Hír

Rédli András világbajnoki bronzérmes!

  • 2017.07.22

Második érmét is megszerezte a magyar küldöttség a lipcsei világbajnokságon! A férfi párbajtőrözők egyéni versenyében Rédli András, a Honvéd 33 éves vívója, Udvarhelyi Gábor

Második érmét is megszerezte a magyar küldöttség a lipcsei világbajnokságon! A férfi párbajtőrözők egyéni versenyében Rédli András, a Honvéd 33 éves vívója, Udvarhelyi Gábor tanítványa rendkívül értékes bronzérmet nyert, gratulálunk! A dobogóig vezető úton két világklasszist is legyőzött, egész nap kimagasló teljesítményt nyújtott. 

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásval készült:

Szatmári András csodálatos nyitánya megadta a kellő alaphangot a lipcsei világbajnokság folytatásához, és ugyan akadt, aki fáradtan, álmosan érkezett a szombat reggeli folytatáshoz, de mindenki mosolygósan és jókedvűen. Arról nem is beszélve, hogy “beosztástól” függyetlenül sorra fogadhattuk a gratulációkat, és nem csak az aranyérem okán. Andris ugyanis kimagasló vívással nyert, két felejthetetlen asszót vívott - és ezt a szakma tán még a győzelemnél is többre értékeli… 

Ugyanakkor a vb azért vb, mert az élet villámgyorsan pörög tovább, és a jelen mindig fontosabb, mint a múlt - utóbbit ugyanis nem lehet megváltoztatni. Igaz, ezúttal ezt egyáltalán nem is akartuk… A világbajnokság második döntős napja a női kardozók és a férfi párbajtőrözők egyéni versenyével folytatódott. A papírforma alapján érmes reményeink elsősorban előbbiben lehettek, lévén Márton Anna a világranglista második helyéről kezdte a vb-t. Első asszójából messzemenő következtetést nem lehetett levonni, mivel barátnőjével és klubtársával kezdett, és 15:10-re győzte le Garam Nórit. Ugyanebben a körben győzelemmel debütált a tizenhat esztendős Pusztai Liza is, 15:11-re verte az azeri Bunyatovát

Van az úgy, hogy nem sikerül. Márton Pankának ezúttal nem ment. majd legközelebb!

A folytatásban Panka a japán Fukusimával találkozott a 16 közé jutásért, és a tegnapról áthozott mosoly hamar az arcunkra fagyott. Huszonkét éves klasszisunk enerváltan vívott, a félidőben 8:2-re vezetett a japán, és a folytatás ugyan nem volt ennyire egyoldalú, nem volt esély a győzelemre (8:15). Felocsúdni sem volt időnk, amikor máris Liza lépett pástra a világ legjobbjai közé tartozó francia Brunet ellen. Természetesen nem ő számított az esélyesnek, de remekül küzdött, 10:8-ra még vezetett is olimpiai negyedik riválisával szemben, innen fordított Brunet 15:12-re. Ezzel női kardozóinknak a 32 között véget ért a világbajnokság. Panka asszója inkább lélektani, mint sem szakmai elemzést kíván, Lizi viszont nagyon szépen tejesített, élete első felnőtt világbajnokságán nem vallott szégyent, sőt…

Időközben a férfi párbajtőrözők versenyének első körét is levívták. Ne feledjük, két klasszisunk, Imre Géza és Boczkó Gábor szögre akasztotta a fegyverét, márpedig két ekkora vívót és egyéniséget nem lehet egyik pillanatról a másikra eredményesen pótolni. A szezon eddigi eredményei alapján ez nem is sikerült. Eddig… A 64 között mindhárom magyar vonatkozású asszó simán alakult. Ebből kettőnek kifejezetten örültünk, egynek nem. Rédli András játszi könnyedséggel, a fegyvernemben ritkán látható különbséggel verte 15:4-re a holland Tulent - már ekkor látszott, hogy jó formában van -, az újonc Bányai Zsombor pedig ugyancsak magabiztosan, 15:9-re verte a szezonban több Vk-döntővel is büszkélkedő kubai Reytor Venetet. Somfai Péternek viszont nem sikerült a meccse az észt Priinits ellen (11:15), ő búcsúzott. 

Rédli András teljesítménye előtt le a sisakkal!

A 32 között az látszott, hogy a fiatal Zsombor nem bír a franciák olimpiai és világbajnok klasszisával, Lucenay-vel - 6:15 lett a vége, újoncunk tisztességgel helytállt a világbajnokságon. És ettől kezdve utolsó mohikánként, vagy stílusosabban az utolsó véréig harcoló katonaként Rédli András maradt erre a napra. (Ő hivatásos katonatisztként dolgozik.) És Rédli Ezredes meg is kezdte a menetelését. Nem volt könnyű dolga. Harminchárom éves egyéni Európa-bajnokunk, csapat világbajnokunk és olimpiai bronzérmesünk a 16 közé jutásért a koreai Junggal találkozott, aki 8. helyen állt a világranglistán, és éppen 38 pozícióval előzte meg Bandit… Az asszó végig izgalmasan és fordulatosan alakult, eleinte nem volt különbség a felek között, aztán Udvarhelyi Gábor tanítványa 11:8-ra elhúzott a harmadik harmadban. Csakhogy az ázsiai 11:11-nél egyenlített. Aztán viszont ismét a magyar következett, és ekkor már nem volt hely az újabb zárkózásra, 15:12 lett a vége ide. 

A nyolcaddöntőben tán még nagyobb név, a legjobb ukrán, Nyikisin következett. Ő jelenleg “csak” tizedik a világranglistán, de korábban ennél is előrébb szerepelt, és rengeteg magyar vonatkozású élményünk van vele kapcsolatosan. Ilyen is, olyan is… Ezek után nem csoda, ha óvatosan kezdett a magyar, nem kockáztatott, igaz, Nyikisin sem. Lepasszívozták az első kétszer három percet, aztán az utolsóban elkezdtek vívni. Nem is akárhogyan. Ritka izgalmas hajrá kerekedett ki belőle, és a vége is “tetszett”. 1:1 után a magyar három remek tust adott, és a hátralévő néhány másodperc csak két dubléra volt elég, így Bandi magyar-angolra, azaz 6:3-ra nyert, és bejutott a negyedddöntőbe. 

Ahol a papíron legkönnyebb riválissal hozta össze a sors. Csakhogy a vívásban, különösen a párbajtőrben mindig van egy csavar. A nagy meglepetésre idáig eljutó argentin Lugones Ruggeri ugyanis Magyarországon készül. Még közelebbről Bandi klubjában, a Honvédban. És amikor két vívó nap mint nap találkozik a tréningeken, akkor versenyhelyzetben sosem egyértelmű, mi történik majd. Bandi mindenesetre a meccs előtt meg is jegyezte: “Ha véletlenül megver, akkor soha többé nem teheti be a lábát a Honvédba.” Nos, a Lugones Ruggeriért aggódóknak örömmel jelentjük, hogy számára továbbra is szabad a bejárás a patinás klubba. A meccs közepéig tartotta magát a szimpatikus - ilyenkor különösen… - argentin, de aztán semmi esélye nem volt, Rédli Ezredes 15:8-cal búcsúztatta. 

Világbajnoki bronzérmesünk az észt Novoszjolov ellen is mindent megpróbált.

Ezzel bejutott a késő délutáni négyes döntőbe Bandi, és egyben megszerezte küldöttségünk második világbajnoki érmét! Egyéni Európa-bajnokunk az eddig kétszeres egyéni világbajnok észt Novoszjolovval találkozott. Legutóbb, a tbiliszi Eb nyolcaddöntőjében az észt győzött - és most is… Bandi nagyon küzdött, jól is vívott, és két harmadon át fej fej mellett haladt az ismét szenzációs napot kifogó észt klasszissal. A hajrában azonban Novoszjolov gyönyörű tusokkal ellépett, és innen már nem volt visszaút - 10:15 lett a vége. Ezzel Rédli András rendkívül értékes bonzérmet nyert - a küldöttségnek és magának egyaránt! Az olimpia után, a szezon elején megsérült, térdműtétre kényszerült, és csak februárban tért vissza. Ezek után élete eddigi legjobb világbajnoki szereplését produkálta - fényesen csillogó bronzzal zárta a napot. Gratulálunk neki, mesterének és válogatott edzőjének egyaránt.

Vasárnap, az egyéni versenyek zárónapján a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők versenyében osztanak érmeket, hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Lipcse.

Női kard egyéni. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Garam 15:10, Pusztai-Bunyatova (azeri) 15:11.

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Brunet (francia) 12:15, Márton-Fukusima (japán) 8:15.

Végeredmény: 1. Harlan (ukrán), 2. Besbes (tunéziai), 3. Vecchi (olasz) és Berder (francia), …18. Márton Anna, …27. Pusztai Liza, …64. Garam Nóra, …67. Katona Renáta.

Férfi párbajtőr egyéni. A legjobb 32 közé jutásért: Rédli-Tulen (holland) 15:4, Bányai-Reytor Venet (kubai) 15:9, Somfai-Priinits (észt) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Rédli-Jung (koreai) 15:12, Bányai-Lucenay (francia) 6:15.

Nyolcaddöntő: Rédli-Nyikisin (ukrán) 6:3.

Negyeddöntő: Rédli-Lugones Ruggeri (argentin) 15:8.

Elődöntő: Rédli-Novoszjolov (észt) 10:15.

Végeredmény: 1. Pizzo (olasz), 2. Novoszjolov (észt), 3. Rédli András (edző: Udvarhelyi Gábor, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás) és Schmidt (német), …25. Bányai Zsombor, …45. Somfai Péter, …71. Siklósi Gergely.További híreink

Aktuális

Két arany-, egy ezüst-, egy bronzérmet és számos helyezést hozott a kadet korosztály utolsó "nemzetközi hétvégéje" a szocsi Európa-bajnokság előtt. Legeredményesebben Pozsonyban, a női párbajtőrözők szerepeltek.

Eseménynaptár

X

Kiemelt versenyek élő eredményei
2018. január 19-21-i hétvége

Felnőtt Férfi Tőr Világkupa Párizs
Egyéni és Csapat 
Live Stream
 
 Felnőtt Női Párbajtőr Világkupa Havanna
  Egyéni és Csapat 


Junior Női Kard Világkupa Segovia
 Egyéni és Csapat


ONLINE RESULTS


VÁLOGATOTT
  KERETEK 


VÁLOGATÓ VERSENYEK

KARD TŐR PÁRBAJTŐR