Záhonyi Petra bronzérmes Nanjingban!

aug 19, 2014 | Archív

Esztergályos Patrik csodálatos aranyérme után Záhonyi Petra női kardban bronzérmet nyert a nanjingi ifjúsági olimpián! Ezzel az ifi olimpián miniküldöttségünk nagyszerűen zárt,

Esztergályos Patrik csodálatos aranyérme után Záhonyi Petra női kardban bronzérmet nyert a nanjingi ifjúsági olimpián! Ezzel az ifi olimpián miniküldöttségünk nagyszerűen zárt, megkoronázva azt a szezont, amely a magyar vívóutánpótlás aranykönyvébe kerül. Az ifi olimpia vívóversenyei szerdán a kontinensek csapatversenyeivel zárulnak.

Ha nem is arany, de nagyon fényesen csillog! Esztergályos Patrik káprázatos nanjingi sikere másnapján Záhonyi Petra, a Kárpáti 17 esztendős kadet Európa-bajnoka rendkívüli izgalmak után bronzérmet nyert az ifjúsági olimpián! Szepesi László tanítványa a csoportmérkőzések során egyetlen vereséget szenvedett, és ezzel a hármas sorszámot nyerte el. Ami pedig azt jelentette, hogy a legjobb nyolc közé jutásért nem kellett vívnia. 

 

A negyeddöntőben a török Kose volt az ellenfél, és mondhatjuk, hogy Petra érvényesítette a papírformát, bár az ifi olimpia honlapjának tanúsága szerint a félidőben 8:6-ra még a török vezetett. Az elődöntőben az orosz Moszejko következett, és az újabb fordítás már nem sikerült, az 5:8-as félidő után nem változott a különbség, Petra hiába küzdött mint egy oroszlán, mégis nyert az orosz lány (12:15). 
 
petrabronz1
 Petra és a bronzérem. Meg a körítés. Minden extra.
 
Hátra volt azonban az ifi olimpia legfontosabb asszója Petra szempontjából. A szezon valamennyi versenyével ellentétben ugyanis itt – csakúgy, mint a felnőttek olimpiáján – vívni kellett a bronzéremért. Márpedig a tét hatalmas volt. Egyfelől természetesen az olimpiai bronzmedál, másfelől pedig az érmeseknek járó 500 pont a felvételire, azaz gyakorlatilag a szabad egyetemválasztás…  A rivális a kadet vb-bronzérmes japán Emura volt, aki kamikaze-taktikát választott. Bejött neki, pillanatok alatt 7:1-re elhúzott. Csakhogy Petra, miként a jeruzsálemi Európa-bajnokságon, nem ismert lehetetlent, már a félidő végére egyenlített, és a végjátékban sem remegett meg a keze, pedig – miként említettük… – hatalmas volt a tét. 
 
Ezzel Záhonyi Petra bronzérmes lett, a négytagú magyar küldöttség pedig egy arany- és egy bronzéremmel zárta az egyéni versenyeket, ami nagyszerű teljesítmény, méltó megkoronázása minden idők legeredményesebb magyar utánpótlás vívószezonjának! A nanjingi ifjúsági olimpia vívóversenye a holnapi kontinentális csapatversennyel fejeződik be, melyen Esztergályos Patrik Európa 1-es, Pásztor Flóra és Záhonyi Petra Európa 3-as csapatában kap helyet. Utóbbi együttesnek Partali Csaba lesz a kapitánya. Kérdés, hogy kinek szurkol majd, amikor szembe kerül Európa 1 Európa 3-mal, és Patrik ellen kell győzelemre vezetnie a csapatában helyet kapó orosz férfi párbajtőrözőt… Na de ez csak gyenge vicc, a lényeg a remek magyar nanjingi szereplés volt, KÖSZÖNJÜK ÉS GRATULÁLUNK!
 
 Záhonyi Petra az ifi olimpiai éremtábla előtt. Előkelő helyen a büszkeséglistán.
 
Nyilatkozatok. 
Záhonyi Petra: “Nagyon boldog vagyok, hasonlóak az érzéseim, mint amikor kadet Európa-bajnok lettem. Óriási élmény az ifjúsági olimpia, fantasztikusak a külsőségek, zene, fények, bevonulás… Persze, ezt próbáltam háttérbe szorítani, és a vívásra koncentrálni, de azért nagyon izgultam, és szerintem mindenki így volt ezzel. Sajnálom, hogy nem sikerült az orosz lány ellen a befejezés, pedig 12:12-nél már együtt álltunk. Viszont a bronzéremért nagy hátrányból győztem, igyekeztem végig a következő tusra koncentrálni, nem azzal foglalkozni, hogy vezet az ellenfél, és ez szerencsére sikerült. Nagyon örülök, miként annak is, hogy most alaposan átgondolhatom, hogy melyik egyetemre jelentkezzek… Kicsit tartottam attól, hogy egyedüli magyar kardozóként miként készülök itt fel a versenyre, elvégre már kilenc napja Kínában vagyunk. De Partali Csaba rengeteget segített, iskolákat  adott, és a külföldiekkel vívni is tudtam. Ugyanakkor szeretném megköszönni a sok-sok segítséget és munkát Mesteremnek, Szepesi Laci bácsinak, és mindenkinek, aki együtt készült velem a nyári edzőtáborokban.”
 
petrakínaiak1
 Íme, egy nem mindennapi élmény a sok közül. Így köszöntenek Nanjingban egy ifjúsági olimpiai bronzérmest.
 
Szepesi László, Petra Mestere, aki egy nappal korábban vehette át a Vigadóban a Lovagkereszt állami kitüntetést, és ezzel két nemzet lovagja lett, mivel Franciaországban vívómesteri munkájáért már kapott hasonló elismerést. (A Mesterrel a közeljövőben hosszabb beszélgetés is olvasható lesz honlapunkon!): “Petra nagy tehetség, olyan vívó, aki rendszeresen tud hátrányból is fordítani, nagyon sokra viheti ebben a sportágban. Ebben a szezonban, nagyon fontos pillanatokban ezt többször is bizonyította. A verseny során végig telefonos kapcsolatban voltunk, próbáltam távedzőként segíteni neki, minden asszója után beszéltünk egymással. Bízom abban, hogy töretlen lesz a fejlődése, következnek a junior évek, de ennek megfelelően dolgoztunk, képesnek tartom Petrát a folyamatos fejlődésre. Szeretném megköszönni Gulácsi Ferenc válogatott edzőnek, hogy megoldotta a zökkenőmentes nyári olimpiai felkészülését Petrának, mert enélkül sokkal nehezebb lett volna eredményt elérni az ifjúsági olimpián.”
 
Eredmények. Női kard egyéni ifjúsági olimpia, 13 induló. A csoportmérkőzéseken: Záhonyi Petra 4 győzelem/1 vereség.
Negyeddöntő: Záhonyi-Kose (török) 15:11.
Elődöntő: Záhonyi-Moszejko (orosz) 13:15.
A 3. helyért: Záhonyi-Emura (japán) 15:13.
Végeredmény: 1. Moszejko (orosz), 2. Crovari (olasz), 3. Záhonyi Petra.

Férfi tőr egyéni ifjúsági olimpia. Végeredmény: 1. Rzadkowski (lengyel), 2. Csoj (hongkongi), 3. Roger (francia).  

2014. augusztus 19.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események