Hamar Balázs és Bányai Zsombor bronzérmes a junior Eb-n!

márc 1, 2014 | Archív

Újabb nagyszerű eredményeket könyvelhetünk el a jeruzsálemi Európa-bajnokság Ganei Tikva-i napján. A junior férfi párbajtőrözők versenyében két magyar, Hamar Balázs és Bányai

Újabb nagyszerű eredményeket könyvelhetünk el a jeruzsálemi Európa-bajnokság Ganei Tikva-i napján. A junior férfi párbajtőrözők versenyében két magyar, Hamar Balázs és Bányai Zsomboregyaránt bronzérmet nyert. Ezzel küldöttségünk már kilencedik érmét nyerte, amivel a medálok számában már behozta a tavalyi, budapesti szereplést. Gratulálunk, hajrá magyarok!

Sabbat napján a mintegy egyórás buszútra lévő Ganei Tikvába költözött Jeruzsálemből az Európa-bajnokság mezőnye. Az ok természetesen a hétvégi zsidó ünnep, illetve annak szigorú szabályai, melyekről egy hete már beszámoltunk. Persze, felvetődik a kérdés, hogy akkor a péntek esti – magyar sikereket hozó! – döntő miként lehetett Jeruzsálemben, és ha már ott volt, akkor miért kellett egyik teremből a másikba költözni, illetve miért lehet Ganei Tikvában vívni sabbat idején. De mivel Izraelben vagyunk, ezért válasz mindenre akad. 

 

Jeruzsálem “holy city”, a vallás mindennek fölött, és a városnak jóval szigorúbb előírásai vannak sabbat idejére, mint az állam más részeinek. Itt, leszámítva természetesen az arab területeket, péntek estétől szombat estéig valóban “ágynyugalom” van, senki nem csinál, nem csinálhat semmit. Péntek délután ahhoz is külön engedély kellett, hogy a női kardozók utolsó negyeddöntős körét a verseny állandó helyszínén, a Malha Centerben vívják le, mivel az idő vészesen közeledett az öt órához. 
 
És hogy akkor miért lehetett a négyes döntőt mégis a jeruzsálemi egyetem minicsarnokában levívni? Mert az egyetem autonóm intézmény, arra nem ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint a város egyéb részeire, és az egyetem vezetője erre engedélyt adott. És hogy akkor miért nem lehetett ott rendezni a szombati junior férfi párbajtőr és junior női tőr versenyeket? Mert az univerzitász terme messze nem akkora, hogy ott el lehessen megfelelő számú pástot helyezni. 
 
 hamarberta[1]
 A két magyar sportszerű csatája. Hamar Balázs (jobbra) legyőzte Berta Danit.
 
Ezért aztán szombat reggel buszra szállt vagy 500 ember, és átruccant a 60 kilométerre fekvő Ganei Tikvába, ahol az enyhébb vallási szabályzókkal bíró – na azért itt is az égvilágon minden zárva van ilyenkor… – 20 ezres kisváros minden igényt kielégítő csarnokában kezdődött a verseny. A szervezők pedig itt is felállítottak húsz másik pástot, húsz másik gépet, illetve biztosították a komplett technikát az Európa-bajnokság megrendezéséhez. Nem semmi. Zavaró körülmény talán csak a nagy meleg volt, kint közel harminc fok, és bent sem sokkal hűvösebb fogadta a vívókat. A junior férfi párbajtőrözőink kezdték a versenynapot, egy olyan sima csoportkörrel, amelyet el is vártunk a szezon közben remek eredményeket produkáló szakágtól. Aztán tulajdonképpen a folytatás is álomszerűen alakult – egyetlen kivételtől eltekintve, Cho Taeun Sándor a 32 között kikapott egy némettől. Ettől kezdve egészen az esti döntőig egyetlen magyar vereséget sem láthattunk – legalábbis külföldi vívókkal szemben!
 
banyaiparad(1)[1]
 A nagyszerű Bányai parádriposzt az olasz ellen inegyeddöntőben 13:13-nál.
 
A nyolcaddöntőben ugyanis összekerült Hamar Balázs és Berta Dániel – így elkerülhetelen volt a magyar kudarc… A két, egymást jól ismerő és jó barátságban lévő fiatal rendkívül sportszerű, és egyben éles asszót vívtak egymással, melyet a magyar küldöttség szinte valamennyi tagja a messzi távolból figyelt. Végül Balázs győzött, és ez számára már negyeddöntőt ért. Eközben az alig 17 éves Bányai Zsombor fehérorosz riválisával küszködött, már három tusos hátrányba is került az utolsó három percre, ám remek találatokkal egyenlített, majd a hosszabbításban egy nagyszerű tempójú kitöréssel egyszerűen hasba szúrta ellenfelét.
 
hamartibi[1]
 Érthető az öröm: gerincsérv után Európa-bajnoki érem! Balázs mesterével, Andrási Tiborral.
 
Következett a negyeddöntő, ahol már az érem volt a tét! Hamar Balázs egészen elképesztő formában ment neki az ukrán Taranenkónak, három perc alatt 14:8-ra elhúzott, ami rendkívülinek számít ebben a fegyvernemben. Igaz, rendkívülinek mondható Balázs vívása is. A folytatás már csak formalitásnak számított, 15:9 lett a vége, és a BVSC vívója máris mesterével, Andrásfi Tiborral együtt ünnepelhetett. Teljes joggal, elvégre egy gerincsérv miatt a szezonban több versenyt is kihagyott, és csak az Eb előtt két héttel derült ki, hogy tagja lehet az utazó csapatnak. Most meg érmet nyert.
 
