Szilágyi Áron és Decsi Tamás bronzérmes Moszkvában!

máj 30, 2015 | Archív

Szilágyi Áron és Decsi Tamás egyaránt bronzérmes lett a moszkvai férfi kard Grand Prix-n, amely egyben olimpiai válogató is volt! Nagyszerű eredmény, mindketten hatalmas lépést tettek a

Szilágyi Áron és Decsi Tamás egyaránt bronzérmes lett a moszkvai férfi kard Grand Prix-n, amely egyben olimpiai válogató is volt! Nagyszerű eredmény, mindketten hatalmas lépést tettek a riói szereplés felé, gratulálunk! A női versenyen Márton Anna, Várhelyi Anna és Mikulik Júlia került a legjobb 64 közé, folytatás vasárnap.

A szombat reggel a női kardozók selejtezőjével kezdődött. Várhelyi Kata sajnálatos bokasérülése miatt – péntek esti hír, hogy a jövő héten kezdődő Európa-bajnokságot is ki kell hagynia – öt magyar női kardozó próbált szerencsét a moszkvai, olimpiai kvalifikációs Grand Prix-n. Közülük Márton Anna kiemeltként készülhetett a vasárnapi főtáblára, míg a többiek egyaránt sikerrel vették a csoportküzdelmeket. A folytatás viszont felemásra sikeredett. A pozitívumok: második számú versenyzőnk, Várhelyi Anna két magabiztos sikerrel (Reguigne, 15:7, Stagni, 15:11), Mikulik Júlia pedig két szoros győzelemmel (Basta, 15:12, Tamura, 15:14) biztosította a helyét a legjobb 64 között. Ugyanez nem sikerült Garam Nórának (ő pótolja az Eb-n Katát) és Péntek Brigittának, előbbi a 64, utóbbi a 96 közé kerülésért szenvedett vereséget Watortól (10:15), illetve Fonditól (13:15). Folytatás vasárnap. 

 
A férfiak ebédidőben kezdték ugyanitt a 64-es táblájukat, rajta három fiatalemberrel, Szilágyi Áronnal, Szatmári Andrással és Decsi Tamással. Az első kör mindannyiuknak nagyszerűen sikerült, a világbajnok német csapat két erősségét győzte le Tomi és Andris (Hübner, 15:8, Hübers, 15:10), míg olimpiai bajnokunk a kínai Xunál bizonyult jobbnak (15:11). A következő körben már a 16 közé jutás volt a tét, és újabb két magyar-német párharc következett, megint csak Tomi és Andris került szembe a vb-aranyérmesekkel. Itt már 1:1 lett a mérleg, Decsi Tamás Hartungot 15:9-re verte, Szatmári viszont 15:7-re kikapott az egyéni világbajnok Limbachtól. Áron pedig a házigazdák feltörekvő fiatalját, Danyilenkót küldte további tanulmányokra – 15:7. 
 
Két magyar vívhatott tehát a nyolcas döntőbe jutásért, és mindketten sikerrel vették az újabb akadályt! Áron a tavalyi junior világbajnok olasz Curatolinak esélyt sem adott, Tomi pedig hatalmas bravúrt végrehajtva, az egyéni világbajnok, világranglista harmadik helyén álló orosz Jakimenkót verte szép asszóban 15:12-re. A KVSE egyéni vb-bronzérmese négy év után jutott ismét egyéniben a nyolc közé!
 
 Decsi Tamás is egyéni világbajnokot búcsúztatott….
 
És még korántsem volt vége! Decsi Tomi a negyeddöntőben a házigazdák másik sztárját, a világranglista ötödik Ibragimovot győzte le, hihetetlenül izgalmas asszóban. A magyar végig vezetett, a legnagyobb különbség négy tus volt, csakhogy 14:12 után 14:14-nél „Ibra” beérte Tomit. Néhány együttes után az orosz kockáztatott és bánta, 33 éves világbajnokunk támadott és talált! Érem! Jött Áron a világranglista második helyén álló világbajnok koreai Kimmel szemben. Az egész asszót a magyar uralta – a koreai fóbiának jelét sem láthattuk! Egyetlen izgalmas szakasza volt az asszónak, amikor Áron 9:5-ös vezetéséről 9:9-re feljött Kim. Itt azonban véget ért az ázsiai roham, öt tust adott zsinórban Somlai Béla tanítványa, a vége 15:10 lett.
 
 …és Szilágyi Áron is ugyanezt tette. Mindketten bronzérmesek lettek, gratulálunk!
 
Két magyar érmes, és következett a folytatás! Decsi Tomi az erdélyi származású német Szabó Mátyással találkozott az első elődöntőben. Félidőben 8:6-ra még a magyar vezetett, de ezt követően a német taktikát váltott, ráadásul Tomi három piros lapot kapott korai rajt miatt, így 10:15 lett a vége. Ugyanakkor a bronzérem óriási teljesítmény, le a kalappal, hatalmasat lépett Decsi Tomi az olimpiai kvalifikáció felé! Következett Áron az egyéni Európa-bajnok román Dolniceanuval szemben. És egy újabb rendkívül izgalmas asszó, sajnos, magyar vereséggel. A román 8:4-re vezetett a féidőben, viszont a folytatásban olimpiai bajnokunk egyenlített, sőt, 14:12-re fordított. Utána viszont kockáztatott, és sajnos bánta, 15:14-re Dolniceanu győzött.
 
 Két büszke bronzérmes, gratulálunk!
 
Ezzel Decsi Tamás és Szilágyi Áron egyaránt nagyszerű bronzéremmel zárt, és mindketten hatalmas lépést tettek a rii olimpiai részvétel irányába. Gratulálunk!
 
Eredmények. Férfi kard Grand Prix, Moszkva, 177 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Xu (kínai) 15:11, Szatmári-Hübers (német) 15:10, Decsi-Hübner (német) 15:8.
A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Danyilenko (orosz) 15:7, Decsi-Hartung (német) 15:9, Szatmári-Limbach (német) 7:15.
Nyolcaddöntő: Szilágyi-Curatoli (olasz) 15:9, Decsi-Jakimenko (orosz) 15:12.
Negyeddöntő: Szilágyi-Kim (koreai) 15:10, Decsi-Ibragimov (orosz) 15:14.
Elődöntő: Szilágyi-Dolniceanu (román) 14:15, Decsi-Szabó (német) 10:15.
Végeredmény: 1. Dolniceanu (román), 2. Szabó (német), 3. Decsi Tamás (edző: Decsi István, válogatott edző: Somlai Béla) és Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Somlai Béla), …23. Szatmári András, …65. Iliász Nikolász, …103. Singer Martin, …105. Gémesi Csanád, …117. Puy Kristóf.
 
Női kard Grand Prix, Moszkva, 171 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna kiemelt, Garam Nóra 5 győzelem/1 vereség, Péntek Brigitta 3/3, Várhelyi Anna 2/4, Mikluik Júlia 2/4 (valamennyien továbbjutottak).
A legjobb 96 közé jutásért: Várhelyi-Reguigne (francia) 15:7, Mikulik-Basta (orosz) 15:12, Péntek-Fondi (olasz) 13:15.
A legjobb 64 közé jutásért: Várhelyi-Stagni (olasz) 15:11, Mikulik-Tamura (japán) 15:14, Garam-Wator (lengyel) 10:15.
Vasárnap a legjobb 64 között: Márton-Ridel (orosz), Várhelyi A.-Velikaja (orosz), Mikulik-Zagunis (amerikai).

2015. május 30.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM