenyét rendezik. Hajrá, magyarok! 

Eredmények. Világbajnokság, Lipcse.

Férfi kardcsapat, 29 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Guatemala 45:13 (Szilágyi +11, Szatmári +10, Decsi +6, Gémesi +5).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Fehéroroszország 45:43 (Gémesi +6, Szatmári 0, Szilágyi -4).

Negyeddöntő: Magyarország-Irán 45:42 (Szilágyi +9, Gémesi -2, Szatmári -4).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 45:44 (Szilágyi +3, Szatmári -1, Gémesi -1).

Döntő: Magyarország-Korea 22:45 (Szilágyi 0, Decsi -3, Gémesi -10, Szatmári -10).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András), 3. Olaszország.

Női tőrcsapat, 14 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Japán 43:44 (Mohamed +4, Knapek 0, Kreiss 0, Lupkovics -5).

A 9-12. helyért: Magyarország-Hongkong 45:24 (Mohamed +9, Kreiss +8, Lupkovics +4).

A 9. helyért: Magyarország-Lengyelország 44:43 (Mohamed +6, Lupkovics +3, Kreiss -8).

Végeredmény: 1. , 2. , 3. Oroszország, …9. Magyarország (Knapek Edina, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida).További híreink

Aktuális

Két arany-, egy ezüst-, egy bronzérmet és számos helyezést hozott a kadet korosztály utolsó "nemzetközi hétvégéje" a szocsi Európa-bajnokság előtt. Legeredményesebben Pozsonyban, a női párbajtőrözők szerepeltek.

Eseménynaptár

X

Kiemelt versenyek élő eredményei
2018. január 19-21-i hétvége

Felnőtt Férfi Tőr Világkupa Párizs
Egyéni és Csapat 
Live Stream
 
 Felnőtt Női Párbajtőr Világkupa Havanna
  Egyéni és Csapat 


Junior Női Kard Világkupa Segovia
 Egyéni és Csapat


ONLINE RESULTS


VÁLOGATOTT
  KERETEK 


VÁLOGATÓ VERSENYEK

KARD TŐR PÁRBAJTŐR