A másik páston Bányai Zsombor asszója lassabban és sokkal szorosabban alakult. Az olasz Cimini rendre egy-két tussal vezetett, aztán az utolsó három percben Zsombor egyenlített, majd egy remek parádriposzttal az előnyt is megszerezte. Az itáliai még ealizált, de 14:14 után megint egy szépségdíjas találat következett, és ezzel a Vasas tehetsége, Halla Péter tanítványa megszerezte a magyar küldöttség kilencedik jeruzsálemi érmét. 
 
banyaiorom[1]
 Bányai Zsombor térden, ám dehogy adta meg önmagát! Kadet Eb-aranyérmesünk a juniorok között is dobogóra ért.
 
Amivel máris behozta a tavalyi, akkor szint túlszárnyalhatalannak tűnő éremtermést. És még csak a verseny kétharmadánál tartunk, ráadásul az addigra 32-ig jutó hölgyek viadala, no meg az esti finálé még hátravolt. Délutánra kiderült, hogy női tőrben nem növeljük a medáljaink számát. A még jövőre is kadet korú Pásztor Flórának nem sikerült a 32 közé jutás. A következő körben pedig Szalai Szonja és Schmél Viktória egyaránt elbukott, különösképpen az elsőt fájlaltuk, Szonjában benne maradt az eredmény. A nyolcaddöntőbe egyedül Gólya Fruzsina került, aki harmadik egymást követő junior nemzetközi versenyén került szembe az orosz Alekszejevával. Zágrábban az elődöntőben, Budapesten a negyeddöntőben talákoztak – most egy körrel korábban. Eddig kétszer az orosz győzött – miként most harmadszor is. De hogyan? 12:5-ös Alekszejeva vezetésnél már azon mérgelődtünk, hogy miért hozta kettejüket megint össze a sors. Gólya azonban nem adta fel, megtalálta a megfelelő taktikát és tusról tusra csökkentette a hátrányát. Olyannyira, hogy két másodperccel a vívóidő vége előtt, 13:13-nál ki is egyenlített. Aztán a hosszabbításban is megcsinálta az akciót, csakhogy a visszaszúrása nem talált, és ezzel hatalmas bravúr helyett nagyszerű helytállásról számolhatunk be. Egyetlen tus, mégis mekkora különbség…
 
Következtek az esti döntők, elsőként Bányai Zsomborral a spanyol Pereira ellenében. A junior vb-ezüstérmes ibériai sajnos nem hagyott sok esélyt, Zsombor 12:7-nél szúrta az első egylámpás tusát a remekül vívó riválissal szemben. Hamar Balázsnak sokkal komolyabb sansza volt, sokáig taktikusan és eredményesen vívott hazai ellenfelével. Vezetett 12:10-re, majd 13:12-re is, a hajrá azonban az izraeli nézők hatalmas üdvrivalgása mellett Freiliché volt, Balázs egymás után három hasonló találatot kapott, és ezzel mindkét magyar bronzérmet nyert.
 
Két szépen csillogó bronzérmet!
 
Eredmények. Junior férfi párbajtőr egyéni Európa-bajnokság, Jeruzsálem, 89 induló. A csoportmérkőzéseken: Berta Dániel 5 győzelem/1 vereség, Hamar Balázs 5/1, Bányai Zsombor 5/1, Cho Taeun Sándor 4/2. 
A 32 közé jutásért: Berta-Beaumont (brit) 15:9, Cho Taeun-Jauernik (dán) 15:11, Bányai-Mickwitz (finn) 15:6, Hamar-Stymne (svéd) 15:9. 
A 16 közé jutásért: Berta-Drizin (izraeli) 15:10, Cho Taeun-Maunz (német) 12:15, Bányai-Nyemtirev (orosz) 15:11, Hamar-Bogdanov (izraeli) 15:13.
Nyolcaddöntő: Bányai-Paulouski (fehérorosz) 12:11, Berta-Hamar 12:15.
Negyeddöntő: Bányai-Cimini (olasz) 15:14, Hamar-Taranenko (ukrán) 15:9.
Elődöntő: Bányai-Pereira (spanyol) 9:15, Hamar-Freilich (izraeli) 13:15.
Végeredmény: 1. , 2. , 3. Bányai Zsombor és Hamar Balázs, …9. Berta Dániel, …20. Cho Taeun Sándor.
 
Junior női tőr egyéni Európa-bajnokság, 54 induló. A csoportmérkőzéseken: Szalai Szonja 4 győzelem/1 vereség, Gólya Fruzsina 4/2, Schmél Viktória 4/2, Pásztor Flóra 2/3.
A 32 közé jutásért: Pásztor-Chrzanowska (lengyel) 11:15.
A 16 közé jutásért: Schmél-Golebiowska (lengyel) 12:15, Gólya-Behr (német) 15:11, Szalai-Boldor (román) 9:15.
Nyolcaddöntő: Gólya-Alekszejeva (orosz) 13:14.

Végeredmény: 1. , 2. , 3. és , … 

2014. március 01.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM