A szezon véget ért, a felkészülés elkezdődött

jún 27, 2017 | Archív

Június 21-ével, az Olimpici párbajtőr országos bajnokság befejeztével nem egészen egy hete hivatalosan is véget ért a magyarországi 2016/17-es vívószezon. Ugyanakkor a nemzetközi évad

Június 21-ével, az Olimpici párbajtőr országos bajnokság befejeztével nem egészen egy hete hivatalosan is véget ért a magyarországi 2016/17-es vívószezon. Ugyanakkor a nemzetközi évad legrangosabb versenye, a világbajnokság hátra van. Amire pedig a felkészülés hétfőn hivatalosan is elkezdődött. 

Az a világ már régen elmúlt, amikor az éppen aktuális világbajnokság előtt a magyar vívóválogatott “testületileg” leköltözött 5-6 hétre Tatára, és valamennyi fegyvernem egy helyszínen, együtt készült fel az eseményre. Az Európa-bajnokság programba ékelődésével, illetve az évről évre változó, modernizálódó, fejlődő sporttudományos koncepciók alapján ma már egész másképpen néz ki egy világbajnoki felkészülés. 

Az Európa-bajnokság után egy hét pihenőt kapott a válogatott, és a hat szakág hétfőtől négy helyszínen vágott neki az egyaránt háromhetes edzőtáborozásnak. A világbajnokság egyébként július 19-én kezdődik Lipcsében – természetesen sokat írunk még róla… -, és a lebonyolítás módja visszatér ahhoz, ahogy 2013-ban Budapesten rendeztük a vb-t. Az első két napon az egyéni versenyek selejtezője lesz, majd 3-3 nap alatt vívják le az egyéni és a csapatdöntőket. Az alábbiakban végigkövetjük a hat fegyvernem felkészülési állomásait, melyekről ezen a fórumon többször is beszámolunk majd. 

Tatán táboroznak a tőrözők.

Férfi és női tőr: az egyedüli szakág, amely közösen, egymással párhuzamosan végzi el a felkészülését. Ezen a héten Marco Goncalves (női tőr) és Érsek Zsolt (férfi tőr) válogatottja Tatán edzőtáborozik. A régi-új környezetben külföldi edzőtársak akadnak, de összességében jellemző, hogy – egy kivétellel – ezúttal mindenki hazai környezetben marad. A tőrözők nem lesznek sokat távol a sportág megszokott otthonától, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnoktól, ugyanis a háromhetes ciklus második és harmadik etapjában Budapesten gyakorolnak Mohamed Aidáék

Ugróiskola a kánikulában a tapolcai homokon – férfi párbajtőr módra.

Férfi párbajtőr: a csapat fele ugyan kicserélődött, ám a hagyományokhoz hű maradt a fegyvernem. Imre Géza és Boczkó Gábor önként átadoott helyét Bányai Zsombor és Siklósi Gergely foglalta el, a jól megszokott edzőtábori helyszínek ugyanakkor nem változnak. Az első hetet, amikor még nem csak a vívásé a főszerep, Tapolcán töltik a mieink a MOB és a HunguestHotels segítségével. Ezt az időszakot Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző mellett Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány is a Hotel Pelionban tölti, a következő héten Tata, az utolsó időszakban pedig Budapesten készülnek Rédli Andrásék

Női párbajtőr: a két párbajtőr szakág majd csak a felkészülés legvégén, a budapesti szakaszban találkozik egymással. Olimpiai bajnoknőnkkel, Szász-Kovács Emesével az élen ezen a héten Tatán edzőtábozik Kovács Iván vezetőedző válogatottja. (Ilyen téren ez számít “csúcshétnek”, most három fegyvernem együtt készül Tatán, ez a folytatásban nem fordul majd elő…) Utána viszont egy hétre Bonnban költöznek a hölgyek. Ezzel ebben az évben a női párbajtőr-válogatott az egyedüli, amely külföldi helyszínt is választott a vb-felkészüléshez. 

Ugyanez Budapesten – Szilágyi Áronék „előadásában”.

Férfi kard: Szilágyi Áronék ezen a héten elsősorban a fizikális felkészüléssel foglalkoznak. Budapesten, az újpesti Oxygen Wellness-ben töltik fel maximálisra az akkumulátorokat, hogy aztán a szakmai finomhangolás elkezdődhessen. A második héten Decsi András vezetőedző és válogatottja a férfi párbajtőrözők helyét foglalja el a tapolcai Pelion Hotelban. Természetesen a “szakmaiságról” is gondoskodnak a helyiek, a tapolcai sportcsarnokban minden körülmény biztosított az asszózáshoz, a vívóedzésekhez. A záró szakaszban, azaz a harmadik héten Budapesten fejezik be a felkészülést éremesélyes kardozóink. 

Az öreg Sportcsarnokban ezen a héten a női kardozók izzadnak.

Női kard: furcsa érdekesség, hogy a férfi és a női szakág gyakorlatilag nem is találkozik egymással a három hét alatt. Ezen a héten a Budapest ugyan mindkét kardválogatott esetében stimmel, de Gárdos Gábor különítménye a Nemzeti Sportcsarnokban izzad, majd a következő két hétre a jól bevált tatai edzőtáborba költözik. Márton Annáék felkészülését a nagyszerű mester, Pézsa Tibor is végigkíséri. 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események