Hír

Interjú Plásztán Attilával és Juhász Bencével a dadi iskolai vívásról

  • 2016.05.09

Az iskolai vívás riportom következő helyszíne Dad, ahol Plásztán Attila és Juhász Bence szakedzőkkel volt szerencsém beszélni  1, Mióta van jelen az iskola életében a

Az iskolai vívás riportom következő helyszíne Dad, ahol Plásztán Attila és Juhász Bence szakedzőkkel volt szerencsém beszélni

 

 

1, Mióta van jelen az iskola életében a vívás?

  1. Őszén kezdődtek meg az edzések a Dadi Református Iskolában. Eleinte csak szakkörként működött. Ma már az órarendbe beépítve az első évfolyamosok számára, a mindennapos testnevelés részeként jelen van az iskola életében. Célunk hogy felmenő rendszerben, minden beiskolázott elsősnek lehetősége legyen vívást tanulni. Ahogyan évről-évre feljebb lépnek az évfolyamokon ez a lehetőség továbbra is adott lesz számukra hetente 1 testnevelés órán, illetve hetente 2 ízben másfél órás szakkör keretein belül.

2, Milyen sikerekről lehet beszámolni?

Minden napi sikernek felfogható, ha egy vívó tanonc a kért módon végre hajt egy akciót, egy edző számára öröm látni az erre irányuló törekvéseket. A Dadi Fiatalok 2015-ben egy körzeti versenyen (Tata-Tatabánya-Dad ) kezdték meg a versenyzést, majd a 2016- Országos Diákolimpiai döntő jelentette a következő állomást. Itt a legkisebbek között az I. korcsoportban a lányok szerepeltek meggyőzően. Sárközi Anna Lilla a 9. míg Molnár Eszter a 4. helyen végzett. Mindkét lánynak ez egy szép bemutatkozó volt az első országos versenyen. Nagyobbaknál III. korcsoportos fiúknál Schrantz Dávid végzett, jelenlegi tudásának megfelelően a mezőny közepén.

3, A diákok szülei mennyire támogatják gyermekiket abban, hogy a későbbiekben is ezt a sportágat űzzék verseny szinten is?

Amikor beindult a vívás Dadon, éreztem némi szkeptikus hangulatot, de a gyerekek jó hírét vitték ennek a programnak, jöttek az első sikerek, ennek hatására már a szülők is egyre érdeklődőbbek és elhivatottak lettek abban, hogy gyermekük versenyezhessen.

4, Vannak e már most kimagasló talentumok?

Kimagasló tehetségek kérdéséről egy kicsit később tudok nyilatkozni. Vannak tehetséges gyerekek, ahogy mindenhol vannak, a kitartás és a szorgalom lesz a döntő hogy valakiből valójában kimagasló tehetség lesz-e, és él-e a sors adta lehetőségeivel?!

5, Hogyan építették be a vívásoktatást az iskolai tanrendbe?

Jelenleg az elsősöknek és a másodikosoknak hetente 1 alkalommal testnevelés óra keretein belül tanítjuk a vívást. Az igazán lelkeseknek, és az idősebbek hetente 2-szer szakköri foglakozáson van lehetőségük elmélyülni a sportág szépségében és fortélyaiban.

6, A vívást tanuló gyermekek mennyire lelkesek a sportág iránt?

A lelkesedés az töretlennek látszik, szépen emelkedik a vívni járó gyerekek száma és meglepően alacsony a lemorzsolódó gyermekek száma. Meg szeretném említeni, hogy volt olyan osztály ahol 15 főből 11 diák a vívást választott saját sportágának. Ha közel ezt az arányt meg tudjuk őrizni a jövőben, akkor Dadon a vártnál jóval hamarabb pezsgő vívó élet lehet.

7, Mik a távlati célok? Szokták e a diákok összemérni tudásukat más intézmények tanulóival?

Mindenképen szeretnék a jövőben nagyobb létszámú csapattal elindulni a diákolimpián. Kiemelt figyelemmel a csapatversenyekre, hiszen sok azonos korú versenyzőnk lesz, így könnyű összeállítani egy ütőképes csapatot, akár minden korcsoportban. Hosszú távú célunk között szerepel az, hogy a középiskolát kezdő fiatalok körében (ahol eddig a legmagasabb volt a lemorzsolódási arány) a Dadi fiatalok tovább tanulva Tatabányán vagy akár Tatán folytathassák a vívást. A versenykiírásokat ugyanúgy közzé tesszük Dadon, mint Tatabányán. Bárki aki szeretne versenyezni akár országos versenyen ,vagy sportág népszerűsítő versenyeken, maximálisan az iskola, a TSC (Tatabányai Sport Club), edzők, testnevelők támogatását élvezi.

8, Kiket emelnek ki állandó példaképként a sportágon belül a fiatal generáció számára?

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen Esztergályos Patrik (Kadett Világ Bajnok, Ifjúsági Olimpia aranyérmes, Junior Európa Bajnok) tatabányai születésű, ő segít nekünk a toborzásban minden esetben, bár ugyanígy Gnám Tamara is kiveszi a részét a fiatal gyermekek kiválasztásában. Náluk jobb példa nem is kell a gyerekeknek, hiszen helyi lakosok, és időről-időre találkoznak velük. Természetesen a gyerekek a Magyar vívás nagyjait is ismerik névről, de nekünk egyszerűbb eredményes, helyi fiatalokkal bemutatni a vívósportban rejlő lehetőségeket.

 

Keller DánielTovábbi híreink

Aktuális

Két arany-, egy ezüst-, egy bronzérmet és számos helyezést hozott a kadet korosztály utolsó "nemzetközi hétvégéje" a szocsi Európa-bajnokság előtt. Legeredményesebben Pozsonyban, a női párbajtőrözők szerepeltek.

Eseménynaptár

X

Kiemelt versenyek élő eredményei
2018. január 19-21-i hétvége

Felnőtt Férfi Tőr Világkupa Párizs
Egyéni és Csapat 
Live Stream
 
 Felnőtt Női Párbajtőr Világkupa Havanna
  Egyéni és Csapat 


Junior Női Kard Világkupa Segovia
 Egyéni és Csapat


ONLINE RESULTS


VÁLOGATOTT
  KERETEK 


VÁLOGATÓ VERSENYEK

KARD TŐR PÁRBAJTŐR