Szilágyi Áron ötödik lett

júl 18, 2014 | Archív

Ötödik helyen végzett londoni olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron a kazanyi világbajnokságon. Kardozónk koreai ellenféltől szenvedett vereséget a negyeddöntőben. Ugyanakkor Alisher

Ötödik helyen végzett londoni olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron a kazanyi világbajnokságon. Kardozónk koreai ellenféltől szenvedett vereséget a negyeddöntőben. Ugyanakkor Alisher Uszmanov FIE-elnök milliárdos bejelentette, hogy a vb-re 1,2 millió dolláros összdíjazást ajánl fel magánvagyonából. A férfi kard egyéni vb aranyérmét az orosz Kovaljev nyerte.

Helyszíni jelentésünk
Ahogy a hölgyek befejezték, már következtek is a férfi kardozók a kazanyi világbajnokság elő döntős napján. Mit tagadjuk, nagy reményekkel vártuk a versenyt. Eleve, ugye, a magyar kardhagyományok igenis akkor is élnek, ha Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf lassan hat évtizeddel ezelőtt uralta a földkerekséget. Másrészt az elmúlt évben úgy vívtak egyéniben a mieink, hogy okkal remélhettük a sikeres világbajnoki szereplést. Szilágyi Áron London óta folyamatosan a csúcson van, ebben a szezonban több olyan Vk-versenye is akadt, ahol megvágni is alig tudták. Gémesi Csanád pedig Strasbourgban nyert Eb-bronzot, ugyancsak remek vívással. És akkor még nem beszéltünk a tavalyi vb-döntős, 21 éves Szatmári Andrásról és az öt évvel ezelőtti egyéni vb-bronzérmes Decsi Tamásról.
 
Áron szigorú volt ellenfeleivel, majd nyilatkozatában magával szemben is.
 
Az elejével nem is akadt semmi probléma. Az első etapban lépett pástra Áron és Tomi. Olimpiai bajnokunk nem viccelt, úgy húzott el az osztrák Willau ellen 7:0-ra, hogy kicsit már megsajnáltuk a derék sógort. Valószínűleg így lehetett ezzel Áron is, mivel utána egy kicsit kiengedett, lélegzethez, meg néhány tushoz hagyta jutni ellenfelét. A vége 15:6 lett, egy pillanatig nem forgott veszélyben a 32 közé jutás. Mint ahogy Decsi Tamás esetében sem. Vagy finomítsunk, egy pillanatig talán veszélyben forgott. Az egyébként kellemetlen stílusú belga Van Holsbeke 2:0-ról fordítani tudott 5:2-re. Itt viszont le is főtt a kávé, zsinórban hat Decsi-tus következett, és a 8:5-ös félidő után csak 11:9-nél lett kicsit szorosabb az asszó. Ezt viszont négy újabb magyar tus követte, ami a matematika jelen állása szerint 15:9-es végeredményt és továbbjutást ért.
 
A következő körben is egyszerre szólították két vívónkat, a tavalyi budapesti vb döntőseit, Szatmári Andrást és Gémesi Csanádot. Azt tudtuk, hogy előbbinek nagyon nehéz dolga lesz, mert a közepesen sikerült selejtező után az orosz klasszist, Jakimenkót kapta ellenfélül. Márpedig a korábbi egyáni világbajnok ismét legszebb napjaira emlékeztetően vív mostanában. Sajnos, ezt be is bizonyította. Gyönyörű parádriposztok sokasága, hajszálpontos és villámgyors támadások váltották egymást. Igazából nem is nagyon hibáztatható Andris, a 10:15-ös végeredmény nagyjából hűen tükrözte az erőviszonyokat. Legalábbis ezen a napon. Csanádban viszont feltétlenül bíztunk, remélve, hogy a harmadik számú koreai kardozó, Oh nem jelent a számára legyőzhetetlen akadályt. Csakhogy azt jelentett. Az ázsiai rögtön az elején 5:1-re elhúzott, és ettől kezdve olyan üldözőverseny kezdődött, melyben a gödöllői Eb-bronzérmes két tusnál közelebb egyszer sem jutott. A vége 15:11 lett oda, és az embernek valahogy olyan érzése volt, hogy Gémesinek nagyon nem feküdt Oh stílusa.  
 
Szatmári András: „Nem éreztem azt, hogy rosszul megy a vívás, és igazából a zsűrin sem múlott. Jakimenko nagyon jól vívott, ahhoz, hogy legyőzzem, extrát kellett volna nyújtanom, ez nem sikerült. Majd a csapatversenyen…”
 
Gémesi Csanád: „Rosszul érzem most magam… Egyébként sem szeretek annyira balkezesekkel vívni, de Oh ellen semmi sem sikerült. Az elején nem jöttek be a támadásaim, és igazából később se nagyon tudtam rákényszeríteni az akaratomat. Sajnálom, hogy így alakult.”
 
A legjobb 32 között Decsi Tomi a világranglistát vezető koreai Kimmel találta szembe magát, és tudtuk, itt csak bravúrral lehet valamit elérni. Erre 3:1-ig láttunk is esélyt, aztán már nem. Nagyon nem. A vége 15:3 lett, ezzel egyedüliként Áron maradt versenyben.
 
Decsi Tamás: „Hát ezt nagyon nem éreztem. Az elején azért kaptam a tusokat, mert hátul maradt a kezem, és a koreai megelőzött. Aztán pedig próbáltam gyorsabban vágni, akkor viszont rendre kihúzta a távolságot. Meg azért nem véletlenül vezeti a világranglistát Kim. Az első asszóban éreztem a vívást, most nem sok esélyem volt.”
 
 Áron rengeteg kvint parádriposztot osztott ki az első két csörtéjében. Ez az egyik  sok közül.
 
Áron riválisa a 16 közé jutásért a grúz Bazadze volt, akiről tudtuk, hogy tavaly Budapesten junior Eb-t nyert, és hogy kellemetlen ellenfél. 8:3-nál annyit gondoltunk, hogy az osztrák kellemes rivális volt, a grúz nem annyira. Aztán viszont melegedett a helyzet. Tíznél a rendkívül erőszakosan vívó és folyamatosan reklamáló Bazadze utolérte Áront, sőt, 13:11-re át is vette a vezetést. Talán csak Áron volt az, akinek nem futott át az agyán, hogy itt baj is lehet a végén, előbb bevitte a hatodik kvint parád riposztját, aztán taktikusan kiharcolt egy pirosat a grúznak. 14:14-nél meg jött az újabb aktuális kardkrimi. Egy élőben kétes találatot hosszasan videóztak, majd olimpiai bajnokunk javára ítélték… Ez ellenkező reakciókat váltott ki a felekben. Grúz oldalról teli torokból üvöltést, bírófenyegetést, illetve az edző-édesapa mobiltelefonjának erőteljes eldobás általi teljes amortizációját. Magyar részről pedig ha nem is felhőtlen, de felszabadult örömöt, és természetesen továbbjutást. Ami, ugye, a legfontosabb.
 
 Így örült olimpiai bajnokunk a grúz Bazadze elleni győzelemnek.
 
Következett a nyolcaddöntőben Áron egyik régi riválisa, az öt évvel ezelőtti egyéni világbajnok német Limbach, akivel szemben – nem sok ilyen van a földön… – olimpiai bajnokunk mérlege negatív. Ez az asszó is rendkívül izgalmasan alakult. Végig fej fej mellett haladtak a felek, a félidőig többnyire a németnél volt az előny. Aztán a folytatásban a Vasas versenyzője fordított, de elhúzni egyáltalán nem tudott, Limbach hosszú támadásaiból rendre talált, míg a magyar inkább középen adta a tusokat. Így jutottak el 13:13-ig, amikoris két remek Szilágyi-találat következett, melyet a német sportszerűen be is mondott, és ezzel Somlai Béla tanítványa bejutott a legjobb nyolc közé. Örült, persze, hogy örült Áron, de azonnal félre is vonult, hiszen hamarosan következett a negyeddöntő, márpedig ő éremért utazott Kazanyba!
 
Időközben sajtótájékoztatót tartott Alisher Uszmanov úr, a Nemzetközi Vívó Szövetség nagyhatalmú és milliárdos orosz elnöke. Erről Szilágyi Áron versenyzése okán igazoltan maradtunk távol, ugyanakkor Kulcsár Krisztiántól, a FIE sportigazgatójától, párbajtőr világbajnokunktól megtudtuk, hogy az elnök úgy döntött: kicsit feldobja a vébét. Kitűzött ugyanis a versenyre – természetesen magánvagyonából – egy 1,2 millió dolláros összdíjazást. Ilyen összegű jutalmazása még sosem volt vívóversenynek, a részleteket majd később megpróbáljuk kideríteni, mert azért ezekben a percekben Áron fontosabb volt a számunkra…
 
Az éremért a következő ellenfele a koreai Gu Bon Gil volt. Ő sem ma kezdte, 25 éves kora ellenére évek óta a világ élmezőnyében található – a 24 esztendős magyarhoz hasonlóan. Egyéniben világbajnoki bronzérem, csapatban olimpiai arany van a vitrinében, ráadásul a negyeddöntőig rendkívül sima győzelmekkel haladt. Az elején minden rendben lévőnek tűnt, Áron uralta az asszót, 6:3-ra el is húzott. Ezt követően viszont Gunak minden bejött. Produkált egy 10:1-es etapot, már félidőben 8:6-ra vezetett, onnan pedig 13:7-re húzott el. Áron nem adta fel, 13:10-nél halványan felvillant a remény, de aztán el is szunnyadt. Két újabb tussal eldőlt, hogy Szilágyi Áron az ötödik helyen zárja a világbajnokságot. 
 
 Áron gratulál legyőzőjének, a koreai Gu Bon Gilnek.
 
Szilágyi Áron: „Nem tudok örülni ennek az ötödik helynek, volt már két vébé-negyeddöntőm, most lett egy harmadik. Pedig a Limbach elleni győzelem után úgy éreztem, hogy végre kezd menni a vívás. Azonban Gutól a szünet után kaptam három olyan tust, amit nem lett volna szabad, egyértelműen én hibáztam. Meg az is igaz, hogy a koreai nagy formában versenyzett. A csapatversenyen javítani fogunk!”
 
Somlai Béla, a fegyvernem vezetőedzője: „Azt gondoltuk, hogy a grúz ellen kiszenvedett siker, és a mumusnak számító Limbach legyőzése után Gu nem lehet akadály. Lehet, hogy ez túlságosan is megnyugtatott bennünket. A meccs egyértelműen a közepén dőlt el, ekkor Áron nem tudott ritmust váltani, és a hihetetlen fizikai adottságokkal rendelkező koreai nagyon elhúzott. Nagy teljesítmény világbajnokságon ötödiknek lenni, de azért most hiányérzetem van.”
 
A világbajnok a tavalyi ezüstérmes orosz Kovaljev lett, a hazai közönség legnagyobb örömére, miután a döntőben döntő fölénnyel nyert az Áront legyőző Guval szemben.
 
A vb döntők második napján női tőrözőink (Jeszenszky Szilvia, Knapek Edina, Kreiss Fanny, Varga Gabriella) és a férfi tőröző Németh András lép pástra a 64 között a kazanyi teniszakadémián.
 
Férfi kard egyéni világbajnokság, 132 induló. A legjobb 64 között: Szilágyi-Willau (osztrák) 15:6, Decsi-Van Holsbeke (belga) 15:9, Szatmári-Jakimenko (orosz) 10:15, Gémesi-Oh (koreai) 11:15.
A legjobb 32 között: Szilágyi-S. Bazadze (grúz) 15:14, Decsi-Kim (koreai) 3:15.
Nyolcaddöntő: Szilágyi-Limbach (német) 15:13.
Negyeddöntő: Szilágyi-Gu (koreai) 10:15.
Elődöntő: Kovaljev (orosz)-Dolniceanu (román) 15:9, Gu (koreai)-Jakimenko (orosz) 15:12.
Döntő: Kovaljev (orosz)-Gu (koreai) 15:7.
Végeredmény: 1. Kovaljev (orosz), 2. Gu (koreai), 3. Dolniceanu (román) és Jakimenko (orosz), 5. Szilágyi Áron, …28. Decsi Tamás, …33. Gémesi Csanád, …55. Szatmári András. 

2014. július 18.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM