Szász Emese harmadik Legnanóban – szinte biztos az olimpiai kvóta!

okt 26, 2015 | Archív

Rendkívül fordulatos és izgalmas versenynap után, bronzérmes lett Szász Emese a legnanói, női párbajtőr Világkupa-viadalon. Ez a szép siker mellett egyben azt is jelenti, hogy inkább

Rendkívül fordulatos és izgalmas versenynap után, bronzérmes lett Szász Emese a legnanói, női párbajtőr Világkupa-viadalon. Ez a szép siker mellett egyben azt is jelenti, hogy inkább már csak matematikailag alakulhat ki olyan folytatás, hogy klasszisunk nem szerez olimpiai kvótát! Gratulálunk!

 

Munkatársunk helyszíni jelentése:
És akkor a szokásos: köszönjük, Emese! Unalmas, persze, hogy unalmas a jól ismert  reklámszlogen rendszeres alkalmazása világklasszisunkkal kapcsolatosan, de ha egyszer ez a helyzet…! Szász Emeseegyéniben évek óta egyedül viszi a prímet, igaz, ezt a lehető legmagasabb szinten teszi. A legnanói, idénnyitó Világkupa-versenyt a világranglista harmadik helyéről kezdte a Vasas rokonszenves vívója, akinek a sportághoz való hozzáállásra jellemző: néhány perccel a szombati debütálása előtt, ekként szólt ki Kovács Iván vezetőedzőhöz már a pást végéről: “Hallottad, hogy szegény Gézu és Bocek kikapott Bernben? Úgy sajnálom őket…” 
 
Ne legyünk vele szigorúak, mondván, miért nem koncentrál a saját versenyére, ő egyszerűen ilyen. Meg egyébként is, első ellenfelének a luxemburgi Fautschnak a legjobb 64 között egyetlen tust engedélyezett. Hogy akkor miért lett a vége 15:11? Szúrtak még tíz dublét is közben, mindazonáltal a magyar győzelme egyetlen másodpercig sem forgott kockán. 
 
A 64-es tábla másik magyarja, Mihály Kata sima vereséget szenvedett a tunéziai Besbestől. Ám mielőtt bárki összevonná a szemöldökét, mondván, miként kaphat ki egy magyar 15:6-ra egy tunéziaitól, tegyük hozzá: Besbes hosszú évek óta Párizsban készül, a híres mester, Levavasseur tanítványa, a moszkvai vb-n bronzérmet nyert, és hatodik a világranglistán… Ugye, így már érthetőbb?
 
Ettől kezdve valóban csak Emeséről szólt számunkra ez a nap, akinek következő ellenfele a 194 centis lengyel óriás, Piekarska volt. Gyakorlatilag egyetlen dolog szólt a lengyel mellett, az, hogy idén, a márciusi budapesti Grand Prix-n éppen ő győzte le Emesét. Talán ezért, talán másért, de hihetetlen izgalmas asszót hoztak össze a felek. Az első két harmadban fej-fej mellett haladtak, hat perc után Piekarska vezetett 6:5-re. A záró szakaszban aztán a magyar öt szép tussal 10:6-ra elhúzott, amikor már egy perc sem volt hátra. Mi hátradőltünk, talán Emese is. A lengyel nem. Ő előredőlt és támadott, ráadásul sikerrel, 12:12-vel zárult a csata. Hosszabbítás. Ekkor aztán Emese egy gyönyörű lábszúrással lezárta az asszót, és bejutott a nyolcaddöntőbe, mesterétől, Kulcsár Győzőtől pedig egy barátságos kokit kapott jutalmul a történtekért… 
 
 Szász Emese rendkívül izgalmas asszóban győzte le a brazil Moellhausent.
 
Ha valaki, ekkor azt gondolta, hogy ennél több izgalom nem jöhet, az hatalmasat tévedett. Az előző napon már emlegetett, olaszból brazillá lett Moellhausen elleni nyolcaddöntő legalább ekkora fordulatokat hozott. És ezúttal sem így indult. Emese három perc után 4:0-ra vezetett, okosan, jól vívott, semmi sem ígért újabb horrortörténetet. Csakhogy ezután ötperces “egylámpás tuscsend” következett Emese részéről, és egy perccel az asszó vége előtt 6:5-re már az olasz-brazil vezetett. Az újabb együtteseket azonban egy magyar találat követte, jöhetett a megszokott, körömrágós hosszabbítás, és a megszokott, ”szászemesés” befejezés… A negyeddöntő előtt a történtek tükrében kérve kértük Emesét, hogy hasonló krimit már ne kreáljon a folytatásban, legyen tekintettel az érte szurkolókra, különös tekintettel a nemrégiben 75 éves Mesterére, Kulcsár Győzőre. Ő részben meg is fogadta a kérést az észt Paju elleni csörtében. Az első három perc magyar-angolt, azaz 6:3-at hozott. Azért a rend kedvéért klasszisunk egy kisebb csavart beletett, egyenlített az észt, de aztán Emese harcos, bátor és nem utolsó sorban eredményes vívással nem hagyott kétséget afelől, hogy ki a jobb (15:12).
 
 Jogos a mosoly, Szász Emese ezúttal is nagyszerűen teljesített.
 
Késő délután következett az elődöntő, melynek második párjában lépett pástra Emese, és ezúttal egy egész más meccset láthattunk, mint eddig. Elsősorban sajnos azért, mert a magyar klasszis kikapott. Ellenfele a kínai Sun Yiwen volt, a “kis Sun”, aki rendkívül kellemetlenül vívott. “Beköltözött” a pást végére, onnan ki nem mozdult, de rendkívül magabiztosan védekezett, és rendre talált. Az első harmad végén négy, a második után három tussal vezetett. Csakhogy ekkor Emese beindította a nagy offenzívát, úgy tűnt, felőrli az ázsiai erejét, és egy perccel a vége előtt, 11:11-nél egyenlíteni tudott. A folytatást ráhagyták a felek, jöhetett a nap folyamán már harmadszor a hirtelen halál. Melyben ezúttal mi estünk el, Sun megflesselte a magyart, akinek így a bronzérem jutott, míg nem sokkal később a kínainak az arany.
 
 
Ez az eredmény a remek érem mellett azt is jelenti, hogy Szász Emese gyakorlatilag biztos olimpiai résztvevő, nagyon nehéz elképzelni olyan szezonfolytatást, hogy ő lemaradjon Rióról. Úgyhogy gratulálunk, és zárjuk úgy e tudósítást, ahogy kezdtük, mert megint csak aktuális: köszönjük, Emese…!
 
Jöhet a vasárnapi csapatverseny, HAJRÁ, MAGYAROK!
 
Női párbajtőr egyéni Világkupa-verseny, Legnano. A legjobb 32 közé jutásért: Szász-Fautsch (luxemburgi) 15:11, Mihály-Besbes (tunéziai) 6:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Szász-Piekarska (lengyel) 13:12.
Nyolcaddöntő: Szász-Moellhausen (brazil) 9:8.
Negyeddöntő: Szász-Paju (észt) 15:12.
Elődöntő: Szász-Sun Yiwen (kínai) 11:12.
 
 
Végeredmény: 1. Sun Yiwen (kínai), 2. Kuusk (észt), 3. Szász Emese (edző: Kulcsár Győző, válogatott edző: Kovács Iván) és Kolobova (orosz), …60. Mihály Kata, …65. Kolczonay Anna, …68. Hormay Adrienn, …120. Bohus Réka, …134. Révész Julianna, …143. Lambert Regina, …145. Kun Anna, …165. Budai Dorina, 166. Bukócki Bianka, …189. Antal Edina, Kiss Dominika sérülés miatt visszalépett. 
BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM