Aranyérmes párbajhősnők, bronzos kardlovagok

febr 9, 2014 | Archív

Nagyszerű hétvégét zárt a magyar vívás. A szombati egyéni ezüst- és bronzérem után vasárnap aranyérmet nyert a lipcsei női párbajtőrcsapat Világkupán a válogatott! Legutóbb nyolc

Nagyszerű hétvégét zárt a magyar vívás. A szombati egyéni ezüst- és bronzérem után vasárnap aranyérmet nyert a lipcsei női párbajtőrcsapat Világkupán a válogatott! Legutóbb nyolc éve sikerült hasonló bravúr! Madridban a férfi kardozók remekeltek, hatalmas mezőnyben végeztek a harmadik helyen a Vk-csapatversenyen. GRATULÁLUNK!

Legutóbb 2006 júniusában, azaz hét és fél évvel ezelőtt, Havannában fordult elő, hogy világversenyen a dobogó legfelső fokára léphetett a magyar női párbajtőr-válogatott. Aztán hét és fél szűk esztendő után, 2014. február 9-én ismét. Négy remek győzelmet aratott a Szász Emese, Tóth Hajnalka, Révész Julianna, Budai Dorina összeállítású válogatott, amely Kovács Iván fegyvernemi vezetőedző és Plásztán Attila válogatott edző vezetésével ért fel a Vk-csúcsra. (Mesterek: Kovács Iván, Kulcsár Győző.)

 

Ráadásul hogyan?! Legyőzte a világranglista első két helyezettjét, nyert vérfagyasztó körülmények között, és – éppen a fináléban – magabiztos fölénnyel. De, mivel az interneten csak az eredményeket lehetett követni, olvassuk inkább a főszereplők érthető örömszavait és értékelését.
 
lipcse[1]
 Csupa mosoly, hét és fél után ismét Világkupát nyert a magyar női párbajtőr-válogatott: Tóth Hajnalka, Révész Julianna, Budai Dorina és Szász Emese.
 
Kovács Iván, aki a hétvégén ünnpelte születésnapját – az ő korában már hagyjuk, hogy hányadikat (44):) -, úgyhogy olcsó, mégis jogos poén, hogy szép ajándékot kapott: “Ez brutál! A döntő volt talán a legkönnyebb, de ilyet, persze, nem lehet mondani. Kezdődött a lengyelek ellen, akik bemelegítve érkeztek, azaz már vívtak egyet a legjobb 32 között. Kullancsok voltak, hiába húztunk el rendre három-öt tussal, mindig tapadtak ránk és visszajöttek. Ami, ugye, egy idő után idegesítő. Aztán az utolsó asszóban Emese elintézte a dolgot és jöhetett a negyeddöntő az ukránok ellen. Néhány találattal szinte végig vezettünk, de az olimpiai bajnok Semjakina a végén 25:29-ről egyenlített. Aztán Emese csak behúzta… Az igazi horror a Kína elleni elődöntő volt. Hét asszón keresztül nem volt egy tusnál nagyobb különbség, aztán a nyolcadik nem sikerült, Emese három hátránnyal kezdett. Ebből még hét másodperccel a vége előtt is maradt kettő… Két villámgyors kötés-szúrás fless következett és jöhetett a hosszabbítás, ahol egy tempószúrás döntőt ért. Az oroszok ellen Dorina pihent, és az első körben Julcsi, a másodikban Hajni, a végén pedig a görccsel bajlódó Emese remekelt. Úgyhogy most nagy a boldogság, nem szégyellem, mi is meghatódtunk Attilával.”
 
lipcsejo[1]
A fentebb említett mosolygós hölgyek, valamint (Arany)Kovács Iván és Plásztán Attila.
 
Szász Emese: “Pont arról meséltem a lányoknak, hogy nyolc éve Havannában győztünk legutóbb, és erre már csak azért is pontosan emlékszem, mert ott nyertem az első Vk-versenyemet egyéniben. Nagyon nehéz nap volt, én az egyéni után rettentően elfáradtam, előbb a kezem állt görcsbe, olyannyira, hogy alig tudták kivenni a kezemből a fegyvert. Aztán a combom következett, sokat segített a helyi orvos. Hogy mit éreztem amikor hét másodperccel a vége előtt kettővel vezetett a kínai? Csak azt, hogy nyomni kell, ami a csövön kifér. Sikerült. Klassz hely ez a Lipcse, a vébén is másodikak lettünk Julcsival és Hajnival közösen, most meg Dorinával kiegészülve aranyat nyertünk!”
 
Tóth Hajnalka: “Négy évvel ezelőtt, Kínában vívtam legutóbb csapatversenyen. Nem sikerült. Amikor hazaértünk, másnap lementem a keretedzésre, és bejelentettem, hogy abbahagyom. Most meg ez történik. Csodálatos. Az elején óvatosan versenyeztem, nem akartam kockáztatni, próbáltam stabilan teljesíteni. A döntőben már felszabadultabb voltam, egyébként is szeretek az oroszok ellen vívni. Nem ment rosszul, de persze a többiek is nagyon kellettek… Fantasztikus érzés így visszatérni, megkönnyeztem egy kicsit.”
 
Szintén remekül sikerült a hétvége férfi kardozóinknak, a madridi egyéni Vk-versenyen elért ezüstérem (Gémesi Csanád) után a csapat (Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Szatmári András, Iliász Nikolász) a harmadik helyen végzett úgy, hogy finoman fogalmazva kétes körülmények között szenvedett vereséget az elődöntőben. De itt is olvassuk inkább Somlai Béla fegyvernemi vezetőedző véleményét, elvégre az internet nem sokat segített a tájékoztatásban…
 
madridkard[1]
Felül a bronzérmesek, alul a mesterek… Szilágyi Áron, Szatmári András, Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Navarrete József és Somlai Béla.
 
Somlai Béla: “Kicsit nehézkesen indult a nap. A spanyolok már vívtak egy éles meccset, mielőtt a nyolcaddöntőben találkoztunk, hazai környezetben voltak, ráadásul rendkívül hideg volt a csarnokban. Aztán belelendültünk, és az elődöntőig egyre jobban ment a vívás. Az amerikaiak elleni meccs okán nem tagadom, most is feszült vagyok. A szovjet-amerikai kapcsolat sajnos működött, érzésem szerint több tust elvettek tőlünk, ráadásul a végén, sorsdöntő szituációkban a kárunkra tévedtek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Áron mellett a többiek nem remekeltek. Csanád teljesen törvényszerűen halványabb volt a csodálatosan sikerült egyéni verseny után, és az eredetileg csapatba jelölt Decsi Tamásra sem számíthattam sérülés miatt. A harmadik helyért illett nyernünk az oroszok ellen, mivel két versenyzőjük hiányzott. Viszont rajtuk kívül mindenki itt volt Madridban, 197 induló egyéniben, 27 csapatban, hatalmas verseny volt. Egyéniben hét magyar került a 64, három a 16 közé, Csanád második lett, a csapat pedig bronzérmet nyert. Úgyhogy azt gondolom, ez komoly eredménynek számít, azt meg pontosan tudjuk, hogy miben kell még fejlődnünk.”
 
A dakari női kardcsapat Világkupa-versenyen a hatodik helyen végzett válogatottunk, ami a közepesnél jobbnak mondható szereplésnek tekinthető. Ugyanakkor azt hozzá kell tenni, hogy Márton Anna bravúrosan vívott, viszont rajta kívül egyetlen csapat ellen, egyetlen vívónk sem tudott pluszban zárni.
 
Foglaljuk mi is össze a hétvége Vk-eredményeit! Egy arany-, egy ezüst- és két bronzérem. Ugye, ez nem kíván további kommentárt…?
 
Eredmények. Női párbajtőrcsapat Világkupa, Lipcse, 26 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Lengyelország 40:35.
Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 33:32.
Elődöntő: Magyarország-Kína 30:29.
Döntő: Magyarország-Oroszország 42:29.
Végeredmény: 1. Magyarország (Budai Dorina, Révész Julianna, Szász Emese, Tóth Hajnalka), 2. Oroszország, 3. Kína.
 
Férfi kardcsapat Világkupa, Madrid, 27 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Spanyolország 45:37.
Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 45:42.
Elődöntő: Magyarország-Egyesült Államok 44:45.
A 3. helyért: Magyarország-Oroszország 45:37.
Döntő: Korea-Egyesült Államok 45:
Végeredmény: 1. Korea, 2. Egyesült Államok, 3. Magyarország (Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron).
 
Női kardcsapat Világkupa, Dakar, 14 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Hongkong 45:41 (Márton +5, Várhelyi K. 0, Várhelyi A. -1).
Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 38:45 (Márton +3, Garam -2, Várhelyi K. -4, Várhelyi A. -4).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Franciaország 45:42 (Márton +6, Várhelyi K. 0, Várhelyi A.  -3).
Az 5. helyért: Magyarország-Kína 44:45 (Márton +6, Várhelyi A. -1, Várhelyi K. -6).

Végeredmény: 1. Ukrajna, 2. Olaszország, 3. Korea, …6. Magyarország (Garam Nóra, Márton Anna, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata) 

2014. február 09.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM