Több mint félezer vívó kisdiák mérte össze tudását Budapesten

márc 11, 2016 | Archív

Az ország 15 megyéjének, valamint a főváros 13 kerületének több mint 80 iskolájából 648 kisdiák mérte össze vívótudását pénteken Budapesten, a Gerevich Aladár Nemzeti

Az ország 15 megyéjének, valamint a főváros 13 kerületének több mint 80 iskolájából 648 kisdiák mérte össze vívótudását pénteken Budapesten, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban, az I. Országos Sulivívó Találkozón. A több száz ifjú pengeforgatót megmozgató, teltházas rendezvényen a párbajtőröző lányok között az óbudai Fodros Általános Iskola diákja, Szarvas Rita, a fiúknál pedig a békéscsabai Szabó Pál téri Általános Iskola diákja, Tusják Adrián bizonyult a legjobbnak a páston. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett vívótalálkozón a kardforgató diákok a sportág legjobbjaival, olimpiai, világ- és Európa-bajnokainkkal – többek között Nagy Tímeával, Szilágyi Áronnal, Imre Gézával, valamint a junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki bronzérmes kardozóval, Márton Annával – is találkozhattak.

 

– Nem akartunk arra várni, hogy majd a gyerekek lejönnek a vívóterembe. El akartuk vinni a vívást az iskolákba – fogalmazott köszöntőjében a rendezvényt életre hívó Magyar Vívó Szövetség elnöke. Csampa Zsolt hozzátette: a szövetség az elmúlt időszakban ezért országszerte összesen 95 általános és középiskolának biztosított vívófelszereléseket annak érdekében, hogy újjáélessze az iskolai vívás hagyományait Magyarországon. Ezekben az állami és egyházi oktatási intézményekben az adott település vagy megye vívóegyesületeinek legjobb szakembereivel, edzőivel együttműködve, részben a testnevelés órák keretében, részben tanórán kívüli foglalkozásként indulhatott meg a vívásoktatás. Az elnök kiemelte: a Sulivívó Program eredményeként ezekben az iskolákban ma már mintegy két és félezer vívó kisdiák jelenti az utánpótlást: a magyar vívás jövőjét.

20160311_Orszagos_Sulivivo_Talalkozo_GER_0016


A pénteki I. Országos Sulivívó Találkozón a résztvevő, csaknem 650 vívó diák közül a legkisebbek tudáspróbán mutathatták meg, mit tanultak a páston, a nagyobbak pedig versenyszerűen vívhattak meg egymással. Az ifjú vívóknak a verseny izgalmain túl a legnagyobb élményt bizonyára az jelenti, hogy a rendezvényen találkozhattak és beszélgethettek a sportág legjobbjaival, olimpiai, világ- és Európa-bajnokaival – például Nagy Tímeával, Szilágyi Áronnal, Imre Gézával, valamint a junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki bronzérmes kardozóval, Márton Annával – is. Mindezek mellett a pengeforgató kisdiákok kipróbálhatták tudásukat az elektromos szúrópárnán is, műanyag fegyverrel vívhattak. A program sok
 diáknak sikerült kedvet csinálni ahhoz, hogy akár versenyszerűen, akár  szabadidős tevékenységként, de elsajátítsák a legnemesebb és egyúttal a legeredményesebb olimpiai sport, a vívás alapjait Magyarországon.

12829341_1164326920244266_302331720355881058_o

 

Az I. Országos Sulivívó Találkozó helyezettjei:

Leány párbajtőr

1., Szarvas Rita Fodros Általános Iskola Budapest

2., Gálfalvy Réka Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Diákotthon Budapest

3., Gőgh Wanda Fodros Általános Iskola Budapest

3., Tóth Adrienn Kassai Úti Általános Iskola Szolnok

5., Cserny Adél Grosics Gyula Általános Iskola Budapest

6., Hricz Lilla Panna Petőfi Általános Iskola Kondoros

7., Kuzsmiczki Viktória Gregor József Általános Iskola Budapest

8., Palótai Anna Grosics Gyula Általános Iskola Budapest

Fiú párbajtőr verseny

1., Tusják Adrián Szabó Pál téri Általános Iskola Békéscsaba

2., Mercz Ádám Széchenyi Körúti Sportiskolai  Általános Iskola Szolnok 

3., Fekete Ádám Eötvös Loránd Általános Iskola Balatonfüred

3., Bíró Bence Gárdonyi Géza Általános Iskola Budapest

5., Turák Balázs Mátyás Általános Iskola Budapest

6., Kovács Alex Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola Keszthely

7., Paulik Tamás Petőfi Általános Iskola Kondoros

8., Baracsi László a Jankay Tibor Általános Iskola Békéscsaba

(Cikk szerzője: Nagy Gábor Miklós, Fotó: Burger Zsolt)

 

A teljes fotósorozat az „I. Iskolai Vívó Találkozóról” az alábbi linken érhető el

 

 

 

 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM