Nagyszerű Vk-arannyal nyitotta szezonját Dósa Dani

szept 30, 2015 | Archív

Remek vívással, fölényes győzelmekkel szerezte pályafutása első junior Világkupa-aranyérmét Dósa Dániel. A Törekvés tőrözője, egész nap kimagaslóan versenyzett, és nyilván

Remek vívással, fölényes győzelmekkel szerezte pályafutása első junior Világkupa-aranyérmét Dósa Dániel. A Törekvés tőrözője, egész nap kimagaslóan versenyzett, és nyilván külön örömet szerzett Mesterének, Beliczay Sándornak azzal, hogy az edző szülővárosában, Győrben, ráadásul a születésnapján aratta ezt a sikert!

 

Mindent elmond Dósa Dani napjáról, hogy a legszorosabb asszója ezen a szombaton 15:11 volt. Azt is egy másik magyarral, nevezetesen Mészáros Tamással vívta. Már a csoportkörben is alig lehetett megszúrni, veretlenül abszolválta a Törekvés 19 éves tehetsége a reggeli feladatot a győri Egyetemi Sportcsarnokban. A folytatás hasonlóan kivételesre sikeredett. Előbb azt a ritkaságot konstatálhattuk férfi tőrben, ahogy egy magyar 15:1-re ver egy franciát a 32 közé jutásért… A folytatásban a magyar “új hullám”, a kadet korosztályból nyáron kiöregedő Bellovicz Gábor, majd a már említett, kadet vb-bronzérmes Mészáros Tomi próbálta megnehezíteni Dósa Dani dolgát, és ez a többiekhez képest kifejezetten jól sikerült nekik. Előbbi 15:9-es, utóbbi 15:11-es vereséget szenvedett, ami feltétlenül megérdemli a “tisztes helytállás” minősítést.

 

Az éremért az amerikai Scruggs állta junior Eb-ezüstérmesünk útját, pontosabban csak próbálta, a Törekvés tehetsége végig fölényesen vezetve győzött 15:8-ra, bejutva ezzel a délutáni négyes döntőbe. Ott egy régi ismerős, a junior világranglista negyedik helyén álló francia Roger következett. És mivel Dani ugyanezen rangsor ötödik helyezettje, így nagy csatának ígérkezett kettejük összecsapása. Ez azonban elmaradt, és ezt magyar részről nem is hiányoltuk. Egészen lenyűgöző 15:7 lett a vége, ráadásul úgy, hogy az első három percet sem kellett mindehhez végigvívniuk a feleknek. 

Dósa Dani egész nap ellenállhatatlanul vívott.

Dósa Dani egész nap ellenállhatatlanul vívott.

 

Jöhetett az aranycsata, az újabb, a mai napon harmadik francia rivális, Chastanet ellen. Dani ezúttal is pillanatok alatt elhúzott 9:3-ra, aztán az is lehet, hogy már a győzelmi nyilatkozatot fogalmazgatta magában, vagy egy kicsit elfáradt, esetleg csak kiengedt, a gall ugyanis 11:9-re feljött. Ekkor azonban a magyar fújt egy utolsót, és megintcsak mintaszerű tusokkal 15:11-re győzött, és ezzel megszerezte pályafutása első junior Világkupa-aranyérmét, és az eredményhirdetés, no meg a Himnusz után így nyilatkozott:

 

“Nagyon sokat segített a felnőtt Európa-bajnokság és a világbajnokság. Ott azért ennél jóval magasabb a színvonal, és én idővel annak szeretnék megfelelni. Igazából ünnepelni is csak az utolsó tus után ünnepeltem… Persze, nagyon örülök ennek az aranyéremnek, több okból is. Egyrészt azért, mert még egyszer sem nyertem junior Vk-t, márpedig ez az utolsó szezonom. Másrészt, tényleg ment a vívás, bejöttek azok az akcióim, amiket terveztem. Harmadrészt pedig így méltón kívánhatok boldog születésnapot a Mesteremnek!”

 

Magyar férfi tőröző világversenyen, aranyéremmel a nyakában! Rég láttunk ilyet... Magyar férfi tőröző világversenyen, aranyéremmel a nyakában! Rég láttunk ilyet…

 

Ennél szebb ajándékot valóban nem is adhat egy tanítvány a Mesterének, Beliczay Sándornak. Különösen Győrben, az edző szülővárosában, és ezen a napon, amikor a Mester éppen a születésnapját ünnepelte, valamint a 45. érettségi találkozóján vett részt. Volt mivel büszkélkednie!
 
A többiekről távirati stílusban: a már említett “újhullámosok” mellett a velük egyidős Frűhauf Benjámin is megállta a helyét, és Pankaczi Krisztiánnal együttesen összesen öt magyar jutott a legjobb 32 közé, ami feltétlenül sikeres helytállásnak számít a fegyvernemtől – Dósa Daniról már nem is beszélve…
 
Eredmények. Junior férfi tőr egyéni Világkupa-verseny, Győr, 111 induló. A csoportmérkőzéseken: Dósa Dániel 6 győzelem/0 vereség, Mészáros Tamás 4/1, Frűhauf Benjámin 4/2, Bellovicz Gábor 4/2, Kiss Ádin 4/2, Pankaczi Krisztián 4/2, Németh Balázs 4/2, Hajas Gergely 4/2, Bencze Attila 4/2, Balogh Boldizsár 3/3, Kiss Bogdán 3/3, Insperger Sámuel 3/3, Wolf Ádám 3/3, Nagy Balázs 2/4, Bényei Erik 2/4, Mendrey Tamás 2/4, Koreny Mihály 2/4 (továbbjutottak), Nedeljkovic Mateja 1/5, Kór-Hanák Norbert 1/5 (kiestek).
A legjobb 64 közé jutásért: Insperger-Coll (spanyol) 15:12, Koreny-De Greef (belga) 5:15, Wolf-Di Martino (olasz) 9:15, Kiss-Brown (brit) 8:15, Nagy-Roger (francia) 9:15, Balogh-Rizell (svéd) 14:15, Mendrey-Bicego (olasz) 14:15, Bényei-Stepura (ukrán) 14:15.
A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Dronsart (francia) 15:1, Bellovicz-Voltz (francia) 15:9, Frűhauf-Van Campenhout (belga) 15:6, Mészáros-Bencze 15:4, Pankaczi-Scherba (ukrán) 15:11, Hajas-Candescu (román) 14:15, Németh-Pistorio (olasz) 12:15, Insperger-Roger (francia) 10:11, Kiss-Upbin (amerikai) 4:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Dósa-Bellovicz 15:9, Mészáros-Sanfilippo (olasz) 15:7, Frűhauf-Dal Santo (olasz) 13:15, Pankaczi-Ediri (francia) 6:15.
Nyolcaddöntő: Dósa-Mészáros 15:11.
Negyeddöntő: Dósa-Scruggs (amerikai) 15:8.
Elődöntő: Dósa-Roger (francia) 15:7.
Döntő: Dósa-Chastanet (francia) 15:11.

Végeredmény: 1. Dósa Dániel (edző: Beliczay Sándor, válogatott edző: Szirmai Benedek), 2. , 3. Roger (francia) és Kiefer (amerikai), …14. Mészáros Tamás, …27. Bellovicz Gábor, 28. Pankaczi Krisztián, 29. Frűhauf Benjámin, …45. Németh Balázs, 48. Bencze Attila, 49. Kiss Ádin, 50. Hajas Gergely, …56. Insperger Sámuel, …68. Kiss Bogdán, …70. Balogh Boldizsár, 71. Wolf Ádám, …78. Mendrey Tamás, 79. Bényei Erik, 80. Nagy Tamás, …83. Koreny Mihály, …94. Nedeljkovic Mateja, …102. Kór-Hanák Norbert. 

 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM