Hír

Nyolcaddöntők jutottak vasárnapra

  • 2017.07.23

A lipcsei világbajnokság egyéni versenyeinek utolsó napján nyolcaddöntős helyezések jutottak a magyaroknak. Női párbajtőrben az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese drámai meccsen

A lipcsei világbajnokság egyéni versenyeinek utolsó napján nyolcaddöntős helyezések jutottak a magyaroknak. Női párbajtőrben az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese drámai meccsen szenvedett hosszabbításos vereséget, míg Várnai Vivienn kellemes meglepetésre jutott el idáig. Férfi tőrben Dósa Dani a 32 között búcsúzott. A vb hétfőtől a csapatversenyekkel folytatódik.

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

A világbajnokság utolsó egyéni versenyein mindösszesen három magyar volt érdekelt a legjobb 64 között. Igaz, ők mindannyian “utolsó lehelletükig” küzdöttek, de ezúttal nem mi, magyarok játszottuk a főszerepeket a lipcsei vasárnapon. 

Szász-Kovács Emese drámai asszóban kapott ki egyetlen tussal a hosszabbításban.

A sor elejére mindenképpen Szász-Kovács Emese története kívánkozik. Elsősorban azért, mert olimpiai bajnokként természetesen őt övezte a legnagyobb figyelem, másodsorban pedig azért, mert valóban drámai, fordulatos meccsen búcsúzott. A legjobb 16-ig minden úgy ment, ahogy abban bíztunk. Emese az első körben azt a venezuelai Lugót búcsúztatta, aki a korábbi selejtezőkön két magyarral, Budai Dorinával és Mihály Katával is kibabrált. Nos, Kulcsár Győző tanítványával szemben semmi esélye sem volt, 15:10-re nyert Emese. A következő körben az ukrán Pocskalova érkezett, aztán távozott is vesztesen egy egészen magabiztos 15:8 után. Így jutottunk el a nyolcaddöntőig, amely előtt azért bújkált bennünk a kisördög. A német Ndolo nem szerepelt a kiemeltek között, de nemrégiben az Eb-n ezüstérmet nyert, ráadásul ugyancsak az Eb-n, csapatban ő volt a németek befejező embere, és nem tudott fordítani ellene Emese. Emellett a 2-3000 német néző valóban nagyszerű hangulatot teremtett az Arenában, és érthetően nem Emese tusainál robbant fel rendre a csarnok. A meccs izgalmasan alakult, sokáig fej fej mellett haladtak a felek, de aztán Emesének sikerült 9:7-re meglépnie, és valamelyest megnyugodtunk. Nem lett volna szabad. A nagyszerű formában vívó német nemcsak egyenlített, hanem 14:11-re el is húzott. Klasszisunknak nagyjából egy perce maradt az egyenlítésre, és három gyönyörű találattal ezt meg is tette, így a hosszabbításban dőlt el a meccs. Ndolo javára. Egy együttes után a “Kész? Rajt!” vezényszóra Ndolo azonnal meglepte Emesét, és olimpiai bajnokunk ezzel a kilencedik helyen végzett.

Ehhez hasonló látványos tusokkal jutott el Emese a legjobb 16 mezőnyéig.

Ugyancsak a nyolcaddöntőig jutott másik főtáblára kerülő versenyzőnk, Várnai Vivienn. A Honvéd 23 éves párbajtőrözője, Dancsházy-Nagy Tamás tanítványa ugyanakkor ennek okán teljes joggal lehet elégedett, karrierjének ez eddigi legszebb felnőtt eredménye. Vivien az Eb után került be a világbajnoki csapatba, és már a selejtezők során is jó formában vívott. A főtáblán pedig előbb a svájci Brunnert verte meg izgalmas, fordulatos meccsen 15:12-re, majd a 32 között a fegyvernem egyik nagyhatalmának, Kínának a képviselőjét, Zsut búcsúztatta egészen simán 15:10-re. (Az asszó folyamán ennél jóval nagyobb különbséggel is vezetett Vivi…) A nyolcaddöntőben világklasszis ellenfél, az orosz Logunova következett, és a magyar itt is szépen helytállt. 10:10-nél még egyenlő volt az állás, aztán viszont az orosz zseni nem kegyelmezett, befejezte a meccset. Vivien 15. helye így is értékes eredménynek számít, gratulálunk!

Várnai Vivienn (szemben) legjobb felnőtt eredményét érte el a világbajnoki nyolcaddöntővel.

Férfi tőrben a legjobb magyar, Dósa Dániel egyedüliként került fel a 64-es táblára. Nem volt könnyű ága, rögtön francia ellenféllel kezdett, és egy izgalmas, látványos asszóban nagyon szép, 15:12-es győzelmet aratott Mertine ellen. A következő körben azonban még nevesebb rivális, az olasz Cassara várt rá. Az itáliai amellett hogy egyéniben egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok, pályafutása során eddig nem kevesebb, mint 27 Világkupa-, illetve Grand Prix-versenyen győzött, ami egészen különleges bravúr. Leginkább abban bízhattunk, hogy 33 évesen talán már nincs ereje teljében, de abban volt… Végig vezetve 15:8-ra győzött, ezzel Dani búcsúzott. Elmondható, hogy talán egy kicsinykét ismét lépett előre, de a “nagy áttörést” továbbra is várjuk tőle - képességei alapján okkal.

Dósa Dani (balra) szép asszóban győzte le a francia Mertine-t, Cassara még túl kemény diónak bizonyult.

Ha nem is közvetlenül a versennyel, de a világbajnoksággal, legalábbis annak helyszínével kapcsolatos az a kellemetlen közjáték is, melybe belecsöppent a magyar küldöttség. Fényes nappal, a délutáni órákban történt az az incidens, melynek több magyar vívó is szemtanúja volt, és Boczkó Gábor csapatvezető osztott meg velünk. “A hotelból az utcára kilépve arra lettem figyelmes, hogy a közvetlen közelünkben egy idősebb hölgy hangosan sikoltozni és kiabálni kezd. Mint kiderült, egy ott csellengő férfi kikapta a gyerekkocsijából az unokáját, és nem volt hajlandó visszaadni neki. Rövid időn belül rengeteg rendőr került elő, de ők is hiába kérték a férfit, hogy adja vissza a kisgyereket, ő ezt nem tette meg. Végül komolyabb dulakodás kezdődött, három rendőr teperte le az embert, és szerezte vissza a kisfiút.”

A magyar csapat szálláshelye közvetlenül a főpályaudvar melletti téren található, amely egyébként a legfrekventáltabb helyen, a belváros kellős közepén, elegáns környéken található. Ahol esténként a hajléktalanok, hontalan bevándorlók, migránsok gyülekeznek, és éjszakánként rendszeresek az atrocitások, igen komoly a rendőri jelenlét. Ezért Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány Boczkó Gáborral egyeztetve úgy döntött, hogy előrébb hozza a takarodót, legkésőbb a sötétedésig mindenkinek vissza kell érnie a szállodába. 

Erről ennyit, hétfőtől szeretnénk ismét csak a versenyekre koncentrálni. Következik a vb utolsó szakasza, a csapatversenyek, melyek során elsőként a férfi kard- és a női tőrcsapatok versenyeznek. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Lipcse.

Női párbajtőr egyéni. A legjobb 32 közé jutásért: Szász-Kovács-Lugo (venezuelai) 15:10, Várnai-Brunner (svájci) 15:12.

A legjobb 16 közé jutásért: Szász-Kovács-Pocskalova (ukrán) 15:8, Várnai-Zsu (kínai) 15:10.

Nyolcaddöntő: Szász-Kovács-Ndolo (német) 14:15, Várnai-Logunova (orosz) 10:15.

Végeredmény: 1. Gudkova (orosz), 2. Nelip (lengyel), 3. Beljajeva (észt) és Krivicka (ukrán), …9. Szász-Kovács Emese, …15. Várnai Vivienn, …66. Mihály Kata, …118. Budai Dorina.

Férfi tőr egyéni. A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Mertine (francia) 15:12.

A legjobb 16 közé jutásért: Dósa-Cassara (olasz) 8:15.

Végeredmény: 1. Zserebcsenko (orosz), 2. Szaito (japán), 3. Sikine (japán) és Garozzo (olasz), …22. Dósa Dániel, …82. Mátyás Bálint, …84. Németh András, …133. Hári Máté.További híreink

Aktuális

Az értékes negyedik helyet szerezte meg Vancouverben a Bányai, Berta, Rédli, Somfai összeállítású párbajtőrcsapat a Világkupán. Kerekesszékes válogatottunk négy aranyéremmel zárta az egri Világkupát!

Aranyérmet nyert a Hajas Nóra, Kókai Csilla, Kondricz Kata, Pásztor Flóra összeállítású junior női tőrcsapat a mödlingi Világkupán. Pászor Flóra egyéni ezüstérme után ismét remekelt, gratulálunk a hölgyeknek és a mestereknek!

Eseménynaptár

X